XS
SM
MD
LG

Kuglanje: Srpski miks par Maja Đukić – Balaž Kovač osvojio bronzu na SP u Sarajevu

Srpski miks par Maja Đukić – Balaž Kovač osvojio je bronzanu medalju na kadetskom Šampionatu sveta u Sarajevu pošto je u polufinalu poražen od češkog miksa Tetuskova – Erndst. Bilo je 1:1 u setovima, 145:129, 128:139 pa su odlučivale dodane „zlatne kugle“. Maja Đukić je srušila četvorku, Kovač osmicu, Tatouskova sedmicu, Erndst šesticu i sa 13:12 Česi su prošli u finale.

U drugom polfinalu, Klubertova i Sintal (Slovačka) su sa 2:0 pobedili austrijsku kombinaciju Zaskijevič – Ratmajer.
      - Medalja je medalja, ali su ispustili sjajnu šansu da osvoje i drugo zlato na Šampionatu sveta, jer oboje već imaju titule u tandemima, Balaž sa Kovačićem, a Maja Đukić sa Milanom Pavlic – kaže selektor kadeta Dragan Fatović koji im je sekundirao.- Bili su previše napeti, posebno Maja Đukić i zbog svojih grešaka, a ne dobre igre češkog miksa, ispali su... Po kvalitetu mesto im je bilo u finalu, nedostjalo je i malo sreće na ruletu od dva hica...

U dugom setu srpski miks je jako loše čistio, Đukićeva je i promašila čunj posle Kovačeve osmice. Loše je odigrala i prvu „zlatnu kuglu“, srušila je četvorku, tri manje od rivalke. Potom je odigrao Kovač i - nije imao sreće:
- Poslao sam „bombu“ za devetku, koja nam je trebala da bismo makar dobili još jednu dodatnu kuglu jer su Česi imali 13 čunjeva – pričao je Balž.- Nije pala, Česi imaju sreće u doigravanju, pokazalo se to i u finalu. Zadovoljan sam, ali sami smo krivi što nismo igrali za zlato.

U finalu slavili su Česi Nikol Tatouskova i Jan Erndst. Savladili su posle „zlatnih kugli“ austrijski miks par Mariju Zaskovič – Martin Ratmajer. Druga bronza pripala je Dani Klubertovoj i Borisu Santalu iz Slovačke. Drugi srpski miks par Milana Pavlic – Robert Ernješi eliminasan je u četrfinalu. Pobedili su ga Maja Đukić i Balaž Kovač sa 2:0 u setovima, 145:144 i 143:129. U prvom kolu  (osmini finala) Maja Đukić i Balaž Kovač su sa 2:0 (144:142 i 143:133) eliminisali rumunski miks Manolače – Tudorie, dok su Milana Pavlic i Robert Ernješi bili bolji od Muskove i Varge (Slovačka) posle „zlatnih kugli“  12:8  pošto je bilo 1:1 u srtovima, 142:120 i 146:147.

Ovo je četvrta medalja za Srbiju na SP u Sarajevu. Tri zlatne osvojili su muška kadetska reprezentacija, muški tandem Igor Kovačić i Balaž Kovač i ženski tandem Milana Pavlic – Maja Đukić. Ukupno na šampionatima sveta kadeti i kadetkinje su osvojili su do sada 15 medalja (9 – 3 - 3). Prve medalje osvojili su 1998. u Blanskom -  dva zlata i srebro. Dvostruki šampion sveta postao je Arpad Antal - pojedinačno i u paru sa Novakom Obradovićem, dok je Jelena Majstorović osvojila vicešampionsku titulu u kombinaciji.

Dve godine kasnije u Celju, Jelena Majstorović je postala šampionka sveta u kombinaciji. U Sarajevu 2006. srpski kadeti i kadetkinje okitili su se sa tri šampionske titule: Milojko Solujić i Ljiljana Relota u miksu, Vilmoš Zavarko i Zoran Pavlic u parovima i Vilmoš Zavarko  u kombinaciji. U Košicama 2007.  Livia Santo i Marija Komarek osvojile su srebro u paru a Livia Santo se okitila i bronzom u kombinaciji.U Detenhajmu 2009. ženska kadetska reprezentacija je osvojila ekipnu bronzu. Do sada u Sarajevu osvojene su četiri medalje (3 -0-1). Četvorica kadeta i tri kadetkinje u pojedinačnom finalu

Kadetski Šampionat sveta u Sarajevu završava se u četvrtak 19. maja  pojednačnim takmičenjem u kome igraju 24 kadeta i kadetkinja, na osnovu rezultati iz ekipnog dela. Pojednačni rezultat računaće se sa rezultatom iz ekipnog nadmetanja za kombinaciju. Srbija ima sva  četiri kadeta u finalu –Roberta Ernješija, Igora Kovačića, Balaža Kovača i Alena Kujundžića, dok kod kadetkinja igraju tri - Milana Pavlic, Jelena Popov i Nina Kaćanski.