XS
SM
MD
LG

Meštani kraj svoga zapisa u Gornjoj mali

 

Već tradicionalno i ovoga puta više od 50 meštana zaseoka Gornja mala u Dublju kod Trstenika,zajedno sa svojim rođacima i ostalim gostima,uz obavezno prisustvo sveštenika vrnjačke Pravoslavne crkve,okupljanjem i sečenjem slavskog kolača obeležili su litiju Spasov dan.Domaćin ili kolačar ovog skupa bio je Viktor Vidaković sa ukućanima,prisutni su posluženi kafom,raznim pićem,pecivima i slatkišima.Sveštenik Saša presekao je kolač sa domaćinom skupa a onda očitao molitvu za zdravlje i preporod njihovih porodica i samoga sela.Raduje sve veće prisustvo dece na ovom skupu,učiteljica Marija Kuzmanović sa pomoćnom radnicom Stanicom Milivojević,dolazi sa učenicima obavezno svake godine.

- Drago mi je da se mom pozivu odazvao veliki broj meštana njihovih ukućana i dece,hvala im na prisustvu,kao i našem svešteniku Saši Kovačeviću,koji je očitao molitvu.Bilo je zaista lepo i vreme i naše druženje,bođe daj da i iduće godine budemo svi na ovom istom mestu kraj našeg zapisa u Gornjoj mali'',kaže Viktor Vidaković kolačar.

Prisutni su takođe zadovoljni posluženjem i druženjem uglavnom se svi oni poznaju međusobno ali ima i onih koji se retko viđaju,ovo je prilika da se popričaju i razonode.

Ovo je moja parohija,divni su ljudi,domačini,gostoprimljivi i pošteno žive i rade.Raduje me da se svake godine kraj ovog zapisa nastavlja tradicija pravoslavlja ovoga kraja,nažalost u poslednje vreme sve je više tužnih skupova a mali broj veselja,ljudi rade da bi preživeli i sve manje vremena imaju za druženja,naravno ima i onih kojima je to omogućeno. No takav je taj naš današnji život pun nadanja i problema ali uz božiju pomoć sve ćemo polako postići,zahvaljujem se svima koji su prisustvovali obeležavanju litije Spasov dan u ovom lepom zaseoku u selu Dublju.Bože daj i iduće godine da se skupimo ovde'',kaže sveštenik Saša Kovačević.

I tako se posle druženja i obeležavanja Spasovdana prisutni udaljiše od zapisa,odoše kud koji svojim kućama,da tamo po podne dočekaju svoje drage goste,da sa njima dok ne krenu kućama besede na razne teme uz skromno pripremljenu trpezu i pića po želji. Kolač za narednu godinu od Viktora preuzeo je Ivan Srejić pa neka mu je sa srećom.

 

zaseok Gornja mala u Dublju,meštani obeležili Spasovdan