XS
SM
MD
LG

Vojvodina bez šanse u Beogradu!

"Nikad dužim" zimskim pripremama došao je kraj, napokon je došao taj 16. februar kada je naša ekipa ugostila novosadsku Vojvodinu u okviru 22. kola Superlige Srbije, odnosno prvog kola prolećnog dela šampionata. Čekali su naši navijači da na delu vide dodatno pojačanu kaznenu ekspediciju Crvene zvezde skoro dva meseca, te su i tribine našeg najvećeg stadiona bile odlično  popunjene – nešto manje od 23.000 navijača došlo je da isprati Zvezdinu prolećnu premijeru!

Vladan Milojević se opredelio za sastav kakav je prethodnih dana bio i najavljivan u medijima, pa su svoj debi već u prvoj utakmici drugog dela šampionata dočekali Milunović i Gajić, dok su Ivanić, Vukanović i Jirka svoju priliku čekali sa klupe. Sa druge strane, bivša Zvezdina desetka, a danas trener Vojvodine, Radovan Krivokapić je odlučio da novopridošlicu, Bojana Matića ostavi na klupi, dok je povratnik Mitošvić bio u startnih 11.

Već je u prvih nekoliko minuta Zvezda stavila do znanja Novosađanima ko je „gazda“ na „Rajku Mitiću“, pa smo imali dva opasna napada preko Marina, odnosno Bena. U petom minutu i prvo veće uzbuđenje, na Gajićevu povratnu loptu na peterac nije najbolje reagovao čini se Čaušić, pa se lopta odbila do Boaćija koji pogađa stativu, ali iz nedozvoljene pozicije.

U prvih 15-ak minuta možda je i najbolji akter na terenu bio štoper Vojvodine Mladen Devetak, koji je nekoliko puta osujetio opasne pokušaje crveno-belih. Ono što je bilo u tim trenucima zanimljivo u igri Vojvodine jeste jak presing i pritisak na našu zadnju liniju kad god bi imali loptu u posedu.

Devetnaesti minut se igrao kada je na 20-ak metara od gola Vojvodine oboren Ben, pa je to bila odlična prilika za Marka Marina da ugrozi gol. Šutirao je u ugao golmana Rockova koji je krajnjim naporom zaustavio njegov pokušaj. Nedugo zatim loptu u prosto dobija Boaći, nekako je stiže delić sekunde pre Rockova, lobuje ga, ali visoko preko gola. Nije to, ipak, bila baš laka situacija za Zvezdinog centarfora.

Sjajna kombinacija Bena i Marina po levoj strani, Ben vraća loptu prema Čaušiću u visini bele tačke, slabo je zahvata Zvezdin veznjak, ali tek toliko da „sedne“ na nogu Ričmonda Boaćija koji preciznim udarcem u donji levi ugao matira Rockova za 1:0. Igrao se 25. minut. Ne baš lepa dobrodošlica Boaćija za navijače Vojvodine, koji su u tim trenucima ulazili na naš stadion.

Kakva igra Marka Marina, svaki njegov kontakt sa loptom opasnost je po gol Novosađana! Neverovatan pas je uputio ka Veljku Simiću u 28. minutu, ovaj izbija sam ispred Rockova, zaobilazi ga i smešta loptu u mrežu za 2:0!

U 31. minutu požuteo je Savić zbog nešto grubljeg prekida napada Vojvodine u visini centra igrališta. Na radost navijača Zvezde deluje da se Goran Čaušić polako vraća u formu u kakvoj je bio dok je nastupao u Španiji i Rusiji – nekoliko njegovih odličnih poteza na sredini terena, uz visoku disciplinu prilikom defanzivnih zadataka.

Opasan napad naša ekipa je imala i u 39. minutu – Simić je vratio loptu ka Boaćiju, koji je prepušta Marinu na 8-9 metara, nakon toga lopta dolazi do Čaušića koji nažalost traljavo reaguje iz dobre pozicije na 12 metara od gola. Malo se u tom periodu meča trgla i Vojvodina, ali njeni napadi nisu predstavljali posebnu opasnost po Borjana.

Zbog faula nad Simićem, žuti karton je dobio Djuričin, par trenutaka pred kraj prvog poluvremena.

Iako je tek prvo kolo prolećnog dela prvenstva, Zvezda apsolutno nastavlja tamo gde je stala na zimu. Prvo poluvreme međugradskog derbija beogradski crveno-beli odigrali su rutinski, kontrolisali igru gotovo čitavih 45 minuta, a samo im je 3 minuta trebalo da možda i reše pitanje pobednika. Očekivano je bilo da Vojvodina još više pritisne i potera sve linije napred ka našem golu, što bi ostavilo previše prostora za brze ofanzivne igrače Crvene zvezde.

Drugo poluvreme počinje fantastičnom koreografijom (kojom su malo i „pecnuli“ najvatrenije pristalice novosadskog tima), pesmom i bakljadom Delija. Atmosfera pravog derbija.

Igrao se 49. minut kada je Simić još jednom zaobišao Rockova, ali nažalost, ovaj put je to bilo previše iskosa pa mu lopta beži pre nego što je uspeo da je vrati u srce šesnaesterca.

Kakve poteze Branka Jovičića u 54. minutu kraj desne aut linije smo imali prilike da vidimo – izbacio je tri igrača Vojvodine, uputio odličan centaršut, lopta je preletela Boaćija, došla do Bena na levoj strani, ali mu je Rockov odlično ušao u šut.

