XS
SM
MD
LG

EP-U17: Holandija osvojila titulu prvaka Evrope

Fudbalska reprezentacija Holandije osvojila je titulu prvaka Evrope za kadete (U-17), pošto je danas u finalu u  Novom Sadu savladala Nemačku sa   5:2 (2:2).  Pehar kapitenu Holandije Danu Disveldu predao je predsednik Evropske fudbalske unije (UEFA) Mišel Platini. Utakmici u Novom Sadu prisustvovali su brojni visoki gosti iz raznih evropskih federacija, koji su juče prisustvovali otvaranju Sportskog centra u Staroj Pazovi, popularno nazvanom “Srpska kuća fudbala”.

Strelci u finalnoj utakmici bili su: Jasil u 8. i Ajdin u 32. minutu za Nemačku, a De Vilhena u 23. i 34.  Depej u 43, Kongolo u 52. i Ebisilio u 77. minutu za Holandiju. Žuti kartoni: Ajdnin (Nemačka), Viljems (Holandija). Na stadionu “Karađorđe”, pred 4.261 gledalaca, po sunačnanom i toplom vremenu, utakmicu je sudio: Kristo Tohver iz Estonije.

Nemačka:
Vlahodimos (Vlahodimos), Vejser (Weiser), Roker (Rocker) (od 65.min Toljan), Ginter (Gunter), Peri (Perry) (od 73. min Vajruh), Jalcin (Yalcin), Kan (Can), Jesil (Yesil), Ajdin (Aydin), Mende (od 57.min Berko), Šnelhartd (Schnellhardt).
Holandija: Dejong, Disveld, Kongolo, Rekik, Veljems (Willems), Ebesilio (Ebecilio), Ajub (Ayoub), Ašabar (Ashabar), De Vilhena (Vilhenne), Depej (Depay) (od 71. min Gravenburh), De Bond (Bondt) (od 64.min Ake).

Holandija je zasluženo došla do prve titule prvaka Evrope. Tokom celog turnira Holanđani su prikazali najviše, a u finalu su potrvrdili svoju dominaciju protiv čvrstih nemačkih kadeta. Početak susreta pripao je nemačkim dečacima, ali je Holandija lako dolazala do izjednačenja. Osim toga, holandski fudbaleri su bolje igrali na sredini terena i mnogo puta dolazili u gol-priliku. U njenim redovima posebno je briljirao, možda najbolji igrač turnira,  vezista Toni Trinidad de Vilhena, koji ne samo da je bio dvostruki strelac, nego glavni kostruktor igre Holandije. Nemačka nije uspela da ponovi igru iz polufinala, pa je to osnovni razlog što drugi put u svojoj istoriji nije uspela da osvoji titulu prvaka Evrope.

Ovogodišnje prvenstvo Evrope ostaće upamćeno po dobroj organizaciji, sjajnim igrama Holandije, Danske, oscilacijama Nemačke, Danske i Francuske, i po slabom nastupu Srbije.

Nemačka je u polufinalu bila bolja od Danske sa 2:0, dok je Holandija savladala Englesku sa 1:0. Utakmica za treće mesto na kadetskom prvenstvu ne igra se od 2006. godine. Pored polufinalista, plasman na Svetsko prvenstvo, koje će se od 18. juna do 10. jula ove godine odigrati u Meksiku, obezbedile su Francuska i Češka. Kadeti Srbije i Rumunije nisu uspeli u želji da zaigraju na svetskom prvenstvu, jer su u svojim kvalifikacionim grupama zauzeli poslednje, četvrto mesto.

Konačni plasman takmičenja u Srbiji

Najbolja reprezentacija na 10. Evropskom kadetskom prvenstvu u fudbalu, igrači do 17 godina (U-17) je reprezentacija Holandije, koja je u finalu pobedila Nemačku  sa 4:2 (2:2) , a poslednje osmo mesto pripalo je domaćinu Srbiji. Rumunija, na sedmom mestu, ima isti broj bodova kao Srbija, ali bolju gol-raliku.

Konačan plasman
1.    Holandija
2.    Nemačka
3.    Engleska
4.    Danska
5.    Češka
6.    Francuska
7.    Rumunija
8.    Srbija

Pobedom u fanulu 10. Evorpskog prvenstva u Novom Sadu za fudbalere do 17 godina, kadeti Holandije su osvojili prvu  titulu prvaka u tom uzrastu.

Titule prvaka "Starog kontinenta" do sada su osvajale sledeće države:

 
2002: Švajcarska
2003: Portugalija
2004: Francuska
2005: Turska
2006: Rusija
2007: Španija
2008: Španija
2009: Nemačka
2010: Engleska
2011: Holandija