XS
SM
MD
LG

Kuglanje: Priča o Pioniru: od Lige šampiona do ponora

SUBOTICA, 3. april (Info centar).- Jedna divna, može slobodno da se kaže, kuglaška i sportska subotička bajka, došla je do kraja, na žalost – tužnog.

Fabrika Pionir iz Subotice, ugledni proizvođač konditorskih proizvoda, posle višedecenijske saradanje, je prestala da bude sponzor Ženskog kuglaškog kluba Pionir. Klub, okićen trofejima i rasadnik reprezentativki, našao se u veoma teškoj, skoro bezizlaznoj, situaciji:

- Od srca se zahvaljujem fabrici i sadašnjem vlasniku Miroljubu Aleksiću na dosadašnjoj saradnji, bez koje ne bi bilo ni naših uspeha: 13 titula prvaka Srbije, sedam pobeda u Kupu Srbije, dva druga i jedno treće mesto u u Ligi šampiona, jedno srebro i tri bronze u Svetskom kupu najjačem takmičenju za klubove, a više od decenije naš klub je davao najviše kuglašica za reprezentaciju – kaže predsednik kluba Pionir Eržebet Molnar.- Na žalost, od početka ove sezone, u jesen prošle godine, fabrika više ne pomaže kuglaškom klubu. Našli smo se u veoma teškoj situaciji, pogotovo prošlog meseca uoči odlaska na fajnal for Lige šampiona u Straubingu u Nemačkoj i pretila je opasnost da otkažemo učešće... Morali smo, pre toga, da pronađemo sredstva i odigramo i jednu utakmicu u četvrtfinalu protiv nemačke jake ekipe Šrechajm, koju smo pobedile kao domaćin sa 6:2, a izgubile smo u Nemačkoj takođe sa 6:2 ali smo, ipak, prošle na fajnal for Lige šampiona zahvaljujući boljem odnosu u set poenima. Muku smo mučili i kako da obezbedimo sredstva i za našu Super ligu Srbije, trebalo je plititi termine za utakmice, sudije, naći novac za gostovanja...

U pomoć za odlazak na završni turnir Lige šampiona je priskočio Sekretarijat za sport i omladinu Vojvodine koji je obećao novac i na tom obećanju, kuglašice su i otišle u Nemačku, odigrale dobro polufinalni meč, imale sjajnu priliku da poraze moćnu nemačku Viktoriju iz Bamberga, ali su nesrećno poražene:

- Nemam šta da zamerim igračicama, nesigurnost u budućnost odrazila se na igru, teško je kada ne znaš da li ćeš uopšte opstati i na domaćoj kuglaškoj sceni – dodala je Eržebet Molnar.- U borbi za bronzu izgubile smo, takođe dosta nesrećno, od riječke Mlake i zauzeli smo četvro mesto. Očekujemo novac od pokrajinskog Sekretarijata za sport i omladinu za ovo učešće da bismo regulisali troškove, ali ostaje problem kako dalje. Od grada Subotice nismo dobili ni dinara i ako ne bude podrške društveno sportskih organizacija grada nema nam budućnosti. Čekaju nas još dva kola Super lige, gde smo obezbedili titulu, kao i učešće u završnici Kupa Srbije gde branimo prvo mesto, a novca nemamo i ne znam da li će ga biti. Doneli smo mnogo trofeja Subotici i nadam se da ljudi koji vode sport neće dozvoliti da se ugasi jedan od najuspešnijih ženskih kolektiva u istoriji celog subotičkog sporta.

Prošle godine, Pionir je dobio „Spartakovu nagradu“ najviše društveno sportsko priznanje Vojvodine, a potom i nagradu „Vihor“ Sekretarijata za sport i omladinu i Vlade Vojvodine. Takav klub zaslužuje pomoć da ostane na domaćoj i svetskoj kuglaškoj sceni i obaveza svih kojima je sport u srcu je da ne dozvole da se ugasi.