XS
SM
MD
LG

U Doboju fudbal ponovo u modi

Uvijek Doboj u proljeće pokaže svu svoju ljepotu. Sada mu uspjesi Sloge daruju nove ukrase. Naime, dobojski "crveno-bijeli" izborili su povratak u Prvu ligu Republike Srpske.

Mnogi vjeruju da Doboj zaslužuje da organizuje premijerligaške utakmice, ali to je neka druga priča.

Trener Mitar Lukić pokazao je da osvajanje Kupa BiH sa Modriča Maximom, te ulazak nekadašnje Crvene zemlje iz Nove Vesi i Tekstilca iz Dervente u prvoligaško društvo nisu bili slučajnost.

"Nisam samo ja zaslužan za posljednje uspjehe. Igrači su, naravno, na prvom mjestu. Doprinos posljednjim ostvarenima dalo je i klupsko rukovodstvo. Ne znam šta će ko reći, ne dajem preveliku pažnju kritičarima. Međutim, nije konkurencija bila slaba. Ipak, izborili smo povratak u Prvu ligu i to je sada najvažnije. Nadam se da upravljačka struktura razmišlja, već, o novoj sezoni. Da postanemo čvrst i stabilan prvoligaš, da se poradi na infrastrukturi i da se razmišlja o eventualnoj borbi za Premijer ligu BiH. Mislim da bi trebalo da Doboj ima premijerligaša", poručio je kormilar Dobojlija.

DINASTIJA LUKIĆ

A Lukića je u Slogi i najviše. Prvi strijelac kluba je Jovo Lukić. On će u novembru ući u ponoljestvo. Dobre partije pružali su i Goran Lukić, Borislav Lukić, ali i svi drugi fudbaleri.

"Prva četiri kola nisam igrao, nisam bio registrovan. Da jesam, sada bih ubjedljivo bio vodeći strijelac drugoligaškog 'zapada'. Ovako, Vladimir Marković iz teslićkog Proletera mi bježi za dva gola. No, ko zna. Imamo odigrati još dva kola. Dolazi nam Liješće, a imamo i gradski okršaj sa 'Željom'. Ima nade da budem prvi na tom nivou. Ruku na srce, kolektivni uspjeh ovdje je najvažniji", kaže Jovo Lukić, Slogin tobdžija bez mane.

Proglašen je i za najboljeg mladog fudbalera u Republici Srpskoj.

"Na manifestaciji 'Dan fudbala' u Banjaluci, koju svake godine organizuju Fudbalski savez Republike Srpske i beogradski 'Sportski žurnal', pripalo mi je to visoko priznanje u više nego jakoj konkurenciji. Ono mi je posebno drago. Dalo mi je snagu i krila da napredujem, ali i obavezu da ostanem 'normalan', da dajem najviše što mogu, budem istinski profesionalac", nastavlja on.

Jovi Lukiću je san da zaigra za Crvenu zvezdu...

"Ne krijem, Crvena zvezda je moja velika ljubav, inspiracija, san, želja... Bilo je kontakata po pitanju prelaska u mlađe selekcije Beograđana. Nadam se da će do toga doći, da ću ubilježiti nastup za omiljeni klub. Daću sve od sebe da ih ne razočaram. Da Slogin dres zamijenim za Zvezdin. Boje bi ostale iste", dodaje Jovo Lukić.

UMNE GLAVE

Doboj jeste univerzitetski grad, ali i Slogini fudbaleri jesu vrijedni ljudi. Veteran Borislav Lukić je završio pravo, Goran Lukić je svršeni ekonomista, Danijel Vuković je difovac, Goran Gavrić završio je menadžment. Pri kraju studija su Duško Bećarević, Stefan Milkanović i Miroslav Lukanović.  Još jedan broj prvotimaca studiraju.

"Ne glumimo mi 'pametnjakoviće', ali znamo da je budućnost u obrazovanju. U Slogi ne važi ono pravilo da će igrači poslije igračkih dana da gledaju u nebo i traže odakle je vedro. Razmišljamo o svojoj budućnosti. Neki od nas radimo i na vrijeme dolazimo na treninge, izvršavamo svoje profesionalne obaveze. Uspjeh je morao doći, nije smio izostati", kaže Goran Lukić, 26-godišnji fudbaler sredine terena.

