XS
SM
MD
LG

Kuglanje: Predsednik Svetske bovling i kuglaške federacije posetio Kuglaški savez Srbije

Predsednik Svetske kuglaške i bovling federacije (VNBA) Ludvig Kociš i potpredsednik Veronika David, boravili su, na poziv Kuglaškog saveza Srbije u Beogradu.

 Domacini uglednim gostima bili su Uroš Dragojlovic predsednik Kuglaškog saveza Srbije i potrpredsednik Medunarodne kuglaške federacije na devet cunjeva (NBC), generalni sekretar KSS Vojko Pavlovic i predsednik Disciplinske komisije KSS  Milan Ostojic.

U toku boravka u Beogradu ugledni gosti obišli su kuglanu Sportskog fonda Cepter na Banjici i, potom, i kuglanu BSP u Pancevu gde im je domacin bio vlasnik ovog super modernog objekta Pavle Markoivc, doajen pancevackog kuglaškog sporta i dugogodišnji clan uprave srpskoligaša Železnicara.  U prijatnoj atmosferi, na izvanrednoj kuglani sa šest staza, Ludvig Kociš je „bacio“ nekoliko kugli i probao staze istakavšio da svaki grad može da se ponosi ako ima kuglanu kava je BSP. Partneri na stazama su mu bili Uroš Dragojlovic i Vojko Pavlovic.

Predsednik KS Uroš Dragojlovic je razgovarao sa Ludvigom Kocišem i o Akademiji kuglanja ciji je idejni tvorac poznati srpski strucnjak Dušan Ðordevic i cije su osnivanje podržale sve clanice svetske kuglaške federacije.

- Poseta prvog coveka svetskog kuglanja je još jedno priznanje srpskom kuglaškom sportu, koji može da se podici svetskom seniorskom ekipnom zlatnom medaljom sa SP u Detenhajmu prošle godine – istakao je Pavle Markovic, koji je bio sjajan domacin uglednim gostima. – Nadam se da ce lokalna samouprava u Pancevu podržati napore Železnicara, koji ima dve ekipe u ligaškim takmicenjima, da nastavi da traje. Ovaj klub osnovan je 1947. i jedan je od sportskih kolektiva sa najdužom tradicijom u gradu na Tamišu. Bilo bi šteta da se ugasi kao što se to dogodilo sa Dinamom, a stanje je alarmantno jer smo od sportskih organizacija grada dobili 42.000 dinara za celu prošlu godinu, što je nedovoljno za treninge a kamo li i za ligaške utakmice.

Pavle Marakovic je goste upoznao sa bogatom tradicijom pancevackog kuglanja, naglasivši da je 2005. Železnicar bio najbolji sportski kolektiv u Pancevu i najbolji želznicki klub u Srbiji osvojivši i vicešampionsku državnu titulu, kao i da je 2005. i 2006. ucestvovao u Ligi šampiona. Sa ponosom je istakao:

- Sacuvali smo generaciju mladih igraca koja je 2007. u Kljajicevu osvojila juniorsku državnu titulu  i Železnicar ima jedan od najmladih timova u svim ligama Srbije. Prošle godine naš mladi as Vladimir Jevtic je osvojio titulu prvaka Srbije u sprintu. Ima samo 20 godina. Sa Zoranom Milosavljevicem koji ima 24 godine,  Dušanom Prodanovim i Dušanom Pražicem koji imaju po 23 bio je u ekipi prvaka Srbije! U prvom timu igraju povremeno i i dva 19 – godišnjaka Dejan Ignjatovic i Milan Cikic, kao i 20 - godinji Vladimir Šljivic. Sa još nekoliko iskusnijih igaraca, imamo dobar sastav, sportski je verovati da za neku godinu možemo da se vratimo u Super ligu, ali grad mora da nam pomogne jer bez te podrške ne možemo da se nadamo ulasku u elitno društvo.

Železnicar je jedan od retkih klubova u Srbiji koji ima i žensku ekipu! Kuglašice su bile druge u Prvoj ligi Srbije – Centar na kraju jesenjeg dela. Mošorinac, Bogojevic, Ðukic, Krtinic, Jevtic, Matijevic, Ðurdevic... imaju samo dva boda zaostatka od vodece Jagodine. Šanse za osvajanje prvog mesta su još uvek realne, ali to znaci i ulazak u Super ligu Srbije, a samim tim i vece troškove, jer ima dosta putovanja...