XS
SM
MD
LG

Kuglanje: Kadetski Šampionat sveta počinje u nedelju u Sarajevu

Kadetski Šampionat sveta počinje u nedelju 15. maja na kuglani u Skenderiji u Sarajevu. Učestvovaće devet ženskih i 12 muških reprezentacija, prijavljen je i 21 ženski par, 24 muška para, 11 miks parova. Selektor kadetkinja Ljubomir Štetin  ima na raspolaganju ove kuglašice: Jelena Popov (Banat, Zrenjanin), Maja Đukić (Radnički, Novi Sad), Milana Pavlic (Polet), Nina Kaćanski (Vojvodina, Bačko Gradište), Ivona Ač („Toza Marković“, Kikinda).

Na spisku selektora kadeta Dragana Fatovića su Balaž Kovač (Eđšeg), Robert Ernješi i Milorad Vojnović (Senta Visa prom), Igor Kovačić (Crvena zvezda BN Bos) i Alen Kujundžić (Matica Spartak, Subotica).  Prve na staze izlaze u nedelju od  10 časova kadetkinje u borbi za ekipnu medalju. Reprezentacija Srbije je na poslednjem šampionatu sveta u Detenhajmu 2009. osvojila bronzu a iz te selekcije igraće u ovoj reprezentaciji je Maja Đukić...Kadeti su pre dve godine bili deseti a iz te ekipe igraće u Sarajevu  za ekipne titule u ponedeljak od 8 časova Robert Ernješi, Balaž Kovač i Igor Kovačić. Tendemi su na program 17. maja, miks parovi i sprint 18. maja a pojednačno 19. maja.
- Zahvaljujemo se Ministarstvu omladine i sporta Srbije koje izuzetno podržava naš program – kaže predsednik KS Srbije Uroš Dragojlović, vođa srpske delegacije u Sarajevu.- Pomogli su nam i Pak promet iz Kragujevca, Kuglaški klub Rudar iz Kostolca sa svojim osnivačima, zvanično piće reprezentacije je Voda Vrnjci, a zvanični prevoznik Lasta. Sarajevo je ostalo u lepoj uspomeni našim maladim kuglašima, jer smo na kadetskom Prvenstvu sveta 2006. osvojili tri šampionske titule. Nadamo se da će tako biti i sada...

Srpski podmladak imao je mnogo uspeha na kadetskim šampionatima sveta i do sada su se okitili sa 11 trofeja (6 – 3- 2).  Prve medalje osvojili su 1998. u Blanskom -  dva zlata i srebro. Dvostruki šampion sveta postao je Arpad Antal - pojedinačno i u paru sa Novakom Obradovićem, dok je Jelena Majstorović osvojila vicešampionsku titulu u kombinaciji. Dve godine kasnije u Celju, Jelena Majstorović je postala šampionka sveta u kombinaciji.U Sarajevu 2006.  srpski kadeti i kadetkinje okitili suse sa tri šampionske titule: Milojko Solujić i Ljiljana Relota u miksu, Vilmoš Zavarko i Zoran Pavlic u parovima i Vilmoš Zavarko  u kombinaciji. U Košicama 2007.  Livia Santo i Marija Komarek osvojile su srebro u paru a Livia Santo se okitila i bronzom u kombinaciji. I na kraju, u Detenhajmu 2009. ženska kadetska reprezentacija je osvojila ekipnu bronzu.