XS
SM
MD
LG

Kuglanje: Dvojne registracije pomažu mladima

BANjA JUNAKOVIĆ 8. maj (Info centar).- Dvojne registracije, koje mladim kuglašima i kuglašicama daju mogućnost da u istoj sezoni igraju za dva kluba u različitim stepenima takmičenja, donele su dosta dobrog srpskom kuglanju i omogućile brži i kvalitetniji razvoj talenata – čulo se u raspravi na sednici Upravnog odbora Kuglaškog saveza Srbije (KSS) u Banji Junaković.

Predsednik KSS Uroš Dragojlović je istakao da od Stručne komisija KSS očekuje kvalitetnu i konstruktivnu saradnju po ovom pitanju kako bi se neke nejasnoće u pravilnicima o dvojnoj registraciji uklonile i omogućile da srpski talenti igraju što više i češće na kvalitetnim kuglanama i u klubovima sa najboljim stručnim kadrom.

Usvojen je i finansijski izveštaj koji je pokazao da je KSS domaćinski poslovao i da je oko 13 procenata sredstava ostvario iz sopstvenih izvora (sponzorstvo i donatorstvo).

- Zahvaljujemo se Ministarstvu omladine i sporta Srbije na izuzetnoj bidžetskoj podršci programima Kuglaškog saveza Srbije - naglasio je Uroš Dragojlović.- Na žalost, kriza i kresanje nekih stavki najviše će pogoditi upravo mlade u našem sportu kojima želimo da omogućimo najbolje uslove za napredovanje. Ove godine dobili smo od Ministarstva omladine i sporta Srbije 500.000 dinara za kampove talenata, a prošle godine smo imali preko milion dinara. Moći ćemo da, umesto dve smene, organizujemo jednu sa 25 polaznika i redukovanim brojem trenera. Delimo sudbinu celog srpskog sporta jer je smanjen broj pansiona i ostalim granskim savezima. Lično smatram da ovo nije dobro, i da će se na duže staze osetiti u rezultatima mladih. Svi naši osvajači medalja na juniorskim svetskim šampionatima prošli su kroz naše kampove. Pojedini su se ustalili i u seniorskim selekcijama pa su se i tu okitili trofejima.

Zaključeno je da na ovako redukovan kamp treba uključiti kuglaše i kuglašice do16 godina i mlađe koji će iduće godine od 3. do 6. maja igrati na obnovljenom pionirskom Svetskom kupu. Kuglaški savez Vojvodine će u junu organizovati kamp u Kovačici za mlađi kadetski uzrast koji će finansirati polaznici (klubovi ili roditelji). Smena do sedam dana koštaće 20.000 dinara. Kamp je planiran na bazi 24 učesnika, ukoliko se do 1. juna ne prijavi najmanje 20 polaznika, otkazaće se.

Neizvesno je održavanje međunarodnog kampa svetske kuglaške federacije. Do sada su održana tri, prošle godine je Srbija u Vrbasu bila sjajan domaćin i organizator, pa će Uroš Dragojlović, vođa srpske delegacije u Brnu koje je od 11. do 24. maja domaćin kadetskog pojedinačnog Svetskog kupa, juniorskog ekipnog i pojedinačnog Svetskog prvenstva i seniorskog pojedinačnog Šampionata sveta, zatražiti konkretniju informaciju od predstavnika Međunarodne kuglaške federacije FIK NBC.

Miloš Mitrović je ispred Takmičarske komisije KSS obavestio da je ova sezona i pored problema koje je doneo sneg, završena po kalendaru i bez ijedne primedbe. Od pojedinačnih Šampionata Srbije ostao je još samo da se odigra sprint - 1. juna na nivou regiona Centar i Vojvodina i 7. juna za šampionske titule. Istakao je da Srbija trenutno u ligaškim takmičenjima ima preko 80 klubova, ali da postoji opasnost da novu sezonu počne sa manjim brojem, jer su neki klubovi pred gašenjem zbog teške finansijske situacije. Predložena je i izmena pravilnika da u mini prelaznom roku klubovi mogu da registruju kuglaše i kuglašice koji su u prvom delu odgrali najviše tri utakmice za stari klub. Sada važi da igrač ili igračica nisu bacili ni jedan hitac na zvaničnoj utakmici za stari klub u prvom delu šampionata.

Članovi Upravnog odbora KSS obišli su i juniorske i kadetske selekcije koje se u Banji Junaković pripremaju za kadetski Svetski kup u omladinsko Prvenstvo sveta u Brnu. Na priprema ostaju do subote, a od ponedeljka na kuglani sa osam staza počeće pripreme desetoro seniora i seniorki.

Iznosi za kotizacije, cene takmičarskih i sudijskih legitimacija, amblema, članarina i zapisničkih blokova u novoj sezoni biće iste na celoj teritoriji Srbije.