XS
SM
MD
LG

Biciklizam: Stević sačuvao žutu majicu osvajanjem petog mesta u četvrtoj etapi pred nekoliko hiljada Nišlija

 

Ivan Stević, biciklista beogradskog profi tima Partizan „Pauer muv“ zauzeo je peto mesto u četvrtoj etapi od Užica do Niša (233) najdužoj na ovogodišnjoj 51. trci „Kroz Srbiju“ i sačuvao žutu macu Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja Srbije koju će nositi u petoj, najkraćoj, etapi od Niša do Soko banje (84,5 km).

Pobednika etape voženoj po paklenoj vrućini, rešio je sprint grupe od 75 biciklista. Trijumfovao je Italijan Anđelo Furlan koji vozi za danski profi tim Kristina vočis ispred Belgijanca Toma Meusena (Telenet Fidea) i Heninga Bomela (Inemačka, Brandanburg). Furlanu je ovo druga pobeda, slavio je i u prvoj etapi u Rumi.

 

Stević je u generalnom plasmanu sačuvao dve sekunde bolje vreme od Mihaela Rasmusena (Danska, Kristina vočis) i 114 sekundi prdnosti u odnosu na Metjua Konverseta (Francuska, AVC). Gabor Kasa mladi as subotičkog Spartaka sačuvao je četvrto mesto u ukupnom plasmanu sa 1,17 minuta zaostatka.

- Pravi heroji etape su biciklisti kraljevačkog Metalca i od srca im se zahvaljujem na svemu što su uradili – rekao je Ivan Stević.- Vukli su skoro 180 km na čelu karavana po velikoj vrućini a često je na čelu bio i mladi as Partizan „Pauer muva“ Jovan Zekavica. Kontrolisali smo trku i nije nas ni jednog trenutka zabrinuo beg šestorice biciklista koji su imali pred Kruševcem i sedam minuta prednosti. Ni jedan nije bio opasan za moju žutu majicu, najbliži mi je bio Nemac Veiht koji je imao 4,16 minuta slabije vreme.

U samom finišu na 30 kilometra do cilja, Stević je imao defekt:

- Odmah sam obavestio komesara i sudije, ali i Rasmusena da imam defekt. To je bilo važno da neko ne pokuša beg što je u skladu sa biciklističkim fer plejom i bili su veoma korektni. Sprintao sam i na cilju ali Furlan je zaista sjajan...

Direktor Partizan „Pauer muva“ Branko Banović je bio veoma zadovoljan raspletom u Nišu:

- Taktički smo izuzetno dobro sproveli etapu od starta do cilja uz podršku Metalca. Ni da smo sami pravili grupu koja treba da pobegne, ne bismo odabrali pogodnije vozače. Nameravali smo da do Aleksinca smanjimo razliku na minut, minut i po i da potom pustimo grupu da sprinta na cilju. Ali, nisu dozvolili Danci, nagazili su do daske i vukli u završnici kao lokomotive. Hteli su, jer imaju najboljeg sprintera u karavanu, Furlana, etapnu pobedu i mi na to nismo mogli da utičemo.

Selektor Radiša Čubrić, koji vodi ekipu svog Metalaca iz Kraljeva, sa osmehom je dočekao kraj najduže etape:

- Moji vozači, a moram da ih spomenem Marko Stanković, Aleksandar Milivojević, Miloš Stojanović, Vladimir Vulićević koji je nesuđeni košarkaš Benetona i dva gosta Filip Pavlović iz Partizan „Pauer muva“ i Dejan Vidaković iz apatinskog Asa su me oduševili. Nisam verovao da u njima toliko snage! Vukli su do poslednjeg daha, pomagao je i Zekavica iz Partizan „Pauer muva“. Možda bi bilo lakše da je razlika bila manja i da je beg počeo kasnije, ali je i ovako odlično. U petoj etapi ne smemo da dozvolimo da oni koji prate Stevića uzmu ni sekund bonifikacije na jedinom prolaznom cilju u Aleksincu. Ne sumnjam u Stevića, ako dođe grupa na cilj on je u sprintu neuporedivo jači od Rasmusena.

Interesanto da su najdužu etapu završili svi koji su startovali u Užicu, i u karavanu je 85 biciklista od 102 koliko je startovalo. Tempo je bio sjajan, prosek etape je bio 43 km na čas a grupa od šestorice biciklista u pojednim delovima vozila je i 50 km na čas, posebno kada im je vetar duvao u leđa.

Jedan od prolaznih ciljeva u ovoj etapi bio je u Kraljevu ispred kuće legende srpskog biciklizma Radoša Čubrića. Njegovi sinovi su nekadašnji biciklisti i olimpijci, Rajko direktor radija trke i Radiša selektor reprezentacije. Popularni Čuki dočekao je goste rakijom, a supruga Ljubica je aplauzom nagradila najbolje - Corcakisa iz Grčke i dvojicu Bugara Ivanova i Mihajlova.

Rezultati, četvrta etapa, Užice – Niš, 233 km: 1. Anđelo Furlan (Italija, Kristina vočis - Danska) 5:25,03 časova, 2. Tom Meusen (Belgija, Telenet Fidea), 3. Henig Bomel (Nemačka Brandenburg), 4. Aleksej Lialko (Kazahstna, Astana), 5. Ivan Stević (Srbija, Partizan „Pauer muv“) ...10. Jovan Zekavica (Srbija, Partizan „Pauer muv“), 11. Der Žolt (Srbija, Radnički), 14. Gabor Kasa (Srbija, Manisa spor – Turska), 33. Predrag Prokić (Radnički, Kragujevac), 36. Dejan Marić (Srbija, Radnički), 37. Rasmusen... 48. Goran Šmelcerović (Srbija, Radnički) –svi u vremenu pobednika itd.

Generalni plasman, žuta majica Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja: 1. Stević 16:40, 48, časova, 2. Rasmusen + 2 sekundi, 3. Konverset + 14, 4. Kasa + 1,17 minuta, 5. Bomel (Nemačka, Brandenburg) + 1,40, 6. Tomas Leba (Francuska, AVC) + 1,41...18. Hasanović + 5,03 minuta, 28. Prokić + 6,42, 29. Jovanović + 7,27, 32. Goran Šmelcerović (Srbija, Radnički) + 8,12 itd.

Zelenu majicu Pošte Srbije za prolazne ciljeve nosiće Bugarin Martin Grašev dok će plavu majicu „Sosijete ženeral banke“ za brdske ciljeve nositi Rene Jorgensen (Danska, Kristina vočis). Belu majicu vode Planinka za najboljeg vozača do 23 godine u etapi poneo je Arno Grand (Švajcarska,Telenet Fidea).