XS
SM
MD
LG

Aranđelovac postavio temelje za budućnost trke u čast 1300 kaplara

Više od 100 učesnika u dve glavne trke na 5 i 10.000 metara uz brojna nastupe osnovaca i srednjoškolaca

Grad pod Bukuljom postavio je u subotu 22.septembra temelje za budućnost ulične atletske trke u znak sećanja na herojske vrednosti srpskog naroda i srpske omladine iskazane u „velikom ratu“ i bitkama koje su označile proboj Solunskog fronta.

 

Ideja o organizaciji trke u čast 1.300 kaplara zaživela je još 2011 godine , kada su legendarni atletski trener i sporski radnik , Aranđelovčanin lazar Ćirović i entuzijasti , pre svih Radovan Arsenijević tadašnji direktor Turističe organizacije Aranđelovca i Generalni sekratr Sportskog Saveza Svetislav Milutinović kreirali obrise trke koja je tek sedam godina kasnije počela da živi , zahvaljujući veri u njeno postojanje , pre svih sadašnjeg Predsednika Sportskog saveza Zorana Radovanovića.

Zoran Radovanović (krajnje levo) Predsednik Sportskog Saveza Aranđelovac u društvu predstavnika Vojske Srbije i Sokolskog saveza

 

Upravo su aranđelovački Sportski savez i Sokolski savez Srbije uz podršku Atletskog Saveza Srbije i brojnih javnih preduzeća Opštine Aranđelovac , uz pokroviteljstvo opštinskog rukovodstva i Predsednika Opštine Bojana Radovića na gradskim ulicama i u delu Parka Bukovičke Banje organizovali prvu trku 1.300 kaplara , koju su zapravo činila tri segmenta: 5 uzrasnih trka devojčica i dečaka osnovaca i srednjoškolaca , Trka zdravlja AQUA VIVA na 5.000 metara i Trka 1.300 kaplara na 10.000 metara.

 

Poseban ambijent u Parku Bukovičke Banje

Čitavoj manifestaciji predhodile su ne baš previše duge pripreme , praćene velikom neizvesnošću da li će deo glavne aranđelovačke ulice , čija je rekonstrukcija u najvećem delu u centru grada uveliko trajala i trenutku kada su dogovori za organizaciju trke bili u samoj završnici , što je dovelo do toga da se u promociju trke nije išlo „isuviše agresivno“ u ovoj prvoj godini , kako se zbog eventualnog većeg broja prijavljenih takmičara , ne bi doveli u pitanje regularni uslovi za nastup učesnika same trke.

 

Ko će prvi kroz cilj ? Detalj sa jedne od trka školaraca

Staza je sertifikovana , dužine je 2.500 metara , sa startom i ciljem u centru Aranđelovca , a njena specifičnost ogleda se u tome što jednim delom prolazi kroz jezgro Parka Bukovičke banje , i uprkos tome što je sa blagim nagibom , ne baš tako lagana za one koji joj pristupaju sa malim trkačkim predznanjem.

Devojčice brojnije u odnosu na dečake

Premijernu trku obeležio je nastup velikog broja školske dece iz Aranđelovca , posebno onih najmlađih , a poseban pečat u svim trkama , pa i u onim na 5 i 10.000 metara , dali su komšije iz Lazarevca , kako masovnošću tako i rezultatima. Više od 150-oro školaraca , devojčica i dečaka , nastupilo je u 5 uzrasnih kategorija od kojih su u jednoj nastupali srednjoškolke i srednjoškolci , a u preostale 4 osnovci.

 

Prva trka počela je u 09:45 , a u konkurenciji prvih i drugih razreda osnovnih škola a na stazi dugoj 250 metara trijumfovali su: Anđela Tomić iz Smedereva i Damnjan Pejić iz OŠ Svetolik Ranković iz Aranđelovca. Srebra su pripala Sofiji Nikitović iz OŠ Sveti Sava iz Aranđelovca i Smederevcu Rastku Panajotoviću dok su treći kroz cilj prošli: Katarina Čolović iz lazarevca Aleksa Riznić iz OŠ Milan Ilić Čiča iz grada domaćina.

