XS
SM
MD
LG

Biciklizam: Predsednik BCU Cimas pohvalio Srbiju za napore da sačuvaju Balkanijade

U okviru Kongresa Evropske biciklističke federacije koji je održan od u hotelu Dobrava u mestu Zreče u Sloveniji, održan je sastanak Balkanske biciklističke unije (BCU). Kako je obavestio generalni sekretar Marko Pročikević (Srbija), prisustvovali su predstavnici Bosne i Hercegovine, Grčke, Kipra, Makedonije, Srbije, Slovenije i Turske.

Predsedavao je predsednik BCU Atanasios Cimas iz Grčke. Sastanak je počeo minutom ćutanja iz poštovanja za tragično preminulog dugogodišnjeg člana BCU i predsednika Tehničke komisije BCU Hasana Serta iz Turske koji je poslednjih godina živeo i radio u Bukureštu u Rumuniji. Predsednik Evropske biciklističke konfederacije Vojceh Valkijevič i počasni predsednik Evropske biciklističke konfederacije Vladimir Holoček su prisustvovali sastanku BCU. Želeli su da odaju priznanje i pohvalili rad BCU. Predsednik Valkijevič je najavio ni mogćnost da evrpska konfederacija organizacijom stručnih seminara pomogne usavršavanju kadrova BCU.
- Predsednik Cimas je u izveštaju o 2010. izrazio veliku zahvalnost Srbiji i njenim biciklističkim radnicima, Biciklističkim savezima Srbije i Beograda na  nesebičnoj pomoći u organizaciji balkanskih prvenstava u planinskom i drumskom biciklizmu – istakao je Pročkivić.-  Da nije bilo pomoći Srbije, Balkanijade ne bi bile ni održane prošle godine.

Što se tiče organizacije Balkanijada u 2011. od 8. do 10. jula održaće se Prvenstvo Balkana u drumskoj vožnji u Beogradu za kategoriju juniora i kadeta, a 23. i 24. jula u planinskom biciklizmu na Kipru. Konstatovano je da pojedine zemlje izbegavaju učešće i obaveze u Balkanskoj bicklističkoj uniji i  da je bolje da BCU ima manji broj članica, ali koje bi mnogo ozbiljnije pristupala obavezama i preuzetim takmičenjima. Dosta vremena trajala je i rasprava o  novom Statutu BCU, koji je u načelu prihvaćen, ali je dat rok članicama da pismenim putem daju predloge na pojedine članove.