XS
SM
MD
LG

Iz penala posle 30 utakmica!
Tiago u 66. minutu, posle loše izvedenog jedanaesterca, iz doigravanja donosi vredne bodove u jednoj od najvažnijih utakmica u poslednje četiri godine! Sloboda se nakon 20. kola našla u nezavidnoj situaciji, pre svega zbog jako teškog rasporeda do kraja sezone, jer gostuje svim konkurentima za opstanak, uz dva vezana gostovanja OFK Beogradu i Radničkom u Kragujevcu, a dočekuje veoma jake ekipe u Užicu. Zato se ova utakmica nametnula kao imperativ.  Trebalo je pobediti i nepovoljnu statistiku; samo tri postignuta pogotka u pet kola nastavka i tri uzastopne utakmice na domaćem terenu bez pobede. Stamenković je u susret velikom izazovu pred 2500 gledalaca izveo dosta dobar sastav.

Slobodaši su burno pozdravili Zorana Kneževića koji se vratio na teren posle povrede desnog kolena 30. novembra u porazu od Donjeg Srema. Kapitensku traku najzad je poneo Dejan Ranković! Gojković i Raković su izostali zbog povrede, a Ćovin i Pejović zbog kartona.

Od prvog zvižduka, sudija Danilo Grujić, uvek ispraćan zasluženim zvižducima sa Begluka, jasno je pokazao da je u Užice došao da zaštiti i ne ošteti Slobodu. Ne, jedanaesterac koji je, čini se opravdano dosudio, sa tim nema nikakve veze! Bez povrede elementarnih pravila fudbala, prikazao je "domaćinsko" suđenje, kakvo gledamo na većini stadiona na kojima gostuje Sloboda. Ono što "krasi" takav stil suđenja neće se naći niti osporiti u pregledima spornih situacija, ali svakako je od pomoći domaćinu, iako je domaćin bolji na terenu i stvara više šansi! Taj stil se ogleda u presuđivanju kod "sitnih" faulova i "ničijih" lopti, te faulovima u delu terena od intersa. Užičani nenaviknuti na ovakav tretman ljudi u žutom, nenaviknuti ni na ujednačen kriterijum, a poznajući Danila Grujića samo po lošem, zgledali su se na tribinama u neverici. U prilog ovoj tvrdnji ide i činjenica da je, po burnim reakcijama na sudijske odluke nadaleko čuveni Ljubiša Stamenković, prvu primedbu izneo posle 80. minuta. Sa druge strane veoma korektna ekipa Rada nije imala mnogo zamerki.

Uz ispunjene sve uslove, trebalo je samo postići gol... ili dva. A to ove sezone nije nimalo lak zadatak za navalu crveno-crnih.
Prvu i to stopostotnu priliku imao je Mihajlović. Okuno ga je odličnim pasom "izbacio" jedan na jedan sa golmanom Rada, ali je napadač Slobode dugo oklevao i pogodio stativu. Par minuta kasnije dugu dijagonalu probao je Mihajlović da šutira neometan iz prve. Njegov udarac sa vrha šesnaesterca, istina iskosa sa desne strane, odlazi suviše daleko pored druge stative gola Beograđana. Prezime Ranđelović pomenuto je mnogo puta na tribinama u tim trenucima! Da li bi bila pocepana mala mreža u prvoj situaciji i preplašen dečak iza gola kao protiv Borca, ili bi kao prethodni put, kada je solo akcijom doneo pobedu protiv Rada, u drugoj prilici usledila varka i udarac slabijom nogom pod prečku... maštali su još uvek dobro raspoloženi slobodaši.
Pokušao je i Žeravica. Nakon što je presekao loptu na svojoj polovini, solo akcijom po levom krilu stiže do vrha šesnaesterca, odakle šutira snažno, ali pored prve stative. Svaku akciju svojih ljubimaca i svaku borbu za loptu, navijači ispraćaju aplauzima. A borbenost je danas krasila svih 11 igrača na terenu, posebno Okuna i Petchija.
Sa dvadesetak metara pokušao je i Terzić, ali lopta odlazi pored gola.
Grujić je u tri navrata sudio prekršaje u zoni šuta, ali su rossoneri u svakoj prilici kombinovali bez direktnog udarca na gol. Zanimljivu varku izveli su kada je Tiago šutirao po zemlji sa nekih sedamnaest metara, ali nije bio precizan, pa lopta odlazi pored stative u golaut. I narednu priliku iz sobodnjaka propustili su Užičani kombinujući na vrhu šesnaesterca, umesto da upute udarac na gol. Nakon uvodnih dvadesetak minuta velike požrtvovanosti i uraganskih napada, koji su podsetili na vreme Beljića, Ranđelovića, Vasilića i "pravog" Tiaga, ritam Slobodinih napada je pao, što koriste gosti da u nekoliko navrata ugroze kapitena Rankovića. Beograđani su iz defanzive brzo dolazili do šesnaesterca Slobode, ali tamo nije bilo lako prevariti fantastičnu zadnju liniju. Miličić je prvi put u sastavu nakon pobede na Voždovcu dokazao da zaslužuje veću minutažu, iako je kao dešnjak igrao na poziciji levog beka. Izlazio je dosta visoko i sprečavao napade gostiju u začetku, borio se i izborio za svaku loptu, stizao da učestvuje u napadu. Knežević je briljirao na poziciji štopera, iako je vezni igrač, i pokazao zašto je jedan od ljubimaca navijača. Lovrić već treću utakmicu igra na svom nivou i sada se definitivno može reći da je prevazišao krizu od jesenas! Pomagali su im i sve bolji Maksimović i Petchi na sredini terena! Kada je odlični Terzić najslabiji u zadnjem redu, onda je Rankoviću dosta olakšan posao. Ipak, briljantni vratar Užičana pokazao je u nekoliko navrata zašto su mnogi skloni tvrdnji da na golu Slobode nisu gledali boljeg! Izrazito visoki i veoma opasni Injac i Gnjatić, nisu imali šta da traže u šesnaestercu. Gosti su pred kraj poluvremena imali odličnu priliku, ali je slab udarac sa leve strane išao pravo u Rankovića.

