XS
SM
MD
LG

Intervju sa Komesarom za takmičenja OKS Srem

Nakon nešto više od mesec dana kako je počeo drugi, prolećni, deo takmičarske sezone 2016/17, za sajt saveza govori Komesar takmičenja Okružnog košarkaškog saveza Srem, Damir Lekić.

okssrem.org.rs: Gospodine Lekiću, kako ocenjujete dosadašnji tok takmičenja u sezoni 2016/17?

D.Lekić: “Sezona 2016/17 startovala je sa izmenjenim sistemom takmičenja u odnosu na prethodnu godinu. Ove izmene su nastale na osnovu odluka KSS, a zbog usklađivanja sa ovim novim sistemom, kasnilo se sa pripremama za takmičenja u MK ligama ove godine. Obzirom da jedan broj klubova nije želeo da učestvuje u kvalifikacijama za kvalitetne lige, tako da je broj klubova bio nešto manji nego prethodne godine. Veći broj klubova se pojavio sa početkom Regionalnih liga, međutim zbog ranog odlaska najbolje plasinranih ekipa u Kvalitetne lige, donekle je došlo do pada kvaliteta daljih takmičenja.”

okssrem.org.rs: Što se tiče liga MK, posmatrajući uzrasne kategorije i broj ekipa učesnika, kakva je tendencija proteklih nekoliko sezona u Sremu, tj. kakva je situacija ove godine u odnosu na nekoliko prethodnih sezona?

D.Lekić: “Obzirom na dobro organizovana takmičenja unazad nekoliko godina, klubovi su prepoznali ogroman uloženi napor i veliki trud svih nas iz OKS-a Srem, tako da je tendencija da se svake godine prijavljuje sve veći broj klubova iz Srema u svim uzrasnim kategorijama. Ove godine u četiri uzrasne MK muške kategorije, učešće je uzelo 44 ekipe iz Srema, a u ženskoj konkurenciji 12 ekipa. Ukoliko se na ovaj broj dodaju još i 4 ekipe koje igraju Zimsku juniorsko – seniorsku ligu, kao i veći broj ekipa koje zbog neuslovnih sala nisu u mogućnosti da učestvuju u MK takmičenjima tokom zimskog perioda, jasno je da u Sremu zaista raspolažemo ogromnim kapitalom u smislu velikog broja ekipa kojih je iz godine u godinu sve više.”

okssrem.org.rs: Ove sezone je došlo do promena u sistemu takmičenja, posebno za pionire i kadete. Da li smatrate da je sistem i kalendar takmičenja, postavljen od strane KSS i KSV, po meri u odnosu na brojnost i kvalitet klubova u Sremu ili ima prostora i potreba za određenim promenama?

D.Lekić: “Sistem takmičenja je znatno promenjen ove godine u odnosu na prethodnu i po mom mišljenju, s'obzirom na broj klubova koji učestvuju u ovom takmičenju u Sremu, nije primeren. Naime, prošle sezone takmičenja su počela u oktobru i trajala su do marta, dakle gotovo šest meseci, tokom kojih su ekipe odigrale veliki broj utakmica. Na kraju prvog dela, po dve prvoplasirane ekipe su ostvarile plasman na završni turnir kvalitetne lige KSV. Time su svi klubovi u Sremu dobili mogućnost odigravanja velikog broja kvalitetnih utakmica, uz minimalne troškove organizacija utakmica, prevoza i drugo. Ove godine nakon takmičenja koje je trajalo svega 6 nedelja, igrani su kvalifikacioni turniri, a dve prvoplasirane ekipe ostvarile su plasman u kvalitetnu ligu KSV. Ekipe koje se nisu plasirale u kvalitetnu ligu su nastavile da se takmiče u Regionalnim ligama, koje su po svom kvalitetu ipak slabije nego kada su sve ekipe učestvovale od početka do kraja takmičenja.”

okssrem.org.rs: Koliko je ženska košarka zastupljena u Sremu i da li ima napretka u odnosu na prethodne godine?

D.Lekić: “Kada smo pre tri godine pokušali da organizujemo prva takmičenja u ženskim MK kategorijama, prijavile su se jedna ekipa u kategoriji mlađih pionirki i jedna u kategoriji pionirki. Danas, samo u kategoriji U14 pionirke, imamo 8 ekipa iz Srema. Godinama unazad , ono malo devojčica što je bilo po klubovima, uglavnom je spajano sa dečacima i na taj način se ženska košarka nekako održavala. Postojalo je veoma malo pravih ženskih klubova. Sada je broj ovih klubova daleko veći, a želja nam je da u skorijoj budućnosti budemo u mogućnosti, da u najmanje tri uzrasne kategorije organizujemo takmičenja na nivou Srema.”

okssrem.org.rs: Šta nam možete reći o masovnosti i kvalitetu igrača, igračica i ekipa u mlađim kategorijama u Sremu?

