XS
SM
MD
LG

Sportsko društvo Čukarički proslavilo 85 godina postojanja

Sportsko društvo Čukarički prigodnom svečanošću u bioskopu Šumadija na Banovom brdu, obeležilo je izuzetan jubilej i u okvirima celokupnog srpskog sporta, 85 godina uspešnog rada. SD Čukarički osnovan je kao ČSK (Čukarički sportski klub)  u kafani Majdan 4. jula 1926.  Prvi predsednik bio je Miloš Ilić, rezervni vazduhoplovni kapetan a boje kluba su bile „elegentne“, crno i belo. Posle fudbalera koji su i pokrenuli inicijativu za osnivanje, u klub su se uključivali, redom: pevačko društvo, dramska sekcija, skijaško društvo, atletska sekcija, hezenašice...

Posle Drugog svetskog rata rad SD Čukarički obnovljen je 1948. i ubrzo je imalo u sastavu pored fudbalera i stonotenisere (osnovani 1948), smučare (1949), hokejaše na travi (1949), bicikliste (1954), šahiste (1968), džudiste (1969), košarkaše (1972), skakače u vodu (1972), boksere (1972),  atletičare (1980), karatiste (1997), rukometaše (1991) i odbojkaše (2001). Trenutno SD Čukarički ima 14 klubova sa preko 1.000 sportista sa kojima radi 60 trenera.

Lepa svečanost iskorišćena je da se uruče Zlatne plakete SD Čukarički predstavnicima Ministarstva omladine i sporta Srbije, Olimpijskog komiteta Srbije, Sportskog saveza Srbije, Skupštine grada Beograda, Sekretarijata za sport i omladinu Beograda, Sportskog saveza Beograda, Opštine Čukarica, kao i brojnim asovima, veteranima i legendama SD Čukarički i čukaričkog sporta.

Prisustvovali su Zoran Alimpić zamenik predsednika Skupštine grada Beograd, dr Dane Korica generalni sekretar Sportskog saveza Srbije, Dragan Ćirić predstavnik Sekretarijata za sport i omladinu Beograda, Milan Tlačinac predsednik Opštine Čukarica,  kao i brojne ugledne zvanice iz sportskog, političkog, kulturnog i javnog života Beograda.

Goste je pozdravio predsednik SD Čukarički Vladimir Matić, a svečanosti je prisustvovao i ambasador Japana u Beogradu ekselencija Tošio Cunozaki  koji je čestitao veliki jubilej sportistima SD Čukarički.
- Zahvaljujem se od srca na pozivu koje je uputilo Sportsko društvo Čukarički svim japanskim sportistima da dođu i treniraju sa čukaričkim takmičarima, kao njihovi gosti,  ukoliko nemaju uslove posle razornog zemljotresa i  cunamija – rekao je ekselencija Cunozaki. – To nije neophodno, ali nam veoma drago da je iz Srbije došao ovakav srdačan poziv i pravi sportski gest.

Uručene su i nagrade, plakete i po 10. 000 dinara, najboljim sportistima SD Čukarički za 2010. Najbolja seniorka je Marija Madžarević  članica bronzane karate reprezentacije Srbije na EŠ u katama. Najbolji seniori su Dejan Pajkić  bronzani u katama – pojednačno na EŠ u Atini i  Marko Petrović  najbolji igrač kluba hokeja na travi, reprezentativac i član ekipe koja je osvojila dve državne vicešampionske titule. Najuspešnija takmičarka u mlađim kategorijama je Nikolina Mitrašinović, prvakinja Balkana, Srbije i Beograda u džudou. Predstavljena je i izvanredna monografija „85 godina SD Čukarički“ u kojoj je hronološki prikazan razvoj društva ali i svih klubova sa velikim brojem fotografija.