XS
SM
MD
LG

Ko je kriv za ispadanja klubova iz Srpske?

Četiri kluba iz Republike Srpske su ispala iz Premijer lige Bosne i Hercegovine, Rudar Prijedor, banjalučki Borac, Slavija iz Istočnog Sarajeva i zvornička Drina, pa će u novoj sezoni elitnog razreda bosanskohercegovačkog fudbala iz RS nastupiti samo dva tima - Radnik iz Bijeljine i novi šampion Prve lige RS, najvjerovatnije Krupa.

Mnogim ljubiteljima fudbala u "boljem dijelu" BiH se po glavama vrzmaju pitanja poput kako je moguće da Sarajevo ima tri premijerligaša, a RS dva, odnosno zašto se u Federaciji BiH igra mnogo kvalitetnije u odnosu na drugu stranu zamišljene entitetske linije.

Ko je kriv, ko snosi odgovornost, pitaju se mnogi, a MONDO je ta pitanja postavio najodgovornijim ljudima u Drini, Rudar Prijedoru i Slaviji, kao i često u javnosti "dežurnom" krivcu Fudbalskom savezu Republike Srpske.

 

Željezničar, Drina
Foto: MONDO/Samir Cacan

 

Prvi čovjek DrineJelenko Vasić, inače direktor Zvornik puteva, kao glavni razlog eliminacije klubova iz RS naveo je problem sa finansijama.

"Klubovi iz Srpske nisu imali šanse da finansijski pariraju klubovima iz Federacije BiH. Oni su u mnogo boljoj poziciji, jer su riješili pitanje finansiranja i odnosa unutar klubova, za razliku od RS, gdje su svi klubovi još uvijek udruženja građana, gdje nema stabilnih izvora finansiranja. Nemoguće je sa lokalnim budžetima od 200-300.000 KM parirati klubovima koji imaju budžet tri do pet miliona! Mislim da je to osnovni razlog, dok se sve ostalo može posmatrati u jednom ili drugom kontekstu", istakao je Vasić za naš portal.

Njegov tim je u finišu sezone prikazao dopadljivu igru, napravio i nekoliko iznenađenja, među kojima se izdvaja trijumf na "Tušnju" protiv Slobode, nakon kojeg su Tuzlacima srušeni snovi o šampionskoj tituli, ali nije uspio da anulira loše partije iz prošle godine, koje su ga koštale opstanka.

"U klub sam stigao krajem prošle godine, kada su rezultati već bili takvi da je bilo izvjesno da će Drina napustiti Premijer ligu BiH. Smatram da smo u drugom dijelu prvenstva ostvarili dobar rezultat, ali bilo je to nedovoljni da se izborimo za opstanak", smatra Vasić.

Vasić smatra da su klubovi iz Srpske "zaboravljeni" od strane onih koji bi trebalo da ih predstavljaju u krovnoj kući fudbala BiH.

"Tu je i uticaj u Fudbalskom savezu BiH, odnosno inertan odnos predstavnika Republike Srpske, koji se nalaze u FS BiH. U svakom segmentu klubovi su nezaštićeni, za razliku od onih iz Federacije BiH, koji vode računa o svojim klubovima i imaju svoje ljude i u sudijskoj organizaciji, i u disciplinskim i svim ostalim organima. Smatram da postoji potreba da se u budućnosti nešto uradi po ovom pitanju, jer ovakvim odnosom će sljedeće godine i Radnik i Krupa ispasti, pa ćemo svake godine imati samo po jednog predstavnika".

 

Predsjednik Drine smatra da su lični interesi predstavnika u FS BiH iz Republike Srpske ispred svega, iako ne bi trebalo da bude tako.

"Smatram da uopšte ne postoji komunikacija između FS RS i predstavnika u FS BiH. Najčešće predstavnici koji odu na nivo BiH izgube komunikaciju sa sredinama i opštinskim savezima koji su ih delegirali, pa i sa klubovima koji ih šalju, pa se bore samo za svoje klubove koji su ih predložili. Najviše tu preovladavaju lični interesi i smatram se to mora promijeniti. Mora se raditi za dobrobit i razvoj fudbala u Republici Srpskoj i njenih klubova", jasan je stav predsjednika Drine.

Drina je prije dvije godine osvojila šampionsku titulu u Prvoj ligi Republike Srpske i plasirala se u Premijer ligu BiH. Nakon dvije sezone, ponovo će igrati u prvoligaškom društvu. Ambicije za narednu sezonu su jasne - nova titula i ekspresan povratak u najviši rang bh. fudbala.