D.Lekić: “Kao što sam napomenuo na početku intervjua, broj ekipa iz Srema je svake godine sve veći, kao i broj dece koji učestvuje u našim takmičenjima. Naš početni koncept omasovljenja takmičenja je dao rezultat u relativno kratkom periodu od svega dve, tri godine. Naš sledeći cilj je podizanje kvaliteta igrača i igračica u svim uzrasnim kategorijama. Da smo na dobrom putu, može se videti i na osnovu nedavno odigranih završnih turnira u kategorijama U17 kadeti i U 15 pioniri, gde su sve ekipe koje su učestvovale bile gotovo izjednačene po kvalitetu, odnosno nije bilo ekipa koje su previše odskakle ili dominirale u bilo kom segmentu, dok je prikazana košarka bila na visokom nivou. U narednom periodu pokušaćemo da kroz izmenjeni sistem takmičenja dođemo do još većeg kvaliteta igrača i klubova, kako bi ekipe iz Srema bile konkurentne u svim kvalitetnim takmičenjima koja se održavaju u okviru KSS.”

okssrem.org.rs: U poslednje tri godine, OKS Srem bio je aktivan na edukaciji službenih lica, posebno novih, mladih, košarkaških sudija. Kako ocenjujete trenutno stanje što se tiče kvantiteta i kvaliteta sudija i delegata i koji su planovi na ovom polju za naredni period?

D.Lekić: “Kada smo pre tri godine započeli ovaj projekat pokušali smo da sagledamo šta je to što možemo da popravimo i unapredimo. Shvatili smo da jedan od većih problema predstavlja ukupan broj sudija, odnosno službenih lica koja se delegiraju na teritoriji Srema. U saradnji sa KSV održano je više seminara, tokom kojih je obučeno više od 60 mladih sudija. Veliki broj njih i danas sudi, a pokušaćemo u skladu sa našim ingerencijama da i u ovom segmentu napravimo pomak, kako bismo imali što veći broj školovanih i dobrih sudija, od čega ćemo imati koristi i OKS Srem ali i svi oni koji delegiraju sudije u mnogobrojnim takmičenjima u okviru KSS."

okssrem.org.rs: Što se tiče seniora i seniorki, tradicionalno, Srem ima popriličan broj aktivnih klubova, kao i visoko rangirane ekipe u zimskim ligama. Šta nam možete reći o Letnjoj ligi kao i o novom projetku OKS-a Srem, započetom prošle sezone, Razvojnoj seniorsko-juniorskoj ligi, koja se igra preko zime?

D.Lekić: “Letnja liga predstavlja najniži rang seniorskog takmičenja, tokom kojeg ekipe učesnice, u zavisnosti od rezultata u višim ligama, daju određen broj predstavnika u zvanična takmičenja, odnosno u našem slučaju u Drugu mušku regionalnu ligu KSV grupa Jug. Ove godine prvi put ovo takmičenje nije vođeno iz kancelarije OKS Srem, što smatramo da nije dobro za razvoj košarke u Sremu, tako da se nadamo da će u budućnosti ova takmičenja, kao i do sada, biti vođena iz naše kancelarije. Razvojna seniorsko-juniorska, odnosno od ove godine, Zimska liga, zamišljena je kao takmičenje koje omogućava igračima koji nastupaju samo tokom letnjih liga, kao i određenom broju mlađih igrača koji u klubovima nemaju dovoljnu minutažu, da tokom cele godine imaju veći broj kvalitetnih utakmica i takmičenja. Na ovaj način ovi mladi igrači mogu brže da napreduju, sazrevaju i održavaju formu tokom cele godine. Nadamo se da ćemo sledeće godine privući veći broj ekipa iz našeg, ali i drugih regiona, kako bismo u neko skorije vreme imali takmičenje koje u pravom smislu reči traje cele godine, iz koga bi ekipe koje su najbolje u svakom pogledu, ostvarivale plasman u viši rang."

okssrem.org.rs: Iz vašeg iskustva, radeći kao Komesar takmičenja treću sezonu, šta je to što bi moglo još više da se unapredi, zajedno sa nadležnim savezima, klubovima, trenerima, službenim licima i ostalim košarkaškim radnicima, kako bi nam takmičenja bila još masovnija i kvalitetnija?

D.Lekić: “Smatram da bi pre svega konstantna edukacija svih nosilaca takmičenja: sudija, delegata, trenera i svih onih koji učestvuju na bilo koji način u vođenju i organizaciji takmičenja, doprinela boljem razumevanju uloge svakog od nas u radu sa decom. Takođe, potrebno je hitno uspostaviti bolju komunikaciju i saradnju sa nadležnim instistucijama kako bismo omogućili bolji sistem takmičenja i ista prilagodili stanju na terenu, koje se bitno razlikuje od okruga do okruga. Finansijski momenat je takođe veoma bitan, obzirom da postoji neravnopravna raspodela finansijskih sredstava, bez kojih je danas nemoguće funkcionisati i opstati u uslovima opšte štednje i krize. OKS Srem se do sada u više navrata pokazao kao pouzdan i konstruktivan sagovornik, ali do sada napor koji smo ulagali nije uvek nailazio na razumevanje. Nadamo se da će u narednim godinama naši predlozi naići na veće razumevanje i da ćemo kvalitetnim i samopregornim radom doprineti afirmisanju i razvoju košarke, pre svega u našem okrugu, a i šire.”

okssrem.org.rs: Hvala Vam što ste govorili za sajt Okružnog košarkaškog saveza Srem.