XS
SM
MD
LG

Rumljani na startu 13. juna, Beogradjani na cilju trke "Korz Srbiju" 19. juna pozdraviće Mihaela Rasmunsena

Najveća zvezda ovogodišnje 51. trke „Kroz Srbiju“ (13. – 19. jun) biće Danac Mihael Rasmunsek koji je  2005. i 2006. osvojio tačkastu majicu najboljeg brdskog vozača na „Tur de Fransu“ dok je  2007. deset dana nosio žutu majicu na  najprestižnijoj trci u svetu! U njegovoj ekipi „Kristina vočis onfon“ iz Danske starovaće i Anđelo Furlan (Italija) koji je 2001. pobedio u dve etape na „Kroz Srbiju“ i četiri dana nosio žutu majicu, a u karijeri ima pobedu u etapi na španskoh Vuleti 2002. Iz Srbije će startovati reprezentacija Srbije (mladi), tim Partizan Pauer muv i ekipa Radnički – Metalac.  Ovo je saopšteno na konferenciji za medije u Turističkoj organizaciji Srbije, a trke će se voziti pod  sloganom „Turizam i biciklizam zejdno“ i na stazi od 1.380 kilometra u sedam etapa. Očekuje se na startu u Rumi oko 120 biciklista u 20 ekipa.
- Trka „Kroz Srbiju“ biće prilika da pokažemo lepote naše zemlje – istakao je u pozdravnoj reči prednik Organizacionog odbora Goran Petković državni sekretar za turizam  u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja Srbije. – Deo staze proći će i Dunavskom magistralom koja je deo velikog evropsko ciklo koridora.

Direktor organizacije trke Ljubomnir Živanović istakao je da trka „Kroz Srbiju“ po ugledu na Tur i druge velike trke od ove godine uvodi da cilj stalno bude u Beogradu i zahvalio se Ministarstvu ekomonije i regionalnog razvoja, Ministarstvu omladine i sporta Srbije, Ministarstvu untrašnjih poslova Srbije, Carini Srbije, Carini BiH i MUP Republike Srpske, kao i Turističkoj organizaciji Srbije na pomoći  i podršci.

Uručio je i zelenu majicu  Milošu Miščeviću iz Pošta Srnbije, koje će i ove godine sponzorisati majicu za najboljeg sprintera, kao i plavu majicu „Sosijete ženeral banke“ potpredsedniku Izvršnog odbora ove ugledne bankarske institucije Žilu Verseju. I „Sosijete ženeral banka“ biće sponzor plave majice za najbolje brdske vozače i ove godine.
- Pošta Srbije ove godine deseti put je sa nama na trci „Kroz Srbiju“, a „Sosijete ženeral banka“ peti put- naglasio je Živanović. – Već deset godina je i zvanični merilac vremena Festina, a  Prolom voda je zvanično piće trke. Biciklisti popiju i do 8.000 litara vode u toku etapa. Info tim, zastupnik firme Germin obezbediće da sva vozila u trci imaju dži – pi –es uređaje. Naravno, veliku pomoć pružaju i Putevi Srbije jer je veoma važno da biciklisti voze na dobrim derumovima. Sa nama će i ove godine biti sponzor iz Republike Srpske Boksit iz Milića.

Dragoceni saradnici, bez kojih trka „Korz Srbiju“ ne može, su i gradovi domaćini etapa. Predsednik Opštine Soko banja Dimitrije Lukić je istakao da ovaj grad dočekuje karavan u periodu  kada se obeležava 174 godine od početka organizovanog banjskog turizma u Soko banji, a predsednik opštine Ruma Goran Luković je poželeo dobrodošlicu na startu trke u gradu u kome je lane završena i gde je dodeljen pehar pobednikiku Italijanu Luki Askaniju.
- Možda je jedan od razloga zbog čega je jedna holandska firma otvorila fabriku bicikala u Rumi koja će za desetak dana početi proizvodnju i to što smo bili domaćini calja naše najuglednije biciklističke manifestacije i pokazali da volimo biciklizam – istako je Luković.
Trka će i ove godine ići na Pale u Republiku Srpsku, a načelnik Opštine Pale Slobdan Savić je obećao da će sa svojim saradnicma učiniti sve da ovaj grad odbrani titulu najboljeg domaćina etape i ponovo osvoji pehar trke „Kroz Srbiju“.O značaju trke za turističko predstavljanje Srbije govorila je i Gordana Plamena predsednik Turističke organizacije Srbije u čijoj sali je održana konferencija za novinare.
- Imamo već prijavljene 22 ekipe a očekujem da će starovati 20 i boriti se za svetske bodove dragocene za odlazak na Olimpijske igre u Londonu 2012. – rekao je sportski direktor trke Aleksandar Milenković, učesnik letnjih olimpijskih igara u Barseloni 1992. u biciklizmu, zimskih olimpijskih igara u Albervilu 1992. u smučarskom trčanju i Torinu 2006. u biatlonu. -  Trka će imati osam brdskih i 20 prolaznih ciljeva. Nadamo se da će sprski tim Partizan „Pauer muv“ koji je lane osvojio prvo mesto u ekipnom generalnom plasmanu i ove godine jurišati na taj trofej, da će srpski biciklisti  biti i na pobedničkim postoljima u etapama ali i da ćemo se svi radovati na kraju  Beogradu zbog mnogo sakupljenih bodova na olimpijskom kontu Srbije. Na startu u Rumi voziće se šest krugova ukupno 110 km, potom slede teške etape do Pala, zatim i do Bajine Bašte  preko Ravne Romanije, Sjemeča, Kremne, Tare i Mokre gore. Najduža etapa je 240 kilometra od Užica preko Čačka, Kraljeva, Kruševca do Niša. U Soko banju idemo preko Tresibabe, a za Kladovo preko Rtnja, Gamzigradske banje i Zaječara. Iz Kaldova ćemo za Beograd  pored Dunava... Biće na ovoj stazi u maloj prednosti dobri brdski vozači.
Prošle godine Partizan „Pauer muv“ je pobedio u ekipnom plasmanu dok je u pojednačnom Esad Hasanović (Partizan „Pauer muv“) bio treći iza Askanija (Italija) i Slovenca Mugerlija.

Raspored ertapa 51. trke "Kroz Srbiju"

Prva, 13. jun: Ruma (kružna)
Druga, 14. jun: Banja Koviljača – Pale (Republika Srpska)
Treća, 15. jun: Pale - Bajina Bašta
Četvrta, 16. jun: Užice – Niš
Peta, 17. jun. Niš – Soko banja
Šesta, 18. jun: Soko banja - Kladovo
Sedma, 19. jun: Lepenski vir – Beograd

Svi srpski biciklisti pobednici trka Kroz Srbiju

Na trci „Kroz Srbiju“ od vozača iz Srbije pobeđivali su Radoš Čubrić (1965. i 1970.), Momčilo Lajzer (1976.), Dragić Borovićanin (1982.), Mikoš Rnjaković (1985, 1990, 1991, 1996.), Rajko Čubrić (1988. i 1989.), Zoran Ilić (1992.), Saša Gajičić (1997. i 2001.) i Aleksandar Nikačević (2000. i 2002.)