XS
SM
MD
LG
26.02.2010 N.Pavlović

Održana Konferencija klubova Podunavskog okruga

U organizaciji FS Podunavskog okruga, u Miloševcu, čiji je domaćin bio f.k. Sloga, održana je Konferencija klubova okružne lige. Na samom početku sednice, minutom ćutanja odata je polsednja počast, tragino nastaradalim igračima između dve konferencije. Svoje prvotimce izgubili su, Cerovac Miloša Radovanovića, a Udaranik iz Lozovika, Sašu Rajića. Prvo se raspravljalo o izveštaju Pantelije Nikolića iz Velike Plane, koji je vodio brigu o senirskim ekipama.
- Kao direktor takmičenja, u okviru svojih ovlašćenja, datih od strane Izvršnog odbora FS Podunavskog okruga, samostalno sam donosio odluke i to: Delegiranje službenih lica, registraciju odigranih i prekinutih utakmica i reševanja žalbi klubova. Donosio sam i odluke, disciplinskih prekršaja, kako klubova i igrača, tako i službenih lica, shodno Disciplinskom pravilniku FS Srbije. Podmlađena lista sudija, apsolutno je odgovorila na postavljene zadatke, a da trend podmlađivanja treba da se nastavi. Smatrama, da Komisija za unapređenje sudija, treba više  pažnje da  posveti obuci službenih lica, posebno delegata, jer se često dešava, da ne obavljaju svoju dužnost kako se to od njih očekuje, istakao je u svom izveštaju Pantelija Nikolić.

Pre 34. godine formirana je ova liga u Saraorcima, nikada nije u viši rang nije ušla najbolja ekipa, nego ona koja je imala više para. Sportskih radnika sve je manje, pa se postavlja pitanje ko će da organizuje klubove po selima istakao je predstavnik Slobode iz Lipa. Bivši Srpskoligaš Želeuničar iz Smedereva javno je istakao da jure i žele zonu. Njihova zamerka dolazi na loše uslove, koje imaju neki klubovi. U Drugovcu misle da je loš termin i ta treba da se izbaci, zatvorene utakmice.

U jesenjm delu prvenstva, sve utakmice su odigrane, a tri su završene pre regularnog vremena. U Krnjevu: Jedinstvo – Udarnik iz Lozovika, prekid u 75. minutu kod rezultata 2:1 u korist domaćina. Registrovana je službenim  rezultatom 3:0 u korist Jedinstva. U Radincu:  Mladi radnik- Uadarnik 9:1, prekid u 47. minutu, gosti ostali sa manje od osam igrača, pa je susret registrovan postignutim rezultatom. U Smederevskoj Planci: Radnik – Lunjevac 1:3, prekid u poluvremenu utakmice, pa je registrovana službenim rezultatom 0:3. Kad se pogleda statistika, po utakmici je postignuto 3,2. gola, u svakom kolu po 25,3 a ukupno su se mreže tresle 380. puta. Izrečeno je 436 opomena, najviše 37 zaradili su igrači Mladog borca iz Velikog Orašja. Isključeno je 35. igrača, a od toga iz Lunjevca šest.

Nastavak prvenstva je zakazan za 14. mart, a borbu za najviši plasman istakli su, jesenji prvak Železničar iz Smedereva koji je osvojio 38. bodova i Napredak iz Markovca, sa dva boda manje. Grčevita borba predstoji i za opstanak u ligi, gde dve ekipe po propozicijama prelaze u niži rang i još onoliko, koliko dolaze iz zonske lige. Najugroženiji je Radnik iz Smederevske Palanke, koji ima samo šest bodova, a potom Sloga iz Miloševca sa jedanaest bodova. Ako nekim slučajem, zbog povratka iz zone, a tamo je ugrožen Selevac i Crvena zvezda iz Suvodola, ispadne još jedna ekipa, onda za to treće mesto, kokurišu čak pet klubova: Budućnost iz Ratara, Drugovac, Šumadija iz Azanje koji imaju po 16. bodova i Udarnik iz Lozovika i Lunjevac sa dva boda više. 

