XS
SM
MD
LG

Badminton: Juniori I seniori postigli sjajne rezultate u Sloveniji I Grčkoj

Na internacionalnim juniorskim turnirima 17. TEM Slovenia Junior International 2011 i 17. TEM Slovenia Youth International 2011 u Mirni (Slovenija) i Balkanskom prvenstvu za seniore u Poligirosu (Grčka), koji su održani proteklog vikenda, srpski reprezentativci su postigli izuzetan rezultat osvajanjem pet odličja.

Na juniorskim turnirima u Sloveniji, u konkurenciji više od 300 igrača iz preko 20 evropskih država, naši reprezentativci su napravili pravi podvig. U konkurenciji devojčica do 13 godina, Andrijana Stanković i Jelena Stevanović su osvojile šampionsku titulu u konkurenciji ženskih parova. Na putu do najvišeg postolja, Stankovićeva i Stevanovićeva su pobedili pet najboljih slovenačkih i austrijskih parova. U konkurenciji devojčica pojedinačno, u istoj uzrasnoj kategoriji, Stankovićeva je osvojila vicešampionsku titulu. Nakon sedam uzastopnih pobeda, Stankovićeva je u neizvesnom finalu izgubila od mađarice Reke Madarasz rezultatom u 2:1 po setovima. Kod najmlađih učesnica, u kategoriji devojčica do 11 godina, Lena Janić je uz samo jedan izgubljeni set, osvojila zlatnu medalju. Na korak do osvajanja odličja bili su i Andrija Doder, u kategoriji juniora do 15 godina i Luka Milić i Aleksa Lutovac, u kategoriji juniora do 13 godina. Kod starijih juniora, u kategoriji do 19 godina, najuspešniji je bio Dragoslav Petrović koji je, u konkurenciji 60 takmičara, ostvario plasman među 16 najboljih. Petrović (15) je bio među najmlađim učesnicima turnira. U Sloveniji je nastupila delegacija Srbije u sledećem sastavu: Miodrag Kaličanin, Borko Petrović, Dragoslav Petrović, Petar Radojević (takmičari – juniori do 19 godina), Luka Milić, Aleksa Lutovac, Jelena Stevanović, Andrijana Stanković, Nataša Pavlović, Lena Janić, Anja Janić, Andrija Doder, Milica Sokolović, Anja Velemir, David Đusić  (takmičari – juniori do 11, 13 i 15 godina) i Dragan Antić, Marija Bulatović, Andreja Todorović (treneri).

Na Balkanskom prvenstvu za seniore, reprezentativci Srbije su osvojili bronzanu medalju u ekipnoj konkurenciji. U pojedinačnoj konkurenciji, Sandra Halilović je, takođe, osvojila treće mesto. Uspeh bi bio još veći da se neki od pet  mečeva,  u kojima su se srpski badmintonci  borili za osvajanje odličja, preokrenuo u korist naših reprezentativaca. U konkurenciji šest timova i preko 50 takmičara iz pet balkanskih država, Srbija je pokazala da može da se ravnopravno nosi sa velesilama ovog sporta. U grčkom gradu Poligiros, na Balkanskom seniorskom prvenstvu, reprezentaciju Srbije su predstavljali: Igor Bjelan, Ilija Pavlović, Nikola Arsić, Vladimir Savić, Milica Simić, Sandra Halilović, Ivana Maksimović (takmičari) i Milan Barbir (trener).

"Raduje me što seniorska badminton reprezentacija sa prosekom od 19 godina starosti, već sada uspešno parira ostalim balkanskim ekipama i njihovim već potvrđenim olimpijskim kandidatima. Odlazak i uspesi ina ovakvim  događajima u potpunosti su u skladu sa postavljenim ciljevima i sistematskim radom Badminton saveza Srbije na stvaranju još jednog člana srpske porodice olimpijskih sportova. Čestitam svim reprezentativcima na sjajnom predstavljanju naše zemlje na ovom takmičenju" – izjavio je Milan Barbir, šef stručnog štaba BASS. Vlada Republike Srbije – Ministarstvo omladine i sporta, doprineli su u značajnoj meri učešću reprezentativaca Srbije na navedenim međunarodnim takmičenjima obezbeđivanjem neophodnih finansijskih sredstava.