XS
SM
MD
LG

Vico Zeljković: Rešili smo licencu, čekamo potvrdu

Predsednik FK Borac : Vico Zeljković

Vico Zeljković predsednik Fudbalskog kluba Borac o svemu što očekuje Banjalučane, dao je opširniji intervju Sportskom žurnalu,a mi ga presnosimo.

Još dva kola ostala su do završetka sezone 2018/19. u Prvoj ligi Republike Srpske u kojoj je Borac na superioran način stigao do pete titule, trenutno ima 21 bod više u odnosu na prvog pratioca Slogu iz Gornjeg Crnjelova. Šampionski pehar je osvojen pre tri kola u Prijedoru i već tada se počelo razmišljati o narednom periodu kako bi se napravio što bolji i respektabilniji Borac za takmičenje u Premijer ligi BiH iz koje je prošlog leta brutalno izbačen zbog licence.

Posla je mnogo, vremena malo, do sada je uprava s predsednikom Vicom Zeljkovićem uradila mnogo toga pozitivnog i dobrog za klub po pitanju višedecenijske omče oko vrata koja je davila Borac. Klub je došao do daha i krenuo je uzlaznom linijom.

-Prvo, što je najvažnije, a evo Žurnalu to prvo govorim javno – obezbedili smo novac, 250.000 maraka i rešili smo takmičarsku licencu za Premijer ligu BiH u sezoni 2019/20, tako da svi ljubitelji kluba i navijači mogu da odahnu, kao i mi u Borcu. Za nekoliko dana zvanična potvrda o tome trebalo bi da stigne i iz Fudbalskog saveza BiH. Uspeli smo da rešimo uspešno težak zadatak i sada možemo da se posvetimo onim uobičajenim stvarima pred svaku sezonu. Sada je pred nama još teži zadatak posle obezbeđivanja licence, a to je da u povratničkoj sezoni Borac bude respektabilan klub. Siguran sam da nećemo da budemo kandidat za dno tabele, borićemo se za što viši plasman, ali nećemo ništa naslepo da obećavamo poučeni iskustvom iz minulih sezona kada su nas mnogi pogrešno tumačili i “slagali svoje priče” - istakao je na početku razgovora za Sportski žurnal  Vico Zeljković, prvi čovek Borca.

Predsednik crveno-plavih je istakao kakav klub vidi u budućnosti:

-Prvi osnovni i cilj u narednoj sezoni je dodatna stabilizacija kluba, same takmičarske ekipe, kako bi se napravio što bolji “kostur” i osnov za ono čemu Borac treba da stremi, a to su, jednog dana, izlazak u Evropu i titula u Premijer ligi BiH. Zbog toga sezona koja je pred nama treba da posluži za tu svrhu, da se što bolje spremimo. Ako nam se otvore zavese nećemo da bežimo ni od čega, nastojaćemo da osvojimo što bolju poziciju. Borac nikada više ne sme da bude ugrožen na tabeli i da dođe u situaciju u kojoj je bio prošlog leta.

Posla je mnogo, vremena malo, do sada je uprava s predsednikom Vicom Zeljkovićem uradila mnogo toga pozitivnog i dobrog za klub po pitanju finansija, ali za iduću sezonu treba sklapati i kockice u operativnom, takmičarskom i igračkom kadru. Prva vest je da je sportski direktor Marko Maksimović, uz dogovor s klubom, otišao sa te funkcije.

-S Markom smo razgovarali pre nekoliko dana, njega interesuje napredak po pitanju školovanja za trenera i licence, a zbog toga mora da radi kao trener. On uopšte nije sporan, sve što je radio do sada, radio je u korist Borca i napravio je veliki posao zajedno sa ostalima u sportskom sektoru i klub mu se na tome zahvaljuje, kao i ja lično. Ostaće sigurno u Borcu, a videćemo u kojem svojstvu jer takvi ljudi su nam potrebni. Dakle, postigli smo zajednički dogovor na predlog samog Maksimovića kojem želimo sve najbolje u daljem školovanju, a vrlo brzo ćemo definisati i u kojem svojstvu će ostati u porodici zvanoj Borac – istakao je predsjednik Fudbalskog kluba Borac Vico Zeljković.

U medijima se pojavila i informacija da će otići i šef stručnog štaba Darko Vojvodić koji je s klubom ostvario izuzetne rezultate zahvaljujući kojima je proglašen i za trenera godine u Republici Srpskoj.

