XS
SM
MD
LG
31.08.2009 A. Daišević

Dejan Brđović se vratio kući

Nije ni Vizura, ni Poštar, ni Italija, ni... Dejan Brđović je novi menadžer Odbojkaškog kluba Ribnica, kluba u kome je izgradio svoju igračku karijeru, u kome je, posle matične Žiče, stigao do dresa državnog reprezentativca. Te, sada davne 1984. godine, legendarni kapiten našeg nacionalnog tima odlučio se na prelazak u beogradsku Crvenu zvezdu. Bila je to najveća afera u istoriji jugoslovenske odbojke, „crveno-beli“ su čak izbačeni u niži stepen takmičenja,a popularni Brđa izjavio da se nikada više neće vratiti u svoj grad. Ipak, život piše romane i nikad ne reci nikad. Posle Zvezde, Grčke, Italije, pola Starog kontinenta, Radničkog iz Kragujevca, Dejan Brđović je stigao tamo odakle je i krenuo na „put oko sveta“. Bio je to dug put do kuće!
- Da, mogu da kažem i predug – sa neizbežnim osmehom obratio sed okupljenim novinarima, igračima, stručnom štabu i rukovodstvu kraljevačke Ribnice Dejan Brđović i nastavio: - Srećan sam što sam opet ovde, gde sam i postao igrač i reprezentativac. Ne bih se vraćao šta je bilo nekada, to ostavljam iza sebe i gledam samo napred, u vedru i lepu budućnost najboljeg sportskog kolektiva u Kraljevu i sigurno jednog od najboljih odbojkaških kolektiva na prostoru bivše Jugoslavije. Došao sam da ostvarim san svih koji vole Ribnicu, a to je titula prvaka države. Ove godine možda nećemo biti kadri za tako nešto, ali naredne sigurno hoćemo.

Dok su sevali blicevi na terasi poznatog restorana „Ženeva“ nad Ibrom,a znatiželjni se tiskali da vide odbojkašku legendu, novi menadžer Ribnice je na pitanje o obavezama i prvim potezima u matičnom klubu rekao.
- Možda to menadžer zvuči drugačije, ali u pitanju je funkcija direktora kluba, dakle sve vezano za normalno funkcionisanje i organizaciju Ribnice, finansije i sve što prati jedan sportski kolektiv biće moj resor. Prvi koraci? Da ekipu kompletiramo, da je obučemo, da kompletiramo stručni štab i da obezbedimo do starta sezone dovoljan broj kontrolnih utakmica. Nikakvih promena neće biti, prvi trener ostaje Boško Mačužić u koga imam apsolutno poverenje, a ovih dana ćemo rešiti pitanje njegovog pomoćnika i kondicionog trenera. Što se igračkog kadra tiče imamo najperspektivniju ekipu u zemlji i to moramo da iskoristimo. Želja mi je da u klubu ostane Milan Mijalković i da ugovor potpiše Vlada Aleksić,a dovešćemo i jednog proverenog igrača i mislim da ćemo na svakoj poziciji imati tri vrlo kvalitetna odbojkaša.

Pre četvrt veka iz kluba je otišao jedan,a sada su u Ribnicu došla dva Brđovića. Prvo zvanično pojačanje Kraljevčana jeste Dejanov sin, Aleksa Brđović.
- To je sigurno jedan od razloga, ali ne presudni da se vratim u Kraljevo i Ribnicu. Aleksin dolazak ovde, gde sam i ja napravio karijeru, ima dosta simbolike, ali se uklapa u priču o najperspektivnijem timu u Srbiji. Sigurno je da očekuje dosta i od Ribnicine škole, nadaleko čuvene, jer ako samo pogledate koja su imena izašla iz ovog kluba prosto morate da ustanete. Zato stalno govorim da je Ribnica poodavno zaslužila titulu.

Za realizaciju postavljenih ciljeva neminovna je saradnja sa Upravnim odborom koji već četiri godine nema predsednika?
- Poznato mi je to i vrlo brzo ćemo organizovati Skupštinu kluba. Cilj je da postojeće članove rukovodstva zadržimo,a nove uključimo, da napravimo jako jezgro koje će klub učiniti vrlo jakim i stabilnim. Na žalost, sada su jako teška vremena, ali ako sam uspeo u Kragujevcu gde nije bilo odbojkaške tradicije, onda sam siguran da to možemo i u Kraljevu odbojkaškom bastionu Srbije – zaključio je Dejan Brđović na svom predstavljanju kao menadžer OK Ribnica.

Promociji Dejana Brđovića prisustvovao je i kompletan igrački pogon Ribnice, bez opravdano odsutnih reprezentativaca Kovačevića i Mrdaka.
- Momci od vas očekujem da poštujete norme ponašanja i ono što se od vas bude tražilo. Nisam se vratio u Ribnicu da bih se borio za opstanak, imam najviše ciljeve i od vas očekujem da pokažete sav svoj talenat i da maksimalno radite. Ja retko obećavam, ali sada vam kažem, za mesec dana situacija u klubu će biti stabilna i nećete imatio problema – naglasio je Brđović i dobio aplauz okupljenih.

 

Ribnica su do sada napustili Vladan Đorđević (Partizan), Radovan Gavrilović (Rema Zalau Rumunija) i Dino Radivojević (Ml. Radnik). Novi igrači su Aleksa Brđović (Radnički) i Nemanja Božić (Rabotnički Skoplje), dok se očekuje da se posle dve godine u klub vrati i Vladan Aleksić koji redovno trenira sa ekipom. Kraljevčane ove sezone očekuju i iskušenja na međunarodnoj sceni, u Čelndž kupu protiv Tenerifa?

- Igrački kadar ćemo vrlo brzo kompletirati. Što se Evrope tiče, još razmišljam da li je bolje da obe utakmice igramo tamo, jer su troškovi prilični,a nama je iz CEV-a javljeno da ne možemo međunarodne utakmice da igramo u Kraljevu pošto nam je dvorana neadekvatna. Za svaki slučaj smo prijavili Vrnjačku Banju, ali u narednim danima ćemo doneti odluku po ovom pitanju. Lično mislim da ćemo imati tim koji može da prođe u narednu rundu ovog takmičenja – rekacija je menadžera Ribnice Dejana Brđovića.