XS
SM
MD
LG

Uživanje u planinskom biciklizmu

 

 

Planinski biciklizam je sve popularniji u Loznici, a ljubitelji vožnje po šumskim krajolicima okupljeni su u planinsko biciklističkom društvu "Biciklo".

Ovo društvo deluje pet godina, a prema rečima njenog osnivača i predsednika Zorana Bogićevića Rakuna, nastalo je iz "želje jednog čoveka da lepote svog kraja, vozeći bicikl, pokaže drugima i da ljude vrati prirodi".

"Sve je počelo pre pet godina snimanjem gpx trekova telefonom. Zatim sam pokrenuo sajt za ljubitelje planinskog biciklizma www.biciklo.rs. Ubrzo se pojavilo još ljudi i krenuli smo u akcije", izjavio je danas Bogićević za Srbijasport.net, prisećajući se početaka. 

U međuvremenu obeleženo je preko 350 km planinskih staza na Ceru, Gučevu, Boranji, Tronoši i Tršiću, Radaljskom jezeru, pa sve do Donje Trešnjice. 

Odštampane su karte sa stazama i opisom za 4 planinska venca, održana motivaciona predavanja u osnovnim i srednjim školama, organizovane biciklističke i planinarske akcije sa decom. 

"U predhodnih pet godina, u vožnjama koje smo organizovali bilo je preko 500 učesnika. Među njima je bilo i gostiju iz Amerike i nekoliko evropskih zemalja, koji su čuli za nas zahvaljujući promociji na inostranim sajtovima i društvenim mrežama", naveo je Bogićević.

Kao najznačajniji rezultat rada društva, označio je sportsko rekreativnu vožnju biciklima na planini Gučevo, nazvana "Gučevska montibajk bitka (MTBitka)".

Zamišljena je kao sportska, rekreativno-edukativna vožnja, koja učesnicima pruža osam sati druženja u živopisnom ambijentu planina Gučevo, Boranja, Mačkovog Kamena. 
"Trasi smo pridodali epitet ‚‚edukativna‚‚ jer učesnici prolaze  krajem bogate istorije, značajnih ličnosti i događaja. U pauzama zahtevnih uspona i pravih ‘’single-trail’’ spustova, saznaju o danima velikog junaštva i stradanja na obroncima Gučeva tokom 1914. godine", pojasnio je Bogićević.

Ove godine peti put zaredom, vožnja je održana 23 septembra, a biciklistilki karavan krenuo je  iz centra Banje Koviljače. 

Učestvovalo je pedesetak ljubitelja brdskog biciklizma iz Loznice, kao i još nekoliko gradova iz Srbije i Republike Srpske.

Trasa duga 42 kilometra, išla je preko obronaka Gučeva, Boranje, sve do Mačkovog kamena. 
"Bila je ovo do sada najbolje organizovana vožnja, a učesnici su uživali u lepom vremenu, vozeći se prekrasnim prirodnim krajolicima", istakao je Bogićević