XS
SM
MD
LG

Proleter iz Pečenoga opet u višem rangu

Sportski radnici, fudbaleri, sponzori i meštani Pečenoga na pravi način su proslavili ulazak Proletera u viši rang takmičenja - Okružnu ligu. U renoviranom Domu kulture na sredokraći puta Kraljevo - Gruža, na okupu se našlo 150 gostiju kojima je fudbal najvažnija sporedna stvar na svetu. Naravno, u centru pažnje bili su fudbaleri najnovije generacije kluba koji su za kratko vreme ostvarili snove svojih navijača.

- Mi smo za dve sezone preskočili dva ranga i vratili se tamo gde nam je odavno bilo mesto. I ranije smo se nadmetali u ovom rangu sa dosta uspeha i nadam se da će tako biti i u narednim sezonama - kaže trener Zoran Luković, dugogodišnji igrač ovog kluba.

I ne samo to. On je nekoliko sezona igrajući rame uz rame sa svojim sinom bio jedna od polugi Proletera. Igrači su za ponos ali ne treba zaboraviti ni sponzore koji su u velikoj meri doprineli da klub postane strah i trepet u dosadašnjim ligama. Jedan od onih koji su doprineli renesansi ovog fudbalskog kolektiva je Dragan Todorović.

 

Igrači svih generacija, spozori kluba i prijatqlji kluba

 

- Ja sam osamdesetih godina branio boje mog Proletera - sa ponosm ističe Dragan. Kasnije me je put odveo daleko od mog kraja pa sam tako preko dvadeset godina u Švedskoj gde živim i radim. Tamo obavljam svoj posao ali sam u mislima često sa selom i klubom. Pomogao sam uvek kada je to trebalo i zato sam presrećan što su u klubu pratili sva naša zalaganja.

A sve su pokrenuli agilni meštani na čelu sa Mirkom Mijailovićem predsednikom Mesne zajednice.

- Proleter je dugo godina bio bez svog terena za igru. Igrali smo u Vitanovcu na igralištu Gruže ali smo sve vreme želeli da pošto poto dobijemo naš kutak za fudbal. To smo i ostvarili, pa smo najzad bili na svome pa su mogli u priču da se uključe i brojni prijatelji kluba, svako na svoj način - kaže Mirko.

Bili su tu i fudbaleri koji su svako u svojoj generaciji stvarali materijal za monografiju kluba koju priprema Vladan Petrović, vrsni vratar iz sedamdesetih.

- Došao sam na ideju da sve ono što se događalo u klubu kroz decenije postojanja otrgnem od zaborava. Svakodnevno skupljam građu i uskoro će ova knjiga videti svetlost dana i biti dostupna starijima da se podsete na prohujala vremena a mladima da bude putokaz za budućnost - naglašava Vladan.

Uspeh mladih fudbalera bio je i povod da posle ko zna koliko godina budu na istom mestu fudbaleri koji su počeli da ispisuju prve stranice klubske istorije. Domaćini su im omogućili, da uz muziku, iće i piće, "odigraju i treće poluvreme" koje je trajalo do duboko u noć.

 

ŠETNjA KROZ RANGOVE

Proleter iz Pečenoga osnovan je daleke 1957. godine. da bi se pet godina kasnije rasformirao. Ta pauza bez fudbala trajala je do 1967. godine kada je klub "reanimiran" i do sada je nastupao u svim ligama koje bile pod patroantom FSO Kraljevo, FS kraljevačkog regiona i FS raškog okruga.

 

Dug i uspešan staž: Mijailović, Ilić i Davidović Foto: Stole

 

TRILING ZA PAMĆENjE

Trojica sportskih radnika biće zapamćena po svojim fudbalskim delima. Božidar Davidović kao dugogodišnji sekretag kluba, Slobodan Ilić kao nekoliko sezona glavni sponzor i Mirko Mijailović predsednik MZ Pečenog koji je bio glavni inicijator povratak i osposobljavanje starog terena.