XS
SM
MD
LG

Sećanje hazenašica Bose Nikolić i Dušice Marinković

Hazena je dobila pristalice ne samo u većim gradovima. Prilikom jednog gostovanja BSK-a (Beogradskog sportskog kluba), višestrukog prvaka Jugoslavije, dr Milan Stevanović i nezaobilazna mecena Draga Đorić zamolili su da hazena ekipa iz Beograda odigra propagandnu utakmicu. Za tu priliku preuređeno je tenis igralište Jagodinske pivare, postavljene su propisne stative po nalogu Jozefa Bekerusa i hazena saveza iz Beograda.

Foto: Privatna arhiva

Dve ekipe BSK-a iz Beograda, plava, i naša belo – narandžasta (JSK), bile su 1936. godine opet, kao i 1931. godine, prava atrakcija za Jagodinu – seća se Bosiljka Nikolić, jedna od prvih Jagodinki koja je bila u prvoj hazena ekipi „Soko” u Jagodini (1931). Utakmica je odigrana u dvorištu nekadašnje “Sokolane”, na mestu sadašnje zgrade SUP-a i uprave prihoda. Rezultat je bio 2:5 za „plave”, koje su –pričale su nam beogradske hazenašice – bile prvi prvaci Jugoslavije 1925. godine... Nikada više, sem na sletovima sokolaca, nije bilo više gledaoca, od 1200 polovina su bile iz redova radničke školske omladine, a bilo je i otmenih gospođa, mahom bogatijih i viđenih građana...

Bosiljka Nikolić (dugo godina službenica Okružnog suda) seća se i u to vreme poznatih dama u pravom smislu, koje su bile oduševljene hazena igrom ali i nesvakidašnjom sportskom opremom: triko-majicama, belim sa narandžastom trakom i kratkim belim plisiranim suknjicama:

Foto: Dušica Marinković jedan od prvih sportistkinja Jagodine i Bosiljka Nikolić jedna od prvih hazenašica Jagodine

I Dušica Marinković, jedan od najzapaženijih i najvrednijih prednjaka pedagoga “Sokola” u Jagodini, takođe se rado seća 1935. i 1936. godine, jer je takođe jedna od prvih jagodinskih hazenašica:

Četvrtog marta 1936. godine Jagodina je dobila nove objekte – fudbalsko i tenis igralište, a u novootvorenom hotelu “Palas”, za Dan Sokola priređena je prigodna akademija, kao i kostimbal, a 19. marta Jagodina je imala dečju kostimiranu zabavu, koja je do izbijanja II Svetskog rata bila tradicionalna manifestacija.