SPASOJEVIĆ: OSTVARENO ČUDO!

Prije nepune dvije godine Slogi je prijetilo ono najgore - gašenje! Pa, zar, nestanak kolektiva koji je izgradio tako bogatu istoriju, zapitao se Zlatko Spasojević, eminentni fudbalski radnik. Prihvatio se posla i predsjedničke funkcije.

"Prisutna je bila vizija uprave, znali smo šta hoćemo. Početkom prošle godine mi smo naslijedili dugovanja od 240.000 KM, a Sloga je bila ubjedljivo posljednja, u zoni za ispadanje iz Druge lige RS. Onda smo zbili redove, dali drugarstvu među nama iz upravljačke strukture da nas nosi, stvorili smo jasnu koncepciju, prednost dali domaćim snagama. Naravno, najveće zasluge pripadaju igračima i struci, ali mnogo je onih kojima Sloga duguje zahvalnost. Ponašali smo se racionalno i pametno, svi smo Slogu i Doboj voljeli i uspjeh je stigao", kaže Zlatko Spasojević, predsjednik dobojskog fudbalskog kolektiva.

Prvi čovjek Sloge iznosi od čega Sloga danas živi?!

"Mi iz upravljačke strukture smo prošle godine iznašli značajan iznos sredstava. Uz to, imamo izvanredan odnos sa rukovodstvom Grada Doboja i gradonačelnikom Obrenom Petrovićem. Njihovo razumijevanje i podrška stalni su. Mnogo im hvala na tome. Ostvarili smo ogroman pomak u svim segmentima", naglašava Spasojević.

Sloga sutra?

"Naša četiri juniora odlaze na studije. Razmišljamo da fudbalere koji su stasali kod nas, a sada igraju širom BiH, da ih pokušamo vratiti u Slogu. Naredne sezone imaćemo izuzetno jaku Prvu ligu RS. Dakle, moramo povući one poteze koji će nam donijeti opstanak u prvoligaškom društvu. Razumije se, Sloga mora svakodnevno da napreduje. Trebamo razmišljati da je za izvjesno vrijeme vidimo u Premijer ligi BiH. Poboljšanje infrastrukture, edukacija trenerskog kadra, podizanje i jačanje sopstvene fudbalske škole su Slogina budućnost", zaključio je Zlatko Spasojević.

Njemu u Doboju danas svi vjeruju...

SLOGIN PONOS
Sloga je osnovana daleke 1945. godine. Najveći uspjeh je plasman u Drugu ligu SFRJ, grupa "zapad", a dva puta našla se i u finalu Kupa RS. Mnogo je onih koji su nosili dres dobojskog dragulja. Milan Marić, Vukašin Višnjevac, Srebrenko Repčić, Dragan Voćkić, Jasmin Džeko, Fahrudin Omerović, Sulejman Halilović, Rodoljub Petković, Fuad Grbešić, braća Vasiljević...

Noviju Sloginu istoriju ispisivali su Goran Gavrilović, Dejan Plisnić, Gvozden Zelinčević, Bojan Maksimović, Tomislav Bajunović, Miroslav Savić, Goran Kušljić...

(Autor: Slađan Jeremić)


Željezničar 1 : 3 Sloga (D)
Liješće 2 : 3 Sloga (T)
Laktaši 0 : 1 Jedinstvo (Ž)
Modriča 2 : 1 Ljubić
Mladost (DS) 4 : 2 Ozren
Župa 3 : 1 Proleter
Sloga (S) 1 : 3 Omarska
BSK 5 : 2 Borac
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Sloga (D) 30 23 3 4 72
2 Omarska 30 21 3 6 66
3 Sloga (S) 30 17 7 6 58
4 Mladost (DS) 30 15 6 9 51
5 Proleter 30 15 5 10 50
6 Modriča 30 13 9 8 48
7 Jedinstvo (Ž) 30 14 5 11 47
8 Sloga (T) 30 12 6 12 42
9 BSK 30 11 6 13 39
10 Ozren 30 11 6 13 39
11 Ljubić 30 10 8 12 38
12 Laktaši 30 10 6 14 36
13 Željezničar 30 10 4 16 34
14 Borac 30 8 6 16 30
15 Župa 30 5 2 23 17
16 Liješće 30 2 4 24 10