"Svaka čast svim klubovima, ali mi smo već u drugom dijelu sezone radili na konsolidovanju ekipe, zadržaćemo veći dio igrača i već smo počeli sa pripremama za narednu sezonu u kojoj je isključivi cilj povratak u Premijer ligu BiH. Mi smo klub koji nema velika dugovanja, tako da 'čisti' ulazimo u narednu sezonu. Bez obzira na jaku konkurenciju, u vidu Borca, Rudar Prijedora, Slavije i Mladosti iz Velike Obarske, želja nam je da se ekspresno vratimo u bh. elitu", zaključio je Vasić.

Rudar Prijedor
Foto: MONDO/Samir Cacan

 

Sličnog mišljenja je i predsjednik Rudar Prijedora Branislav Rokvić, koji je istakao da su "rudari" šansu prokockali u prvom dijelu sezone Premijer lige BiH, kada su odigrali izuzetno loše, pa je već tada bilo jasno da će teško izboriti opstanak u bh. eliti.

"Na polusezoni došlo je do izmjena u Upravnom odboru, a već tada imali smo popriličan zaostatak za ekipama u sigurnoj zoni i naš opstanak bio je samo u domenu teorije. Kada smo preuzeli klub početkom godine, imali smo samo teoretske šanse, ali finansijski nismo bili u mogućnosti da se ozbiljnije pojačamo, da dovedemo kvalitetne igrače, tako da je bilo izuzetno teško doći do opstanka. Skroman bodovni saldo tokom jesenjeg dijela sezone, na koji je uticao pogrešan izbor igrača, nije nam dozvolio da dođemo do cilja. Nismo se predali. Plan je bio da odigramo ozbiljno, da pružimo otpor svim rivalima i pokušamo animirati mlađe snage i pripremiti ih na ono što ih čeka u budućnosti", pojasnio je Rokvić.

Smatra da je hronična besparica u Republici Srpskoj jedan od glavnih razloga zašto su čak četiri kluba iz Srpske ove sezone napustili društvo najboljih.

"To je žalosno. Da li je to odraz kvaliteta fudbalske Republike Srpske ili stanje cjelokupne ekonomije? Vjerovatno i jedno i drugo. Jedno bez drugog ne ide. Svi klubovi koji su ispali bore se za egzistenciju, odnosno sa finansijskim sredstvima. Bez pravog budžeta, teško je napraviti ekipu. Smatram da je sve to na nižim granama u Republici Srpskoj nego u Federaciji BiH i da su klubovi najveći krivci što nisu uspjeli da izbore opstanak".

Nakon samo jedne sezone, Prijedorčani se ponovo vraćaju u Prvu ligu Republike Srpske.

"S obzirom da je nažalost ispao i Borac, Prva liga RS biće izuzetno jaka. Sigurno nam prioritet neće biti povratak u Premijer ligu BiH, nego oslanjanje na vlastite snage, mlađe igrače. Želja nam je da izbjegnemo dodatne troškove i saniramo dugove u koje smo upali. Ipak, ako se otvori bilo kakva šansa za napad na Premijer ligu BiH, nastojaćemo da je iskoristimo", poručio je predsjednik Rudar Prijedora Branislav Rokvić.

Borac - Slavija
Foto: MONDO/Vedran Ševčuk

 

Nekadašnji "srpski" član Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine i direktor Slavije Bogdan Čeko naglasio je da su klubovi iz Republike Srpske najveći krivci za preseljenje u niži rang, ali i dodao da odgovornost dijelom snose i čelnici FS RS.

"Dok sam sam bio član FS BiH vodilo se računa da u Premijer ligi BiH nastupaju sedam klubova iz Srpske. Međutim, u posljednjoj sezoni se desilo 'to što se desilo' odnosno da će Srpska u narednoj sezoni imati samo dva predstavnika - bijeljinski Radnik i novog šampiona Prve lige RS, vjerovatno ekipu Krupe", izjavio je direktor Slavije za naš portal.

Prema njegovim riječima, krivaca je mnogo, ali su klubovi najodgovorniji za ispadanje Slavije, Borca, zvorničke Drine i Rudar Prijedora.

"Moj definitivan stav je da su se klubovi iz RS sami sebe izbacili iz Premijer lige BiH. Najveća krivica je na našim klubovima, a dijelom odgovornost snosi i FS RS. Nas iz Slavije je izbacio Borac i Drina iz Zvornika. Zvorničani su 'pustili' sve naše oponente, a nas su pobijedili. FS RS je trebao da sazove sastanak premijerligaša iz RS na početku sezone, ja sam molio da se to desi, ali od toga nije bilo ništa".

Na pitanje koliko odgovornost snose čelnici FS RS Mile Kovačević i Rodoljub Petković, Čeko je odgovorio da ih za to ne može direktno okriviti.

"Ne mogu kriviti direktno Petkovića i Kovačevića za taj dio, ali mogli su organizovati sastanak premijerigaških klubova iz RS. Zajedno sa Mladenom Krstajićem (predsjednik FK Radnik) sam se dogovarao oko te ideje, čak je i Darko Ljubojević (poptredsjednik FS BiH) poslao pismo, ali to nije imalo efekta. Htjeli smo da 'fejs to fejs' izbjegnemo ovo što se desilo", dodao je čelni čovjek "sokolova".

