XS
SM
MD
LG

Biciklizam: Kasa treći u Soko banji, Ivan Stević sačuvao žutu majicu na 51. trci "Kroz Srbiju"

Gabor Kasa, mladi reprezentativac subotičkog Spartaka koji vozi za turku ekipu Manisa spor zauzeo je treće mesto u petoj etapi trke „Kroz Srbiju“ od Niša do Soko banje (84,5 km) i sačuvao četvrtu poziciju u generalnom plasmanu, ali je i vratio belu majcu Planinka vode za najboljeg vozača do 23 godine.  Ivan Stević, član jedine srpske profi ekipe Partizan „Pauer muv“  osvajanjem 16 mesta u sprintu grupe od 79 biciklista pred nekoliko hiljada gledalaca, sačuvao je žutu majicu Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja Srbije i nosiće je i u šestoj etapi od Niša do Kladova (189,5 km).

U Soko banji sjajni sprinter Italijan Anđelo Furlan (Kristina vočis) koji je 2001. pobeđivao u etapama na „Kroz Srbiju“, trijumfovao je pretekavši Toma Meusena (Belgija, Telenet Fidea) i Kasu. Ovo je njegova treća etapna pobeda na trci, slavio je u prvoj etapi u Rumi i četvrtoj u Nišu. Meusenu je ovo treće drugo mesto u etapi ove godine - u Rumi, potom u Nišu i sada u Soko banji!
- Imao sma dobru poziciju pred finiš, ali me je izdao menjač na biciklu – pričao je Kasa posle cilja.- Furlan je sjajan sprinter, fantastično ubrzava i teško ga je zaustaviti. Čestitam Steviću, nadam se da će u Beograd ući u žutoj majici. Tu smo da mu pomognemo.

Kasa je dobio pet sekundi bonifikacije za treće mesto u Soko banji, ali je osvojio i sekundu za treće mesto na prolaznom cilju u Aleksincu i smanjio je razliku na 1,11 minuta.

Ivan Stević, koji drugim mestom u trećoj Bajinoj Bašti obukao žutu majicu i nosio je u četvrtoj i petoj etapi, je ovako opisao najkraću, sprintersku etapu na ovogodišnjoj trci u kojoj je zabeležen prosek od 48,9 km na čas:
- Nije bilo kratko ali slatko, bar za mene. Imam utisak da je ovo bila stresnija etapa od one od 233 km od Užica do Niša. Nekoliko puta su kazahstanski biciklisti, mladi i neiskusni, pokušavali da pobegnu. Mi bismo ih rado pustili da odu, ali su problemi nastali kada su za petoricom koji su povukli Kazahstanci krenula još petorica. Grupa od deset biciklista na ovakvoj stazi je opasna i nismo dozvolili da se bilo ko odvoji. Etapa do Kladova je možda i ključna na trci i moramo da otvorimo četvore oči, greške se ne praštaju. Čestitam i mom prijatelju Furlanu sa kojim sam vozio 2001. na ovoj trci kada je pobedio Saša Gajičić.

Selektor Radiša Čubrić je  bio zadovoljan epilogom u Soko banji:
- Žolt Der, naš najbolji sprinter nije uspeo da dođe do postolja i žao mi je zbog toga, završio je kao šesti. Kontrolisali smo etapu, posebno onaj deo kroz uske ulice Aleksinca. Kada su pobegli Rus Frolov iz Kaćuše i Slovenac Podgornik iz Manise spor, bilo je idealno za nas, ali im nisu dozvili da odmaknu više od pola minuta Danci i Nemci koji su žestoko vukli. Šesta etapa je veoma opasna jer odmah krećemo  na Rudnik. Partizan „Pauer muv“ je oslabljen, Spasić je odustao a Jovanovića boli noga, tako da će biciklisti Metalca ponovo morati da podmetnu leđa.

Zelenu majicu Pošte Srbije za prolazne ciljeve nosiće Bugarin Polihronos Đorđakis (Grčka) dok će plavu majicu „Sosijete ženeral banke“ za brdske ciljeve nositi Rene Jorgensen (Danska, Kristina vočis).

Rezultati, peta etapa 51. trke „Kroz Srbiju“:1. Angelo Furlan (Italija, Kristina vočis) 1:43,38 časova, 2. Tom Meusen (Belgija, Telenet Fidea), 3. Gabor Kasa (Srbija, Manisa spor Turska) ...6. Žolt Der (Srbija, Radnički Kragujevac), 15. Marko Stanković (Srbija, Metalac), 16. Ivan Stević (Srbija, Partizan „Pauer muv“), 21. Jovan Zekavica (Partizan „Pauer muv“) – svi u vremenu pobednika itd. Svih 85 biciklista završilo etapu.

Generalni plasman, žuta majica Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja: 1. Stević 18:24,26 časova, 2. Mihael Rasmusen (Danska, Kristina vočis) + 2 sekundi, 3. Metju Konverset (Francuska, AVC) + 14, 4. Kasa + 1,11 minuta, 5. Hening Bomel (Nemačka, Brandenburg) + 1,40, 6. Tomas Leba (Francuska, AVC) + 1,41...18. Esad Hasanović (Partizan „Pauer muv“) + 5,03 minuta, 28. Predrag Prokić (Radnički, Kragujevac) + 6,42,  31. Goran Šmelcerović (Srbija, Radnički) + 8,12  itd.