XS
SM
MD
LG

Crveni trg: Argentina i borba za drugo mjesto

Mesi i društvo su favoriti u Grupi D, ali ništa ne garantuje da im Island, Nigerija ili Hrvatska ne mogu otkinuti po koji bod.

Foto: theweek.co.uk

Argentina: Poraz od Njemačke u finalu prošlog Svjetskog prvenstva ostavio je bolnu ranu ovom timu. Još od 1986. godine čekaju na titulu, a do prve su došli na domaćem terenu osam godina ranije. Horhe Sampoli imao je velike muke oko skraćivanja spiska, jer nije lako ostaviti kući igrača poput Ikardija, ali tu su Mesi, Iguain, Dibala, Di Marija. Svakako da je glavna zvijezda tima Lionel Mesi, kome još samo ovaj trofej nedostaje u bogatoj karijeri. Slogan „Zajedno do sna“ govori da žarko žele ispraviti grešku od prije četiri godine i popeti se na tron svijeta.

Island: Učesnica Mundijala sa najmanjim brojem stanovnika, hrabri Vikinzi žele da ponovo oduševe svijet, kao na Evropskom prvenstvu prije dvije godine. Tada su stigli do četvrtfinala, a sada je petina stanovišta ove ostrvske države predalo zahtijeve za ulaznice. Heimir Halgrimson će imati tu čast da prvi predvodi Islanđane na Svjetskom prvenstvu, a njegova desna ruka na terenu će biti Gilfi Sigurdson. „Neka zajednički san postane java“ je njihov slogan, a sigurno je da će ova ekipa privući simpatije mnogi neutralnih navijača.

Hrvatska: Promijena trenera u toku kvalifikacija i dolazak Zlatka Dalića na klupu donio im je plasman na Mundijal. Svi oni se dobro sjećaju trećeg mjesta u Francuskoj i znaju da od tog šampionata nisu prošli grupnu fazu na ovom takmičenju. Modrić, Rakitić, Kovačić, Mandžukić će imati zadatak da to isprave i kao što kaže njihov slogan „Mala zemlja, veliki snovi“ je put kojim oni žele ići i ponoviti rezultat Šukera, Prosinečkog, Jarnija.

Nigerija: Tim iz Afrike je po šesti put na Svjetskom prvenstvu i nikada nisu prošli dalje od osmine finala. Gernot Roh će pokušati da napravi taj korak dalje, mada će se i velikim uspjehom smatrati ako se prođe grupna faza. Džon Obi Mikel je predvodnik ove generacije i na njima je da urade ono što nisu ni Okoča, Babajaro, Vest. „Krila afričkog ponosa“ je zvanični slogan ove selekcije, a dokle će na tim krilima doći ostaje da se vidi.