Mnogo bure u javnosti izazvale su i izjave trenera Slavije Milka Đurovskog, koji je rekao da napušta bh. fudbal i dodao da "nije ni trebao da dolazi u BiH, jer je sve unaprijed poznato".

Međutim, Čeko je naglasio da je nekadašnji napadač Crvene zvezde i Partizana još strateg kluba iz Istočnog Sarajeva.

"Đurovski jeste otišao kući, ali je još trener. Slavija se poslije ispadanja zahvalila pojedincima i još nam predstoji upravna, igračka i stručna rekonstrukcija prije početka nove sezone u Prvoj ligi RS. Biće teško da se vratimo u Premijerl igu BiH, ali daćemo sve od sebe. Često naši klubovi se raspadnu poslije preseljenja u niži rang, ali to se sa Slavijom neće dogoditi".

fsrs fs rs fudbalski savez republike srpske
Foto: MONDO/Goran Arbutina

 

"Prozvani" FS RS odnosno generalni sekretar entitskog saveza Rodoljub Petković odbacio je odgovornost naglasivši da su klubovi, poput Borca, bili zagovornici smanjenja Premijer lige BiH.

"Sad je lako biti 'general poslije bitke'. Vidim da mnogi osuđuju FS RS, ali svi klubovi su znali da će liga biti smanjena sa 16 na 12 klubova. Drugo, među inicijatorima smanjenja lige bili su i neki klubovi koji su ispali poput Borca. FS RS nema nikakve ingerencije kod izbora klupskih uprava, stručnih štabova niti smo im mi iz Saveza birali igrače. Ključna stvar u svemu je organizacija kluba, a primjer i odgovor na razne optužbe koje se provlače u javnosti je FK Radnik iz Bijeljine", rekao je Petković.

Potom je pitanjima odgovorio na pitanje "zbog čega RS ima samo dva, a recimo Sarajevo tri premijerligaša".

"Da li smo mi krivci što je Nijaz Gracić (prvi čovjek Olimpika) uložio vlastiti novac ili što je privatni finansijer Mladosti iz Doboja kod Kaknja investirao godišnje 1.5 miliona evra? Da li smo krivi što je Zrinjski ili Široki Brijeg organizaciono na mnogo višem nivou i što imaju na tribinama 15 kvalitetnih igrača?".

Petković je potom konkretizovao ispadanje "Velikana iz Platonove", koji je u posljednjem kolu opstanak držao u svojim rukama.

"Kako da objasnim da je fudbaler s linije promašio gol? Kako da objasnimo da Borac prima golove na gotovo identičan način? Kako da objasnimo da se Borac izborio da u Banjaluci zavisi sam o sebi, a ne može da pobijedi? Zato je isključivi krivac za ispadanje neadekvatan igrački kadar. Sve je bilo u Borčevim rukama. Mnogi nisu zaslužili da nose dres banjalučkog kluba".

Gensek FS RS je odbacio i pojedine optužbe da su sudije u dobroj mjeri "kumovale" ispadanju ovih klubova, kao što je ustvrdio ranije trener Slavije Milko Đurovski izjavivši da je u "BiH sve unaprijed poznato".

"Klubovi iz RS nisu nigdje drastično oštećeni, bilo je grešaka, ali se arbitrima nema šta da prigovori oko ispadanja", dodao je uz jednu optimističnu misao na kraju razgovora: "I u ovoj nesreći ima jedna srećna okolnost, a to je da će Prva liga RS sljedeće sezone biti jača nego ikad", zaključio je Petković.


Široki Brijeg 5 : 0 Radnik
Borac 2 : 2 Vitez
Slavija 1 : 1 Željezničar
Rudar 4 : 0 Velež
Čelik 1 : 0 Mladost
Zrinjski 2 : 1 Sloboda
Sarajevo 1 : 3 Olimpic
Travnik 4 : 2 Drina
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Zrinjski 30 21 6 3 69
2 Sloboda 30 19 5 6 62
3 Široki Brijeg 30 18 7 5 61
4 Sarajevo 30 18 3 9 57
5 Željezničar 30 16 7 7 55
6 Čelik 30 12 10 8 46
7 Radnik 30 13 6 11 45
8 Mladost 30 10 9 11 39
9 Olimpic 30 11 6 13 39
10 Vitez 30 11 6 13 39
11 Borac 30 10 6 14 36
12 Slavija 30 8 11 11 35
13 Travnik 30 8 5 17 29
14 Rudar 30 5 10 15 25
15 Drina 30 7 1 22 22
16 Velež 30 1 6 23 9