XS
SM
MD
LG

Šest srpskih posada u Lucernu

Nakon sedmodnevnih priprema na Bledu i Novom Sadu u sredu, 6. jula 2011, veslačka reprezentacije Srbije je otputovala u Lucern koji će od petka 8. jula 2011. do nedelje 10. jula 2011. biti domaćin Trećeg Svetskog kupa, ujedno poslednjeg u ovoj godini.

Na Svetskom kupu Srbiju će predstavljati šest posada i to četverac bez kormilara Miloš Vasić, Radoje Đerić, Goran Jagar, Miljan Vuković, četverac bez kormilara za lake veslače Miloš Tomić, Miloš Stanojević, Nenad Babović, Nemanja Nešić, dubl skul Marko Marjanović, Dušan Bogićević, dve posade dvojaca bez kormilara Nikola Stojić, Goran Todorović i Aleksandar Filipović, Jovan Popović i ženski skif Iva Obradović.
– Sve ide po planu. Odradili smo prve treninge. Svi su zdravi i orni za start na Svetskom kupu. Danas u toku dana će biti žreb i ostaje posle toga da se taktički pripremimo za nastup – kazao je selektor veslačke reprezentacije Srbije Nebojša Ilić i dodao – Pošto na svetskim kupovima može da se prijavi više posada nego li na, recimo, Svetskom prvenstvu konkurencija je uvek najjača. Sve reprezentacije su došle u gotovo najboljim sastavima i takmičenje će biti izuzetno jako. Pred početak očekujemo pre svega od četverca bez kormilara Vasić, Đerić, Jagar, Vuković, četverca bez kormilara za lake veslače Tomić, Stanojević, Babović, Nešić i ženskog skifa Obradović da odveslaju u skladu sa rejtingom i formom koju pokazuju u poslednje vreme. Kada su u pitanju novoformirane posade dubl skul Marjanović, Bogićević, i dve posade dvojca bez kormilara Stojić, Todorović i Filipović, Popović Svetski kup u Lucernu će za njih predstavljati svojevrsno razvojno takmičenje koje bi trebalo da nam pokaže u kom smeru da nastavimo. Sve u svemu u Lucernu će biti poslednja ovogodišnja velika regata pred Svetsko prvenstvo na Bledu krajem avgusta i početkom septembra. Pošto ćemo do početka planetranog šampionata imati šestonedeljni pripremni ciklus biće dovoljno vremena da tempiramo formu za ovo takmičenje koje je najznačajnije u ovoj godini jer će se na njemu vaditi vize za Olimpijske igre u Londonu dogodine.

Prvog dana Svetskog kupa, 8. jula, na programu su kvalifikacione trke, dan kasnije su reperesaži i polufinala, dok su finala poslednjeg dana, 10. jula. Inače, rezultati sa Svetskog kupa u Lucernu se boduju za svetsku rang listu. Tako će pobednik dobiti osam bodova, drugi šest, treći pet, četvrti četiri, peti tri, šesti dva i sedmi jedan.