Tri minuta kasnije najveća prilika za Novosađane – odličnu loptu dobija Eze, povlači je do peterca Zvezde, šutira, ali Borjan izbija u korner. Blagi pad koncentracije naše defanzivne linije u tom trenutku.

U 62. minutu umesto El Fardu Bena, priliku da debituje dobio je Erik Jirka. Obojica su dobili ovacije. Minut nakon toga beležimo novu, veliku šansu za novosadski tim: lopta se lagano kotrljala do Djuričina, koji je imao „penal“. Njegov ne baš sjajan udarac po zemlji i ovaj put zaustavlja Borjan. Nakon toga izmena u gostujućoj ekipi – umesto Djurića , na teren je ušao Nešković.

I kako to u fudbalu obično biva, kada se šanse propuštaju sledi kazna – povukao je loptu po desnom krilu Filip Stojković (68. minut), uputio idealan centaršut prema Boaćiju kome nije bilo teško da iz neposredne blizine po drugi put savlada Emila Rockova i time odbaci bilo kakvu rezultatsku neizvesnost – 3:0. Sve se to dešavalo „na krilima“ nove bakljade i koreografije Delija!

Odmah je reagovao Radovan Krivokapić, pa je umesto Ezea u igru uveo Bojana Matića. Sa druge strane, u 75. minutu u igru ulazi miljenik Zvezdine publike, Milan Pavkov, umesto večeras fenomenalnog Boaćija.

Svoju poslednju izmenu stručni štab Vojvodine izvršio je u 78. minutu, kada je umesto Gojkova na teren ušao Mesarović. Razmljivo, nakon trećeg Zvezdinog pogotka opao je tempo utakmice, pa se ništa preterano zanimljivije od izmena nije dešavalo u tom periodu. Od 84. priliku da zaigra u Zvezdinom dresu dobija i Mirko Ivanić, umesto Veljka Simića.

To zatišje trajalo je samo do 90. minuta kada je Crvena zvezda postigla i četvrti gol! Na novu ingenioznu asistenciju Marina, ovaj put je realizator bio Milan Pavkov koji je loptu „bocnuo“ i prebacio istrčalog Rockova. Koji sekund kasnije, sudija Ilić odsvirao je kraj susreta.

Uživanje je bilo večeras prisustvovati derbiju 22. kola domaćeg prvenstva. Ubedljiva pobeda crveno-belih pred oko 23.000 gledalaca koji su se postarali da prirede pravu atmosferu derbija. Uz blagi pad u igri negde oko 60. minuta, kada je Vojvodina stvorila dve povoljne prilike, ovaj meč se može svrstati u kategoriju rutinski odigranih. Sem gorepomenutog perioda igre, naši igrači su apsolutno držali sve konce igre, pa su tako na kraju i više nego ubedljivo savladali novosadsku ekipu. Ni sa igračke, ni sa navijačke strane nije moglo biti boljeg poziva za sve one koji večeras nisu bili prisutni na tribinama našeg najvećeg stadiona, da svojim pristustvom pomognu crveno-belim u narednim utakmicama. Nekoliko sjajnih koreografija, bakljada, pesma tokom čitavih 90 minuta nešto je što dugo nije viđeno na „običnim“ ligaškim utakmicama.
Sledeći meč naša ekipa igra za sedam dana u Surdulici, protiv ekipe Radnika.

Beograd – Stadion Rajko Mitić. Sudija: Milan Ilić Pomoćnici: Milan Minić, Jovan Grujić. Žuti kartoni: Savić (Crvena zvezda), Djuričin (Vojvodina) Crveni kartoni: – Strelci: 1:0 Boaći (25. minut); 2:0 Simić (28. minut); 3:0 Boaći (68. minut); 4:0 Pavkov (90. minut)

CRVENA ZVEZDA: Borjan, Stojković, Savić, Milunović, Gajić, Jovičić, Čaušić, Marin, Simić (od 84. Ivanić), Ben (od 62. Jirka), Boaći (od 75. Pavkov). Trener: Vladan Milojević.

Vojvodina: Rockov, Stojković, Graovac, Saničanin, Devetak, Milojević, Mitošević, Djuričin, Djurić (od 64. Nešković), Gojkov (od 78. Mesarović), Eze (od 72. Matić). Trener: Radovan Krivokapić.


22 .kolo Superliga Srbije
Dinamo 1 : 0 Spartak ŽK
Voždovac 4 : 0 Napredak
Radnički (N) 2 : 0 Čukarički
Crvena zvezda 4 : 0 Vojvodina
Proleter 0 : 0 Radnik
OFK Bačka 0 : 3 Partizan
Mačva 0 : 1 Mladost
Rad 2 : 2 Zemun
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Crvena zvezda 22 20 2 0 62
2 Radnički (N) 22 16 5 1 53
3 Partizan 22 13 8 1 47
4 Čukarički 22 11 6 5 39
5 Mladost 22 10 6 6 36
6 Napredak 22 8 9 5 33
7 Proleter 22 7 8 7 29
8 Radnik 22 8 5 9 29
9 Vojvodina 22 7 7 8 28
10 Voždovac 22 6 4 12 22
11 Mačva 22 6 4 12 22
12 Spartak ŽK 22 4 7 11 19
13 OFK Bačka 22 4 6 12 18
14 Rad 22 4 5 13 17
15 Zemun 22 3 7 12 16
16 Dinamo 22 4 1 17 13