XS
SM
MD
LG

Biciklizam: Prihvaćene kandidature dr Margit Savović i Dragana Dostanića

Članovi Upravnog odbora Biciklističkog saveza Srbije na sednici u Beogradu (predsedavao predsednik Dragan Dostanić) prihvatili su na predlog Statutarno pravne komisije BSS da se potvrde dve kandidure za predsednika BSS – dr Margit Savović i Dragana Dostanića koje su dobile i podršku najmanje pet klubova ili organizacija, članica BSS.  Izborna Skupština BS Srbije održaće se u prvoj polovini decembra. Za izbor je  potrebno da kandidat dobije  više od polovine glasova delegata klubova koji imaju pravo glasa na Skupštini BS Srbije.
Pre iborne Skupštine BS Srbije održače se i svečana akademija  povodom 125 godina od osnivanja Prvog srpskog velisopedskog društva 24. decembra 1884. u Beogradu. Takođe, tom prilikom  podeliće se i trofeji najboljim u Ligama Srbije u drumskom i planinskom biciklizmu.
Prihvaćeni su izveštaji  selektora o trkama u drugom delu sezone, a verifikovani su, uz usvajanje nekih žalbi, i rezultati „Biciklističke lige Srbije“ u drumskom i planinskom biciklizmu, najelitnijih domaćih takmičenja. Predstavnici klubova zatražili su od Upravnog odbora BS Srbije da se što hitnije obavesti Minstarstvo omladine i sporta Srbije o teškoj situaciji u koju su dovedeni kao organizatori trka, jer su počeli da stižu astronomski računi  od MUP za obezbeđivanje trka i došlo je do prvih blokade računa i sudskih tužbi. Istaknuto je da je drum „sportski poligon„ za bicikliste i da oni nemaju hale, terene i pologone. Iznosi su toliki da često prelaze godišnje budžete klubova koji dobijaju od lokalne samouprave. BSS će se obratiti i Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije.
Srbija će dobiti, posle dve godine pauze, ponovo profesionalni tim. Nosilac organizacije je Partizan, podršku je obećalo i Ministarstvo omladine i sporta Srbije, a uključiće se i BSS. Kako je istakao direktor Partizana Branko Banović, u ekipi će biti devet srpskih biciklista i još maksimalno četvorica takmičara iz inostranstva. Partner će biti iz Italije, a rukovodstvo ekipe iz Srbije. U imenu će biti i Partizan i Srbija, uz imena naslovnih sponzora, koji treba da obezbede opremu i novac za registarciju i garanciju kod UCI što je više od polovine budžeta svake ekipe.
- U Italiji je trenutno preko 200 biciklista bez ugovor a biće još gore. Želimo da srpskim biciklistima, koji su lane bili profesionalci, omogućimo da nastave karijeru, a mladim vozačima da se usavršavaju  na dobrim trkama i sa dobrim vođstvom – naglasio je Banović, istakvaši da će mesto u timu biti ponuđeno i takmičarima koji nisu iz Partrizana, ali isključivo preko njihovih klubova i tek posle razgovora sa rukovodstvom kluba i trenerom. – Neka loša iskustva iz ranijih sezona sa preranim bacanjem u vatru naših mladih takmilara u inostranim ekipama, govore nam da  incijativa da imamo naš profi tim i te kako ima smisla.