XS
SM
MD
LG

Kraljevo čestitalo heroini

Utisci su još sveži. Pobeda za pobedom, blistave partije, veliko zajedništvo, ogromna vera u sebe i želja da se osvoji medalja. Ne bilo koja, već zlatna, najsjajnija, prva u istriji ženske košarke na ovim prostorima. Košarkašice Srbije su prave heroine, ponos nacije, a kao takve su i dočekane na legendarnom Balkonu gradske Skupštine Beograda. Dan posle, Nevena Jovanović je proslavila 25. rođendan, čestitao joj je lično i predsednik Republike, a po dolasku u rodno Kraljevo, to isto su učinili čelnici grada na Ibru. Gradonačelnik Tomislav Ilić sa saradnicima, te načelnik Raškog Upravnog Okruga Nebojša Simović, dočekali su zlatnu košarkašicu u gradskim odajama.

Foto: facebook.com

- Nemam reči kojima bih opisala kako se osećam, koliko sam srećna i ponosna. Sada još ponosnija zbog prijema u mom gradu, znači da se naše igre i rezultati prate. Kraljevo je to – promuklog glasa priča Nevena Jovanović. – Nismo svesne šta smo ostvarile, koliko je ovo veliki uspeh. Prva smo generacija u istoriji ženske košarke koja je osvojila zlatnu medalju, najbolje smo na Starom kontinentu, izborile smo učešće na OI u Rio De Žaneiru. . . ne znam, ovo stvarno je kao san iz koga ne bih da se probudim.

Kraljevčani su svojoj sugrađanki čestitali dan pred finale sa Francuskom na origanalan nečin. Ispred „Milutina“, u centru grada, bilo je ispisano „NEVENA PONOS GRADA“.

- Bila sam maksimalno koncentrisana na finalni meč, nisma gledala u telefon, ali su onda drugarice videle i pokazale mi. Srce mi je udaralo ludo, bila sam nenormalno uzbuđenja. Znam da sam rekla da takvu počast ne može svako da dobije, samo Kraljevčani. To je moj grad. Zahvalila sam se na najbolji mogući način, zlatnom medaljom.

Kada je počinjala svoju košarkašku karijeru u ŽKK Kraljevo, Nevena je bila predodređena na uspeh. Kao srednjoškolka je izborila sa klubom ulazak u elitu, stigla do mlađih reprezentativnih selekcija i juniorskog zlata 2007.

- I tada sam igrala sa recimo Jelenom Milovanović koja je takođe bila član ŽKK Kraljevo. Eto, pratimo se sve vreme i želim da tako i nastavimo. A nju pozivam da dođe na druženje kraj Ibra, ovde je ludnica. Takođe, čestitam mom matičnom klubu povraatk u Prvu ligu, to je veliki uspeh za novu generaciju košarkašica. Uvek ću biti spremna da pomognem, jer znam gde sam počela svoju afirmaciju – naglasila je Nevena Jovanović.

Nevena je na prijem stigla u pratnji brata, vidno umorna od proslave na balkonu, ali i svog 25. rođendana. Čelnici grada su sa pijetetom govorili o učinku naše ženske košarkaše reprezentacije.

- Nevena je na izvanredan način predstavila svoj grad, kraljevačku košarku. Sa svojim drugaricama iz reprezentacije je pokazala kako se bori za dres sa državnim grbom i kako se voli Srbija. Pravi je primer za decu koja dolaze, ponosni smo na nju i našu žensku reprezentaciju. Kraljevo će uvek pomagati sport, idemo krupnim koracima napred, izgradili smo novu dvoranu, m sledi zatovreni bazen, autodrom. . . Želimo da u pravom smislu budemo grad sporta. Ovakvi uspesi i rezultati naših sugrađana, kao što je Nevena Jovanović, nas teraju na tako nešto – zaključio je gradonačelnik Kraljeva Tomislav Ilić.

LINIJA, PA RIO!

Novunari su pitali Nevenu Jovanović da li razmišlja o Olimpijadi, Riju. . . ?

- Ne još, još sam pod ustiskom Mađarske, EP, zlata. Ima do Olimpijade vremena. Moram da dovedem liniju u red, da pariram Brazilkama, pa ćemo onda krenuti po medalju, naravno – izmamila je osmeh svih naša reprezentativka.

KLUB SE ČEKA

Prethodnu sezonu je odigrala u Mađarskoj, a gde će zlatna kraljevčanka igrati u novoj sezoni?

- To još ne znam. Završila sam epizodu u Mađarskoj, sada odmaram kod kuće, pa videćemo. . . Biće ponuda, sigurno. Rade menadžeri na tome – napomenula je Nevena Jovanović.