-S Vojvodićem imamo potpisan ugovor na još godinu dana, do leta 2020. godine. Tačno je da smo zimus produžili saradnju, ali je isto tako činjenica da smo u usmenim razgovorima zaključili da pred kraj sezone ponovo sednemo, sve dobro procenimo i sagledamo, te pričamo za dalje o energiji, motivu, planu… Šta mogu da kažem na tu temu? I u narednim danima ćemo da razgovaramo – kaže Zeljković.

Predsednik novog šampiona Republike Srpske je potom rekao i ovo:

-Zbog činjenice da Vojvodić ima važeći ugovor on je prvi u redu i glavni kandidat da ostane na klupi Borca, ali u fudbalunekada i nema pravila, neke stvari se dogode iznenada. Vojvodić je prvi kandidat, međutim postoji i mogućnost za razgovor i dogovor s trenerima poput  Slobodana Starčevića, Sime Krunića i još nekih trenera. Do okupljanja ekipe za novu sezonu sigurno ćemo da definišemo ovo pitanje. Vojvodić je bio uz nas kada je bilo najteže klub, kada mu je pretio stečaj i gašenje i svakako da to imamo u vidu i ovim putem želimo da mu se zahvalimo na tome što je bio uz Borac i izneo, takođe, veliki deo tereta. Bili su to momenti kada se ništa nije znalo, sudbina kluba je visila na paučini, on je sa svojim stručnim štabom i igračima uradio ogroman posao za Borac i tu ne može da se stavi nikakva mrlja. Zato ćemo da razgovaramo kao prijatelji i šta god da se dogodi ja ću sa Vojvodićem privatno ostati prijatelj, kao što sam i do sada bio. Zato neću da dozvolim nikome sa strane da na to utiče. To što je uradio za Borac mora da se ceni.

Osvrnuo se Zeljković i na ostala imena koja su pominjana kao novi kadar u Borcu za iduću sezonu:

-Dezinformacija je da će u Borac doći Asmir Avdukić i Radomir Popović. Za Darka Maletića nije nikakva tajna da se vraća u Borac, samo je stvar dogovora koju će poziciju da zauzme. Definisaćemo sve ove stvari pre nego što počnemo novi premijerligaški rat. Darko Vojvodić ili neki drugi trener, imamo puno pravo da razmišljamo o svemu. S Vojvodićem imam lično uzajamno poštovanje i činjenica je da je prvi kandidat da nastavimo poslovnu saradnju. S dijalogom se uvek laše stiže na cilj. Branislav Krunić je zaposlen u klubu i ima svoj opis posla, rekao je za Sportski žurnal Vico Zeljković.

 

Pojačanja još tajna

Prozivka igrača za novu sezonu, u zavisnosti od dešavanja u klubu, biće održana između 12. i 16. juna. Što se pojačanja tiče Zeljković nije želeo da govori o imenima:

-Pojačanja su manje-više opšte poznata stvar, ne bih striktno o imenima, ali je zauzet stav o tome. Treba nam pet igrača vrhunskih kvaliteta, u svakoj liniji po jedan, koji može da iznese premijerligaško takmičenje. Razmišljamo i o igračima koji su interesantni Sarajevu, Širokom Brijegu, Zrinjskom, Željezničaru… jer samo tako možemo da se uključimo u trku sa njima i za plasman.

Vratili 5,2 miliona duga

Aktuelna uprava kluba je, pored svih nagomilanih problema koje je rešila, uspela da vrati i 5,2 miliona maraka poreskog duga državi.

-Zaista smo uradili veliki posao, a i u narednom periodu jedan od glavnih problema biće poreski dug koji je iznosio 13 miliona maraka, koji smo uz ogroman napor smanjili na 7,8 miliona i u narednom periodu nastojaćemo da bude još manji, mi kao aktuelan uprava, ali i oni koji dođu posle nas imaće ovaj zadatak ispred sebe. Ono što je još važno jeste da smo rešili one probleme o suspenzijama, pretnjama da se ne odigraju utakmice i slično – ističe Zeljković.

Nema novih dugovanja

Vico Zeljković je rekao i ovo:

-Nalazimo se na kraju uspešne sezone u kojoj nismo napravili nova dugovanja, za nekoliko dana biće puštena plata za april mesec. Sve tekuće obaveze smo ispunili i nadam se da za dugo, dugo vremena neće biti “dečijih bolesti” s kojima smo se susretali. Ovaj kurs želimo da zadržimo i u budućnosti.