U drugoj trci nastupili su trećaci i četvtaci , a 280 metara prvi su istrčali: Maša Mitić iz Surčina i Marko Stanković iz Smedereva. Druga mesta pripala su mladim atletičarima AK Lazarevac: Anastasiji Urošević i Mihailu Jankoviću , dok su bronzana odličja pripala: Mii Milošević iz lazarevca i Lazaru Slavkoviću učeniku OŠ Ilija Garašanin iz Aranđelovca.

 

Osnovci , petog i šetog razreda , trčali su 350 metara , a od 6 odličja , tri su otišla u Smederevo dva u Lazarevac dok je jedno ostalo u Aranđelovcu. Zlatne medalje pripale su lani Ivković i Mateji Radojeviću iz OŠ Dimitrije Davidović iz Smedereva , drugi kroz cilj prošli su Anđela Subotić i Nikola Arsenijević iz lazarevca , dok su treća mesta pripala Senki Aranđelović iz Smedereva i Ognjenu Vulićeviću iz aranđelovačke OŠ Sveti Sava.

 

Najlepše među najmlađima , Predsednik Sokolskog Saveza Srbije Petar Stakić

 

Najstariji osnovci trčali su stazu dugu 450 metara. Najbrža u konkurenciji devojčica bila je Smederevka Jovana Stanković učenica sedmog razreda , drugo mesto pripalo je godinu dana starijoj Lazarevčanki Aleksandri Todorović dok je trećeplasirana bila domaća takmičarka iz OŠ Sveti Sava Nevena Jovanović. Kod dečaka , u konkurenciji sedmaka i osmaka zlatom se okitio Vukašin Nedimović iz Surčina , dok su drugo i treće mesto osvojili Aranđelovčani: Veljko Atonijević iz OŠ Sveti Sava i Aleksa Ćirović učenik OŠ Svetolik Ranković.

 

Aranđelovčani brojni na startu Trke 1300 kaplara

U poslednjoj trci školske dece , na 550 metara , nastupili su srednjoškolke i srednjoškolci , a od 6 medalja 5 je ostalo u gradu pod Bukuljom dok je jedna zlatna u ženskoj konkurenciji pripala Veri Petronijević iz Smederevske gimnazije. Srebrom se okitila Anđela Radivojević iz Ekonomsko ugostiteljske škole Slobodan Minić , dok je bronza pripala učenici prvog razreda Aranđelovačke Gimnazije Slobodan Minić. Kod dečaka je trijumfovao Stanko Jovanović učenik četvrtog razreda Tehničke škole Mileta Nikolić , drugi kroz cilj prošao je Aranđelovački gimnazijalac , četvrtak , Jevrem Veljović , dok je trće mesto osvojio David Lukić , učenik trećeg razreda Tehničke škole Mileta Nikolić.

Detalj sa jedne od 5 trka školaraca

Za sve učesnike Sokolski Savez Srbije obezbedio je učesničke bedževe , prva tri mesta nagrađena su medaljama , diplomama i majicama sa oznakom trke , dok su pobednici i u ženskoj i u muškoj konkurenciji darovani peharima – priznanjima.

Po završetku trka za učenike osnovnih i srednjih škola u centru grada organizovano je svečano otvaranje ove sportske manifestacije , a prisutne su uz prigodan program i himnu Srbije Bože pravde u izvođenju hora OŠ Sveti Sava i nastup KUD-a Abrašević i RKUD Šamot , pozdravili su: Bojan Radović Predsednik Opštine Aranđelovac koja je bila i pokrovitelj trke , Predsednik Sokolskog saveza Srbije Petar Stakić kao i Potpukovnik Boris Štrk komadant 310-og samohodnog raketnog diviziona za protivvazdušna dejstva i komadant Garnizona Kragujevac. Otvaranju trke i čitavoj manifestaciji prisustvovali su i Sportski Diretktor Atletskog Saveza Srbije Slobodan Popovć kao i legenda srpske i jugoslovenske atletike Dane Korica.

