XS
SM
MD
LG

Biciklizam: Rikardo Riko sa Mereidian timom iz Pazina dolazi na trku "Kroz Srbiju"

Jedan od najkontroverznijih svetskih biciklista Italijan Rikardo Riko (28 godina) kako se saznaje, će učestvovati na trci „Kroz Srbiju“ od 13. do 19. juna sa hrvatskom kontinentalnom profi ekipom Meridian Kamen (Pazin) koju vodi nekadašnji jugoslovenski reprezentativac i jedan od prvih profesionalaca u jugoslovenskom biciklizmu Slovenac Vinko Polončić.
- On je licenciran za ovaj tim čiju smo prijavu prihvatili, ali još nismo dobili i konačan spisak vozača za našu trku – kaže sportski direktor trke „Kroz Srbiju“ Aleksandar Milenković.

Riko je izbačen sa Tura u julu 2008. kao član ekipe Sonije Duval, pošto je utvrđeno da je pozitivan na jednu varijatnu erotropoetina (CERA). Kasnije je saopšteno i da je Riko pokušao da izbegne doping kontrolu ali je uhvaćen jer se zaglavio kolima u saobraćaju. Priznao je, potom, na saslušanju da je i pre Tura 2008. koristio EPO hormon i da je u sve bio uključen i dr Santućione. Prvo je osuđen na 20 meseci zabrane takmičenja da bi krajem 2008. Italijanski olimpijski komitet (KONI) preinačio kaznu na dve godine zabrane takmičenja. Posle žalbe Sudu za arbitražu u sportu u Lozani kazna je smanjena na 20 meseci „zbog saradnje sa istražnim organima“.

Po isteku kazne, Riko je potpisao ugovor sa holandskom ekipom Vakansolei ali je i tu imao problema, jer je u februaru 2011. bio umešan u skandal pošto je sam sebi davao transfuziju. Ekipa ga je odmah otpustila. Ne bi se otkrilo da nije hitno smešten u bolnicu zbog bubrežnih problema i lekarima je priznao da je koristio 25 dana staru sopstvenu krv. Negirao je pokušaj dopingvanja tvrdeći da je odustao do biciklizma i da je pronašao novu profesiju – barmen. Za ovo nikada nije protiv njega pokrenut postupak.

Klub Amore Vita ponudio mu je za ovu sezonu ugovor ističući da je odležao kaznu i da se pokazao veoma dobro sarađujući sa italijanskom policijom, ali do potpisa nije došlo, pa ga je licencirala za ovu sezonu hrvatska ekipa Meridan Kamen iz Pazina. Riko je najveći uspeh u karijeri zabeležio osvajanjem drugog mesta na Điru 2008.  uz dve pobede u etapama, prvoj i osmoj i na kraju je poneo i majicu najboljeg mladog vozača. Godinu dana pre toga bio je šesti na Điru uz pobedu u 15. etapi.  Bio je te godine i drugi na „Oko Lombardije“ i najbolji sprinter na „Tireno – Adriatiko“ uz pobedu u etapi. 

U 2006. je pobedio „Japan kup“, kao i etapu na „Kopi – Bartali“. U 2005.  pobedio je na „Setimana ciklistika Lombarda“ i slavio je u dve etape.  Prošle godine pobedio je na „Kopa Sabatini“ i na „Oko Austrije“ (uz dve etapne pobede), bio je drugi na „Setimana Lombarda“(uz dve poebde u etapi i majicu najboljeg sprintera) i drugi na „Tireno Adriatiko“ uz dve etapne pobede.  Trka „Kroz Srbiju“ starovaće 13. juna iz Rume i posle sedam etapa završiće se 19. juna u Beogradu

Raspored etapa 51. trke "Kroz Srbiju"

Prva, 13. jun: Ruma (kružna, 111,6 km)
Druga, 14. jun: Banja Koviljača – Pale (Republika Srpska, 166,5 km)
Treća, 15. jun: Pale - Bajina Bašta (171,7 km)
Četvrta, 16. jun: Užice – Niš (233 km)
Peta, 17. jun. Niš – Soko banja (84,5 km)
Šesta, 18. jun: Soko banja – Kladovo (189,5 km)
Sedma, 19. jun: Lepenski vir – Beograd (168 km)