XS
SM
MD
LG

Kuglanje: Kadetski ženski tandem šampion sveta sa svetskim rekordom na SP u Sarajevu

Izuzetan uspeh srpskog kuglanja, dve zlatne medalje u istom danu na Šampionatu sveta za kadete u Sarajevu. Tandem Maja Đukićm – Milana Pavlic osvojio je šampionsku titulu i  postavio (jer se ova disciplina prvi put igrala) svetski rekord sa 313 čunjeva u dva seta (161 i 152, u prvom kolu protiv Mađarica). U finalu, savladale su  posle dodatne dve kugle jer je bilo 1:1 u setovima (134:139, 142:126), austrijski tandem Začkovic – Janda  sa 8:7! Srpske kuglašice su oborile  dva puta po četiri čunja, Austrijanke četiri i tri „drva“i titula je otišla u Srbiju.

Muški tandem Balaž Kovač – Igor Kovačić okitio se titulom pošto je u finalu savladao takođe na dodatne dve „zlatne kugle“ Hrvate Kramera i Radoša. U setovima je bilo 1:1 (149:124, 140:141) a srpski kadeti su bili sjajni u doigravanju: Kovačić je oborio osmicu, Kovač devetku, ukupno 17, Kramer i Radoš po šest, ukupno 12!
- Presrećan sam, ali još ne mogu da verujem šta smo uradili – kaže Balaž Kovač.- O ovome smo svo vreme pričali na pripremama, trenirali i pripremali se, ali nije bilo lako. Nije mi zadrhtala ruka u završnici, oborio sam devetku kada je trebalo. Iskreno, u toku celog takmičenja u tandemima htele su me devetke!
Igor Kovačić umalo da bude tragičar finala:
-  Vodili smo sa 1:0 u setovima, a bili smo blizu da pobedimo sa 2:0 da ne idemo na rulet od dva hica. Trebala su mi tri čunjea za pobedu u poslednjem hicu, srušio sam jedan i morali smo u razigravanje. Drhtala mi je ruka, priznajem, bilo mi je teško, ali sam se smiro i prvu dodatnu kuglu sam poslao kako treba.

Obojica su članovi šampionske kadetske reprezentacije Srbije koja je u ponedeljak osvojile tititulu i ovo im je druga zlatna medalja.
Maja Đukić i Milana Pavlic su posle uzbudljive triler završnice poletele jedna drugoj u zagrljaj:
- Kriza je došla u poslednjim hicima protiv Austrijanki ali  i njih je dobro drmala i mi smo za nijansu bile mirnije – rekla je Maja Đukić koja ima ekipnu kadetsku  bronzu sa SP u Detenhajmu 2009.  – Šlag na torti je i naš svetski rekord, meni je posebno drago što je to rezultat bolji do skoro svih rezultata muških tandema. Ima razloga da ih zadirkujemo, bolji smo čak i od Balaža i Igora, koji su imali 311 čunjeva u jednom  meču.

Milana Pavlic, kći nekadašnjeg svetskog šampiona Zdenka,  je bila presrećna:
- Trenirale smo na priremama ovu disciplinu i došle smo sa željom ne da uzmemo srebro ili bronzu, već da postanemo šampionke sveta.  Mislim da je najteže bilo protiv Hrvatica u polufinalu. Ulog je bio veliki i dobro smo odigrale...

Selektor kadetkinja Ljubomir Štetin nije krio oduševljenje:
- Bile su sjajne. Dobro su pripremljene, ni jednog trenutka nije se osetilo da nemaju snage ali što je važnije imale su i psihičku stabilnost i to je onaj kvalitet koji je odlika asova. Znao sam da će, kao su igrale, proći do finala, a tamo uvek odlučuju nijanse i to se pokazalo i danas.

Dalibor Fatović, selektor kadeta može da se podiči da su njegvi puleni osvojili obe titule u dosadašnjem toku šampionata:
- Verovao sma u njih i bili su po meni naš „A“ par prema onome kako su igrali na pripremama. Pokazali su veliku borbenost i hladnu glavu kad se lomio meč, ni jedna situacija nije za njih bila izgubljena. Oni su velika budućnost srpskog kuglanja.

Predsednik KSS Uroš Dragojlović, umorio se trećeg dana šampionata sveta jer je učestvovao u obe podele medalja:
- Ponovo smo dokazali da imamo svetski vredan podmaldak. Od četiri zlatne medalje Srbija je osvojila tri znači 75 procenata. Ali, na tome nećemo da stanemo. - Zahvaljujemo se Ministarstvu omladine i sporta Srbije koji podržava naš program, posebno onaj usmeren na mlade igrače, kao i našim prijateljima Pak prometu iz Kragujevca, kuglaškom klubu Rudar iz Kostolca sa osnivačima i Vodi Vrnjci, koje je zvanično piće reprezentacije. Zvanični zlatni prevoznik je Lasta! Kad god smo išli njihopridu, vim autobusima vraćali smo se kao šampioni!

Drugi srpski tandem Jelena Popov i Nina Kaćanski poražene su od kasnije šampionki sveta srpskog tandma  Đukić- Pavlic  u četvrtfinalu sa 2:0 u setovima. U četvtfinalu sz  izgubili i Robert Ernješi i Milorad Vojnović od Pitlika i Erndsa (Češka)  sa 2:0, koje su u polufinalu eliminisali Kovačić i Kovač sa 2:0. U ženskom polufinalu Đukićeva i Pavlic izbacili su Hrvatice Pavleković i Gašparević posle 1:1 i 9:7 u zlatnim kuglama. Bronzane medalje pripale su u muškoj konkurenciji češkim tandemima Pitlik - Ernds i  Ranzdorf -Neuman koji su postali i prvi svetski rekorderi sa 316 čunjeva. U ženskoj konkurenciji bronze su pripale Hrvaticama Pavleković i Gašparević i rumunskom tandemu Manolače – Balan. Četvrtiog dana Šampionata sveta u Zetri igraće dva srpska miks para Maja Đukić i Balaž Kovać kao i Milana Pavlic – Robert Ernješi. U sprintu u ženskoj konkurenciji na staze će Jelena Popov, Ivona Ač i Nina Kaćanski a u muškoj Igor Kovačić, Milorad Vojnović i Alen Kujundžić.