Konferencije klubova Podunavske okružne lige, za omladince i pionire, grupe A i B, održane su zajedno. Brigu o grupi A, vodio je Slaviša Mitrović iz Smedereva, a dok je Živodrag Budimkić iz Smederevske Palanke, određivao službena lica za grupu B. Jesenji prvaci u omladinskoj konkurenciji su ( grupa A: Mladi radnik iz Radinca 25. bodova, Seljak iz Mihajlovca ima bod manje, a u grupi B: Šumadija iz Azanje sakupila je 27. bdova, tri više od Budućnosti iz Ratara. I upionirskoj konkurenciji, grpe A: Mladi radnik je najbolji sa 30. bodova, dva manje ima Železničar iz Smedereva, a dok su u najbolji pioniri u grupi B: Jedinstvo iz Krnjeva, tri manje ima Radnik iz Smederevske Palanke. Za 5/6. jun zakazane su prve utakmice baraža za apsolutnog prvaka, revanš je 9/10. juna. Pobednik stiče pravo da se takmiči u Omladinsko-pionirskoj ligi Zapadne Srbije, grupa Šumadijsko-podunavska.U grupi A, kod omladinaca nisu odigrane tri utakmice, na koje nisu putovale gostujuće ekipe, Lunjevac dva puta i Drugovac jednom, a kod pionira nije bilo jednog  susreta više. Lunjevac dva puta nije putovao, jednom se nije pojavio ni kao domaćin, isto kao i Skobalj. U grupi B kod omaldinaca, nije odigrano osam utakmica, Selevac tri puta nije išao na gostovanje, Mladi borac iz Velikog Orašja dva puta, a Udarnik iz Lozovika, Železničar iz Kusatka i Jedinstvo iz Krnjeva, po jednom. U ligi pionira grupa B, nije odigrano čak dest susreta.Najviše pet ima Selevac, jednom kao domaćin i četiri puta kao gost. Mladi borac nije gostovao dva puta, a po jednom Udarnik, Železničar i Šumadija iz Azanje. Najviše zbog loše vođene administracije, klubovi su kažnjeni oduzimanjem bodova. Sloboda iz Lipa, Sloga iz Lugavčine, Skobalj  i Šumadija po jedan bod, a Drugovac dva boda u Omladinskoj konkurenciji, kao i Skobalj sa bodom u pionirskom pogonu.
Ovde je bila jedna diskusija, koja dolazi iz Mladog radnika iz Radinca, čija je želja da igraju u ligi Zapadne Srbije. Ali se protive ekipama koje švercuju igrače i to dosta starijih, od godišta koja su propisima određena za selekcije, omladinaca i pionira.


30 .kolo Podunavski okrug
Šumadija 4 : 0 Mladi radnik
Mladi borac 2 : 3 Napredak
Udarnik 4 : 3 Cerovac
Železničar (S) 2 : 0 Lunjevac
Radnik 5 : 3 Omladinac
Sloboda 2 : 4 Sloga
Budućnost 3 : 0 Železničar (K)
Jedinstvo 3 : 1 Drugovac
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Železničar (S) 30 24 4 2 76
2 Napredak 30 23 6 1 75
3 Železničar (K) (-3) 30 15 3 12 45
4 Cerovac 30 14 0 16 42
5 Omladinac 30 13 3 14 42
6 Sloboda 30 12 5 13 41
7 Budućnost 30 12 4 14 40
8 Mladi borac 30 12 3 15 39
9 Sloga 30 11 5 14 38
10 Mladi radnik 30 11 5 14 38
11 Jedinstvo 30 11 4 15 37
12 Lunjevac 30 10 7 13 37
13 Udarnik 30 12 1 17 37
14 Drugovac (-1) 30 11 3 16 35
15 Šumadija 30 10 3 17 33
16 Radnik 30 8 6 16 30