XS
SM
MD
LG

Kuglanje I liga Srbije - grupa Vojvodina

U poslednjem 18.kolu kuglaškog prvenstva u I ligi Srbije - grupa Vojvodina, Apatin je savladao na svojoj kuglani, do tada lidera na tabeli, ekupu Banata i osvojio prvo mesto i plasman, odnosno povratak u Super lugu Srbije. KK Vojvodina iz N.Sada je izgubila od KK Hajduka u Kuli i šansu za majstoricu sa Apatinom, jer je kapiten Škorić promašio jedan čunj u 119 hicu i nije imao ubačaj u pune, pa je Vojvodina izgubila 5-3 i 5 čunjeva razlike. Nesreća...???

Bila je to veoma kvalitetna utakmica u dobroj atmosferi na kuglani koja više liči na tunel za gajenje pečurki (mračna, hladna, prokišnjava, pa je iznutra izlepljena najlonom, čunjevi su sa i bez kuglica, semafori neispravni - prava grbavica). Ali,nije ni čudo zašto je to tako, kad je opšte poznata stvar da u KSV niko ne vodi brigu o kuglanju, već sopstveni interes. U dramatičnoj završnici, gde su kuglaši Vojvodine non stop jurili prednost domaćina i pred sam kraj susreta u jednom momentu bili u prednosti, ali sreća je bila sastavni faktor ekipi domaćina, koja je po kvalitetu medju najlošijim u ligi (..od iduće jeseni mora da igra na kuglani s pločama u Vrbasu, pa će samim tim biti ozbiljan kandidat za ispadanje iz lige) i koja je igrala iznad svojih mogućnosti, kako bi Apatin bio prvak. Kako kaže vođa te ekipe Adžić (član UO KSV), osećali su obavezu da pobede, prema KK Apatinu, (jer ih više vole).., kojem su u 14 kolu i poklonili bodove. Sportski je boriti se i pobediti, ali nije sportski dati drugima bodove.

Kad se sve uzme u obzir, ekipa Vojvodine je možda i najkvalitetnija u toj ligi, ali splet okolnosti, izostanak pojedinih igrača od treninga, utakmica, u momentu loša procena i izbor sastava ekipe za pojedine utakmice, neiskustvo pojedinih igrača, ne stučno vodjenje tima, nedostatak rukovodećeg i stručnog kadra, dovelo je do toga da Novi Sad treba da čeka Superligaša još najmanje godinu dana. Postavlja se pitanje i regularnosti prvenstva. KK Apatin je prijavio kuglanu za domaće utakmice u Banji Junaković i odigrao 10 kola, a posle "kvara" te kuglane igrao je utakmice na staroj kuglani u Apatinu, koja nema dozvolu za upotrebu, tj igranje utakmica u I ligi. Na toj kuglani se dešavalo svašta, nesportskog.. Pojedine utakmice su se igrale po sat i po više od regularnog dela, na što su vešti domaćini imali uticaja, naročito, ako gostujuća ekipa povede, a sudije su bile glavni egzekutori pobede. (Vojvodini otet bod za 1 čunj kojeg sudija nije upisao) Tek povratkom na tu kuglanu kuglašima Apatina je "krenulo", jer su posle 10 kola bili četvrti (iza Banata, Kristala i Vojvodine), imali 13 bodova sa 5 bodova zaostatka za Banatom. Kad se kuglana u Banji Junaković popravila, bili su u obavezi da se vrate na istu, ali zašto nisu? Pa vidi se iz gore napisanog?

Sve u svemu, kuglanje u Vojvodini se razvija, što se vidi po broju ekipa po ligama, ali kvalitet nije očekivani. Svaki klub ima 3-4 kvalitetna igrača, ali ne i tim od 6-8 igrača, koji bi ulaskom u Super ligu mogao da opstane u istoj i igra zapaženu ulogu. To se naročito odnosi na Novosadske klubove, koji u svojim ekipama imaju po par igrača koji bi mogli igrati u najvišem rangu, ali sujeta vodja tih ekipa ne dozvoljava da se okupe i naprave jedan dobar i kvalitetan klub u igračkom i rukovodećem smislu.

Od iduće sezone 2010/2011 svi klubovi u I ligi srbije moraju da kuglaju na modernim kuglanama s pločama, gde će kvalitet ekipe, veći fond kvalitetnih igrača, kao i stručni rad biti presudan faktor u borbi za sam vrh tabele. To će pridoneti zanimljivoj sezoni, intresantnoj igračima i ljubiteljima kuglanja.

Iduće nedelje treba da se igraju baraž utakmice za treće mesto izmedju KK Kristal ZR i Vojvodina NS, zbog istog broja bodova i istog medjusobnog skora, kao i za popunu I Vojvodjanske lige izmedju KK Polet Sombor i KK 13 Maj iz NS.

Evo i tabela I lige Srbije grupa Vojvodina:

1.APATIN Apatin 18 12 1 5 25
2.BANAT Zrenjanin 18 12 0 6 24
3.VOJVODINA Novi Sad 18 11 1 6 23
4.KRISTAL Zrenjanin 18 11 1 6 23
5.JEDINSTVO Novi Bečej 18 9 3 6 21
6.HAJDUK Kula 18 10 0 8 20
7.TOZA MARKOVIĆ Kikinda 18 6 2 10 14
8.ŽELEZNIČAR Inđija 18 6 0 12 12
9.VIHOR Sombor 18 5 1 12 11
10.13. MAJ Novi Sad 18 3 1 14 7