XS
SM
MD
LG

Smajo osvaja titule i prkosi godinama

Iako su sve oči ljubitelja fudbala uprte u Evropsko prvenstvo u Francuskoj, glavna fudbalska tema u Srpcu je uspjeh dva niželigaša, Kladara i Vrbasa iz Prijebljega, koji su u razmaku od pet dana osvojili titulu u Četvrtoj i Petoj ligi Gradiška.

Ovo je druga godina zaredom da su dva kluba iz Srpca stigla do titule, a nosilac igre u jednoj od njih je jedan od najstarijih, ako ne i najstariji aktivni fudbaler u Republici Srpskoj Zoran Šarić Smajo, koji je nedavno napunio 53 godine!

"Osvojili smo titulu sa svega jednim porazom u sezoni. Podarili smo veliku radost našem selu, koje nas je bodrilo tokom čitavog prvenstva i tako se poslije pauze od nekoliko godina vratili u Četvrtu ligu, grupa Gradiška. Zbog povrede koljena nisam igrao u posljednjoj utakmici. Godine me sve više pritišću, ali se nadam da ću moći iznijeti bar još jednu sezonu", rekao je kapiten Vrbasa, popularni Smajo.

Vrbas je do titule u Petoj ligi Gradiška, grupa istok, stigao nakon što je sa 1:0 savladao nekadašnjeg prvoligaša Crvenu zemlju iz Nove Vesi.

"Počeli smo prvenstvo sa samo 12 igrača i niko nije mogao vjerovati da ćemo se boriti za titulu, a na kraju je i osvojiti. Nadam se da ćemo igrati važnu ulogu i u višem rangu", istakao je trener Dejan Andrić.

Četiri dana ranije titula je stigla i u obližnje Kladare koji će od naredne sezone igrati u Trećoj ligi, grupa zapad. Kladarčani su do naslova prvaka stigli na impresivan način deklasiravši Ratar iz Stare Topole sa 10:0! Čak pet pogodaka postigao je Goran Zelenac, a četiri gola dao je Nemanja Janković, koji je ubjedljivo najbolji strijelac Područne lige Gradiška sa 24 pogotka.

"Za dvije godine stigli smo od Pete do Treće lige i naš prvenstveni cilj je da u narednoj sezoni izborimo opstanak. Posebne emocije u meni izazvaće dueli sa Župom iz Milosavaca, koja je ispala iz Druge lige, jer sam u ovom klubu igrao pet godina, osvajao titule i proveo najsvjetlije trenutke u svojoj karijeri", naglasio je jedan od nosilaca igre Kladara Radan Zelenac.

Poseban kuriozitet predstavlja podatak da najveći broj igrača Kladara čine nekadašnji prvotimci srbačke Sloge, koji su sa uspjehom igrali u ovom drugoligašu. Među njima je i dugogodišnji trener Sloge, a sadašnji šef stručnog štaba Kladara Zoran Vranić.

ČETIRI TITULE ZA DVIJE GODINE

Uspjeh Kladara i Vrbasa je potvrda da se u Srpcu igra dobar fudbal u nižim rangovima, jer su i prošle godine osvojene dvije titule, nakon što je srbačka Sloga osvojila šampionski naslov u Trećoj ligi, grupa zapad, a Kladari postali prvaci u Petoj ligi, grupa istok.

KARIJERA DUGA 37 GODINA

Jedan od najstarijih igrača na ovim prostorima Zoran Šarić Smajo ima 37 godina igračke karijere. Nastupao je za brojne klubove, od gradiške Kozare, preko Jedinstva iz Žeravice, Sloge iz Srpca u kojoj je igrao dva puta, Lijevča iz Nove Topole, Mladosti iz Bajinaca i Vrbasa u kojem nosi kapitensku traku i gdje će završiti karijeru. Razlika između njega i najmlađeg igrača u timu iz Prijebljega je čak 35 godina.

(Izvor: Glas Srpske/Dejan Jovičić)