XS
SM
MD
LG

Šah: Srbija – “Ostatak sveta” u ubrzanom šahu deo Svetskog prvenstva problemista u Beogradu

BEOGRAD, 27. jun (Info centar).- Organizacioni tim 50. svetskog Kongresa šahovskih problemista (30. jul – 6. avgust) i 40. Svetskog prvenstva rešavača (2.-3- avgust) u Beogradu, na čijem čelu su predsednik Borislav Gađanski i direktor Nebojša Baralić odlučio je da u hotelu Metropol 3. avgusta organizuje i meč Srbija – “Ostatak sveta” u ubrzanom šahu!

Činjenica da na Svetskom prvenstvu rešavača učestvuju mnogi istaknuti velemajstori praktičnog šaha, nadahnula je organizatore da u okviru Kongresa organizuju i ovaj susret. Beogradska publika će, ako se planovi ostvare, trebalo da vidi, posle četvrt veka, slavnog engleskog velemajstora Džona Nana, najmlađeg studenta u istoriji Oksforda i miljenika ovdašnje publike na superturnirima „Investbanke”, gde je plenio svojim kombinatornim stilom. Na drugoj strani lepeze različitih generacija u Beogradu, listu najjačih velemajstora predvodiće mladi poljski olimpijac Kacper Pjorun (2.676). Obojica su višestruki svetski prvaci u rešavanju, a veliku prošlogodišnju borbu za šampionsku titulu dobio je mlađi, sa svega pola poena više (80,5:80).

Biće tu i druga dvojica britanskih velemajstora, Džonatan Mestel i Kolin Mekneb, zatim Poljak Aleksandar Mišta, bivši predvodnik Jelice PEP iz Goračića, kao i više internacionalnih majstora koji bi sa našim igračima želeli da se ogledaju i za tablom…

Mesec dana pre početka ovih značajnih događaja za naš šah, padaju rekordi. Do juče je već bilo prijavljeno više od 200 učesnika iz 37 zemalja, sa svih pet kontinenata! Ovaj veliki odziv je i odličan pokazatelj da je Srbija i dalje šahovski magnet, ali i veliki letnji turistički centar. Mnogi učesnici Kongresa nastaviće boravak u našoj zemlji, želeći da vide Uvac, Zlatibor, Guču…

Što se tiče favorita 40. Svetskog prvenstva rešavača, Beograd će privući gotovo sve najbolje. Među njima su višestruki svetski prvaci: Pjotr Murđa (Poljska), Arno Cude i Mihael Fankuhe (Nemačka), Mišel Kajo (Francuska), Jorma Pavilainen (Finska), Ofer Komai (Izrael), Andrej Selivanov (Rusija)…

Rok za prijavljivanje učesnika beogradskog spektakla ističe 30. juna.

Velika beogradska novost je takmičarski program u kategorijama do 14 i do 18 godina. Za najmlađe su, pre pet meseci, raspisani tematski turniri u komponovanju šahovskih problema koji će trajati do kraja ovog meseca, posle čega će njihove radove ocenjivati stručni žiri u svakoj od tri grupe (dvopotezi, pomoćni matovi i studije). Potom će isti učesnici dobiti priliku da u Beogradu uživo odmere snage u rešavanju problema, boreći se za ukupno najbolje u ovom svojevrsnom problemskom biatlonu.

Juniori će se međusobno nadmetati na Otvorenom rešavačkom prvenstvu (1. avgust), a potom i u brzom rešavanju dvopoteznih problema, 3. avgusta.

Za srpske mlade rešavače, u utorak od 20 časova će se održati otvoreno pripremno takmičenje u novim prostorijama ŠK Beograd, na istočnoj tribini OFK Beograd (Mije Kovačevića 10).

Naši omadinci su, inače, blistali nedavno na Otvorenom međunarodnom prvenstvu Izraela u rešavanju šahovskih problema. U grupi sa rejtingom do 1.700 poena, pobedio je jedanaestogodišnji Ilija Serafimović, a četvrto mesto zauzeo njegov vršnjak Dušan Mijatović. Solidan je bio i još mlađi debitant Danilo Grbić, na 18. mestu među 50 učesnika.

U A grupi je pobedio ruski velemajstor Anatolij Mukosejev. Naš velemajstor Vladimir Podinić je podelio 5-6. mesto, a Miodrag Mladenović je bio osmi. Valja istaći vrlo dobre rezultate juniora, 40. mesto Živojina Perovića i 48. Marka Ložajića, u konkurenciji 90 rešavača.