XS
SM
MD
LG

SLS Play Off: Proleter – Crvena zvezda 0:1

Fudbaleri Crvene zvezde slavili su i na poslednjem ovosezonskom gostovanju u Superligi, jer su u 36. kolu, odnosno 6. kolu plej-ofa savladali Proleter kao gosti rezultatom 1:0 (0:0).

Crveno-beli su u pretposlednjem ovosezonskom prvenstvenom meču gostovali u Novom Sadu, što im je bio i prvi duel nakon što su i matematički obezbedili titulu. Dugo su tražili put do mreže Proletera i konačno su ga pronašli u 75. minutu kada je rezervista Milan Jevtović spakovao sva tri boda za Beograd. Ostala je još utakmica sa Napretkom 19. maja za kad je zakazana proslava 30. titule na Marakani.

Kao što je i najavio, šef Vladan Milojević prilično je „promešao karte“, zaigrao sa dva klasična špica i od početka su na terenu bili: Popović, Gajić, Milunović, Savić, Stojković, Čaušić, Ivanić, Vukanović Simić, Pavkov, Joveljić.

Nekoliko prvotimaca nije bilo u protokolu i bila je šansa da za novog-starog šampiona Srbije zaigraju i oni koji su imali manju minutažu ove sezone.

Nešto lošiji teren u Novom Sadu, koji je bio i natopljen kišom, uticao je i na samu igru, pa je najveći deo prvog poluvremena protekao bez visokog tempa i sa malim brojem prilika na obe strane.

Najbolje za Proleter propustio je Mitrović, dok je Vukanoviću i Simiću malo nedostajalo da do odmora donesu prednost crveno-belima, koji su na stadionu „Karađorđe“ igrali u kompletno plavoj opremi.

Prva šansa viđena je u četvrtom minutu kada je Čović sa leve strane pronašao Mitrovića koji je umakao pažnji naše odbrane i sa ivice peterca šutirao pored bliže stative. Isti igrač propustio je u 35. minutu najbolju priliku u prvom delu.
Odigrao je dupli pas sa Vujaklijom, izbio sam ispred Zorana Popovića i iskosa sa leve strane šutirao malo pored dalje stative.

Proleter se nije opredelio samo na defanzivu, često je pokušavao da zapreti i želeo je da se nadigrava. Naši fudbaleri su u uvodnim trenucima najčešće napadali preko desnog krila gde se Gajić dosta trudio, pokušao je i Joveljić u nekoliko navrata, ali mu Vesić nije dozvoljavao da mu zatrese mrežu.

Zvezda je blizu vođstva bila u 22. minutu kada je Stojković centrirao sa levog boka, a Vukanović je vrhom kopačke, sa ivice peterca, u padu prebacio loptu iznad prečke. Malo je nedostajalo da povedemo u samom finišu prvog poluvremena jer je Veljko Simić sa velike udaljenosti oštro ubacio loptu u peterac, a golman Vesić ju je dovoljno zakačio da je izbaci u korner.

Bilo je to sve do odlaska na predah… Nešto agresivniji su naši fudbaleri krenuli u nastavku, pokušali su Joveljić i Pavkov da promene rezultat, mladi špic je želeo da proigrao kolegu u napadu, ali je i ovaj put Vesić bio dobro postavljen.

Na isteku sat vremena igre šef Milojević napravio je dvostruku izmenu, ušli su Erik Jirka i Milan Jevtović, a utakmica je bila završena za Joveljića i Vukanovića.
Rezervisti su zauzeli mesta po krilu, dok je Simić ostao odmah iza najisturenijeg Pavkova prilikom promene formacije usled izmena, ali je ubrzo mesto prepustio Lorencu Ebisiliju.

Krenuli su Zvezdini fudbaleri u poslednjih 20 minuta sve jače u ofanzivu i to im se u 75. konačno isplatilo. Ebisilio je iz kornera ubacio loptu u peterac gde se stvorila gužva, a najbolje se snašao Milan Jevtović i iz neposredne blizine zatresao mrežu za vođstvo.

Jedini strelac obeležio je i samu završnicu utakmice. Najpre je na desnom krilu pronašao Jirku, kome je Vesić istrčavanjem dovoljno zasmetao da ne uputi precizniji udarac, dok je u 88. minutu sjajnim solo prodorom nanizao trojicu čuvara i prava je šteta što neko od saigrača nije krunisao njegovu minijaturu.

Ispostavilo se da je Jevtović bio jedini strelac, i da je kao Zvezdin džoker rešio pitanje pobednika u pretposlednjem prvenstvenom susretu. Za kraj superligaške sezone ostao je još duel protiv Napretka, 19. maja na Marakani, kada će zvezdaši imati priliku da ispune tribine i pozdrave šampione!

Stadion: „Karađorđe“
Gledalaca: 8.000
Sudija: Lazar Tripković
Strelac: Jevtović u 75′
Žuti karton: Leandro (Proleter)

Proleter: Vesić, Tanasin, Leandro, Lambulić, Ćuković, Govedarica, Plavšić (od 79′ Novaković), Čolović, Čović, Mitrović (od 83′ Stamenić), Vujaklija (od 62′ Ilić).
Crvena zvezda: Popović, Gajić, Milunović, Savić, Stojković, Čaušić, Ivanić, Vukanović (od 60′ Jevtović), Simić (od 68′ Ebisilio), Pavkov, Joveljić (od 60′ Jirka).


Proleter 0 : 1 Crvena zvezda
Mladost 1 : 1 Čukarički
Napredak 3 : 3 Radnički (N)
Vojvodina 1 : 2 Partizan
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Crvena zvezda 36 32 3 1 57
2 Radnički (N) 36 25 9 2 47
3 Partizan 36 19 9 8 39
4 Čukarički 36 18 11 7 38
5 Mladost 36 16 8 12 33
6 Napredak 36 12 12 12 28
7 Proleter 36 10 11 15 22
8 Vojvodina 36 10 10 16 21