Trku je otvorio Predsednik Opštine Aranđelovac - Bojan Radović

Trku je svečano otvorio Predesednik Opštine Bojan Radović koji je uz let belih golubova kao simbola mira i slobode , poručio da se Aranđelovac na ovaj način uključio u obeležavanje stogodišnjice od pobede u „velikom ratu“ te da je ova sportska manifestacija prilika da se svi zajedno prisetimo istinskih vrednosti naših predaka koje su svoje živote dali za Srbiju...

Prilog Regionalne Radio Televizije Sunce iz Aranđelovca

 

Trku zdravllja AQUA VIVA na 5.000 metara podržala ke kompanija Knjaz Miloš koja je za sve učesnike obezbedila okrepljenje , a u istoj je nastupilo 56 takmičara , od kojih više od polovine u ženskoj konkurenciji (29). Najviše nastupa bilo je iz Aranđelovca , Lazarevca i Kruševca , a trčali su i atletičari i rekreativci i iz: Beograda , Čačka , Inđije i Niša.

56 takmičara na startu Trke zdravlja AQUA VIVA

U konkurenciji dama ,dominirale su Lazarevčanke: Irena Nedeljković sa prvim vremenom od 22:19,2 , drugoplasirana Sofija Mitić (22:38,3) i „bronzana“ Jelisaveta Stojković koja je stazu od 5 kilometara pretrčala u vremenu 23:20,7.

Proplasirane u Trci zdravlja AQUA VIVA

Šampion na 5.000 metara Miloš Dragović iz Beograda

Kod muškaraca zlatom se okitio Miloš Dragović iz Kruševca sa vremenom 16:21,9 , drugi kroz cilj prošao je Nenad Ristić iz Lazarevca (16:40,0) , dok je treće messto pripalo takmičaru iz Kruševca , Nenadu Živkoviću sa vremenom 16:49,3.

Najbolji na 5.000 metara - Trka zdravlja AQUA VIVA i komadant garnizona u Kragujevcu Potpukovnik Boris Štrk

 

Najbolje plasirani , domaći takmičari , bili su rekreativci Đorđe Anđelković iz Bukovika , koji je trku završio na 13-oj poziciji kao i Đorđe Marićević koji je bio 14-o plasirani takmičar u ovoj trci.

Trčao 5.000 metara , najmlađi učesnik Trke zdravlja AQUA VIVA , Lazar Stojiljković 8 godina

 

Aranđelovčanin Dragan Jakovljević i voditelj programa Zvonko Lozančić

 

Nagrađen i najstariji učesnik trke , Vukosav Trebješanin iz Beograda

Veliku pažnju prisutnih izazvao je nastup najmlađeg takmičara , Lazara Stojiljkovića dečaka iz Aranđelovca koji je sa nepunih 8 godina imao 37 vreme i završio trku bez problema u odnosu na neke starije i iskusnije rekreativce. Priznanje namenjeno najstaijem učesniku pripalo je članu AK Veteran iz Beograda , Vukosavu Trebješaninu koji je 34-i prošao kroz cilj , a najveći aplauz dobio je Aranđelovčanin Dragaan Jakovljević koji je uprkos nedavnoj teškoj operaciji srca , prepešačio stazu od 5.000 metara i na najbolji mogući način samoj trci podario simboliku zdravlja. Posebnost trci dao je i nastup velikog broja rekreativaca okupljenih u ekipi CrossAthletic Aranđelovac čiji su članovi po završetku trke , nastavili sa kolektivnim vežbanjem u centru grada u trajanju od nekoliko minuta ...

