XS
SM
MD
LG

Memišević čeka Prosinečkog

 

Prije samo godinu i po dana, sa kapitenskom trakom na ruci, predvodio je tim bijeljinskog Radnika do najvećeg uspjeha u istoriji kluba, dvostrukog trofeja u domaćim takmičenjima i kvalifikacija za UEFA Ligu Evrope.

Samir Memšević, danas je, u dresu Groningena, jedan od najboljih defanzivaca holandske Eredivisie.

Iako ga je status profesionalnog fudbalera odveo daleko od Bijeljine, Memišević kaže da se rado sjeća vremena provedenog u “plavom dresu”.

“Radnik i Bijeljina će u mom sjećanju ostati zauvijek. Ponekad pogledam video snimke sa finala Kupa BiH i uvijek mi izmami osmijeh na lice. Bio je to prvi trofej na najvišem nivou i za Radnik i za većinu nas. Velika mi je čast što sam tada baš ja bio kapiten tima i podigao pe har. To je nezaboravno. Postigao sam dva gola u finalu i to protiv Slobode iz Tuzle. Atmosfera prije i posle utakmice bila je nezaboravna. Mislim da je tada Bijeljina izgledala kao pravi fudbalski grad, jer napraviti tako velike stvari sa, tako reći, malim klubom u BiH je impoza ntno. Dolaskom Mladena Krstajića i njegovih saradnika, klub je stao na noge, postao stabilan, što je rijetkost u BiH. Imali smo i tu avanturu u Ligi Evrope, pokazali smo se u dobrom svijetlu što je najbitnije, ali nismo imali sreće”, kaže Memišević za BN.

On je danas, prema stručnim ocjenama, jedan od najboljih defanzivaca holandskog šampionata. Iako mu se cijena od dolaska iz Radnika utrostručila, teško je očekivati da će Groningen uspjeti ovog ljeta da ga zadrži. Do sada su nekako uspjevali da odole interesovanju velikana.

“Svaki dan nastojim da napredujem i naučim nešto novo. Već nakon pola godine u Groningenu bilo je ponuda, ali tada je mišljenje i kluba i mog menadžera bilo da je rano za transfer. Mislim da je sad na ljeto, ako budem zdrav i ako budem ovako igrao, pravo vrijeme za promjenu sredine. Ipak je politika Groningena takva da dovodi mlade igrače, a onda ih prodaje u veće klubove. Ja jesam sretan i zadovoljan u Groningenu, ali svakako želim više i bolje”, otkriva nam Memišević.

Fudbalska reprezentacija BiH, nakon propuštene prilike da se plasira na Mundijal u Rusiji ovog ljeta, novu šansu potražiće u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2020. godine. Izvršena je promjena na selektorskoj klupi, pa je Robert Prosinečki nedavno na američkoj turneji isprobao nove snage. Memišević se nada novom pozivu u nacionalni tim i pozdravlja odluku selektora da šansu da igračima iz Premijer lige BiH.

“Bosna i Hercegovina je moja država i uvijek ću biti na raspolaganju, to je svima jasno. Do selektora je da li sam ja tu potreban ili ne. Svakako ću poštovati njegovu odluku. Što se tiče američke turneje, nažalost nije bilo moguće da se stavim na raspolaganje selektoru, jer je u Holandiji već počelo prvenstvo prije te turneje, a kako se nije radilo o zvaničnom FIFA terminu za odigravanje prijateljskih utakmica, klub nije bio dužan da me pusti”, rekao je Memišević, i dodao:

“Drago mi je zbog igrača iz Premijer lige, jer su dobili priliku da pokažu šta znaju. Znam koliko im to znači, jer sam i sam bio u njihovoj situaciji. Posebno mi je drago zbog mojih prijatelja koji su prvi put obukli dres reprezentacij.”

Memišević za sada šalje sjajne preporuke iz Holandije. Igra konstantno u timu Groningena, u tekućoj sezoni nekoliko puta je uvrštavan u tim kola, a sve to budno prate holandski I evropski “velikani”.

(BN)

Samir Memišević