Brojni Aranđelovčani okupljenih u ekipi Cross Athletic Aranđelovac

 

50 takmičara na startu Trke 1300 kaplara na 10.000 metara

 

Marko Ranković (116) AK Lazarevac , vicešampion u Trci 1300 kaplara

Trka dana , na 10.000 metara , okupila je 50 takmičarki (13) i takmičara (37) među kojima je bilo i nkoliko sa zavidnim vremenima ove sezone , što ih je svrstalo u favorite u Trci 1300 kaplara. Viđena je solidna borba u većem delu trke , a dvojicu Inđijaca , „pregradio“ je u cilju jedan Lazarevčanin... Na kraju je zasluženo zlato pripalo 18-o godišnjem Milošu Maleševiću iz Inđije koji je zabeležio vreme 33:17,2 , srebrom se okitio marko Ranković iz lazarevca ( 33:39,9) , dok je treći kroz cilj prošao Miloš Segedi iz Inđije sa vremenom 34:47,3.

 

Miloš Malešević iz Inđije prvi na 10.000 metara

Proplasirani u Trci 1.300 kaplara u društvu Dana Korice

 

Neizvesnije je bilo u nastupu atletičarki , a šampionsko vreme ostvarila je Beograđanka Nevena Jovanović sa vremenom 41:56,4 , ispred Verice Đorđević iz Smedereva koja je druga prošla kroz cilj sa vremenom 42:01,7. Treće mesto pripalo je Ivani Živković iz Beograda sa vremenom 42:53,8.

 

Šampionke - Trka 1.300 kaplara:Verica Đorđević (109) , Nevena Jovanović (123) i Ivana Živković (146)

Osveženje uz AQUA VIVU

Najbolje vreme od domaćih takmičara , imali su: Aleksandar Đukić na 12-om mestu sa vremenom 44:07,6 , kao i Bojan lazarević na 17-om , odnosno Dalibor Milošević i Dejan Milovanović na 18-om i 19-om mestu. Osim već pomenutih gradova , svoje predstavnike u Trci 1300 kaplara imali su i: Zemun , Kruševac , Kragujevac , Mladenovac , Bojnik, Novi sad i Topola.

Prve tri u trci na 10.000 metara i Slobodan Popović Sportski direktor Atletskog Saveza Srbije

 

Sportski Savez i Opština Aranđelovac uz startne pakete , pehare , medalje i diplome , obezbedili su i prigodne novčane nagrade za prvoplasirane takmičare u obe trke , a svečanost proglašenja najboljih i uručenje priznanja organizovano je na Otvorenoj sceni u parku Bukovičke banje uz program koji su priredili učenici OŠ Sveti Sava iz Aranđelovca i KUD Abrašević , Elektroporcelan i RKUD Šamot iz aranđelovca.

 

Priznanja za najbolje

Organizaciju trke uz Opštinu Aranđelovac i kompaniju Knjaz Miloš , pomogli su i Fortuna market i Domino market iz Aranđelovca , Proizvodnje kolača Slatko Srce i Sweet house exclusive , Javno komunalna preduzeća Zelenilo i Bukulja , Turistička organizacija Aranđelovca , Sportski centar Šumadija , aranđelovački Crveni krst i Centar za kulturu , kao i udruženje pedagoga fizičke kulture , te pripadnici policijske stanice u gradu pod Bukuljom.

 

Kulturno umetnički program

Po završetku trke , predstavnici Sportskog Saveza Aranđelovca , naglasili su zadovoljstvo što je trka protekla u najboljem redu , uz obećanje da će u godinama koje slede otlkloniti sitne nedostatke u organizaciji , sa ciljem da trka postane tradicionalna , u nameri da već nareedne godine , u drugoj polovinii septembra , uz masovnije učešće sportista , trka postane mesto okupljanja i za pripadnike Vojske Srbije i policije.

Prilog RTV Šumadija iz Aranđelovca