U drugom delu Sloboda je još odlučnije krenula u napad. Tiago odavno nije onakav kakvog ga pamtimo iz prethodnih sezona, ali i dalje uspeva da pripremi šanse saigračima. I ove večeri je par puta bio blizu asistencije. Dijagonalom proigrava Mihajlovića, ali je ovaj začuđujuće spor za svoje godine i ne uspeva da šutira sa desne strane. Danas solidni Okuno pravi potez viška u zoni šuta, pa je nakon nameštanja uputio slab udarac koji je lak plen za Danilovića. Najbolju priliku na utakmici imao je ponovo Mihajlović. Tiago se u stilu pravog majstora, nakon pasa Okuna, oslobodio čuvara na desnoj strani i po zemlji uputio centaršut na peterac, gde neometan mladi napadač Slobode maši celu loptu.
I konačno, u 66. minutu, nakon celih 30 zvaničnih utakmica bez penala za Slobodu (26 prvenstvenih i 3 kup utakmice), upravo Danilo Grujić pokazuje na belu tačku. Miličić je prošao po levoj strani, njegov centaršut je izblokiran, ali on ponovo ulazi u šesnaesterac i u duel sa kapitenom gostiju Miloševićem. Grujić je imao težak zadatak, ali se čini da nije pogrešio. Loptu uzima Tiago, šutira traljavo po sredini, Danilović odbija nogom, ali Brazilac natrčava i ispravlja se. 1:0. Veliko olakšanje i oduševljenje na tribinama. Do kraja su po jednu dobru priliku imali rezervisti Jovanović i Dolmagić, koji su brži od Mihajlovića i vrše jači pritisak na zadnju liniju protivnika. Prava je šteta što Sloboda nije iskoristila neku od par stopostotnih prilika tokom utakmice, jer u tom slučaju ne bi bilo ni najmanje rasprave o jedanaestercu.

Velika tri boda i čestitke prvotimcima Slobode! Danilo Grujić je ispraćen aplauzima sa Begluka, ali svakako svim pravim ljubiteljima fudbala, a posebno užičkoj Slobodi bi više odgovaralo da u svakoj utakmici suđenje bude ujednačeno, nego da se od utakmice do utakmice menjaju kriterijumi. Jer kada je tako, Sloboda će, za razliku od nekih drugih klubova, češće biti oštećena nego zaštićena!

Slede dva teška gostovanja direktnim konkurentima za opstanak. Radnički će nakon poraza u Pećincima sabrati sve snage za duel sa Slobodom, a na Karaburmi protiv OFK Beograda možda neki drugi Grujić bude štitio domaćina.





Donji Srem 4 : 1 Radnički 1923
Crvena zvezda 5 : 1 Voždovac
Napredak 0 : 0 Spartak
Jagodina 4 : 2 Čukarički
Javor Matis 1 : 0 Novi Pazar
Vojvodina 1 : 0 Radnički (N)
OFK Beograd 0 : 2 Partizan
Sloboda Point 1 : 0 Rad
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Crvena zvezda 21 16 2 3 50
2 Partizan 21 15 4 2 49
3 Čukarički 21 10 5 6 35
4 Novi Pazar 21 10 4 7 34
5 Jagodina 21 9 6 6 33
6 Vojvodina 21 8 9 4 33
7 Radnički (N) 21 7 9 5 30
8 Voždovac 21 7 5 9 26
9 Spartak 21 6 8 7 26
10 Napredak 21 6 7 8 25
11 Sloboda Point 21 6 5 10 23
12 Radnički 1923 21 5 6 10 21
13 Donji Srem 21 4 8 9 20
14 Javor Matis 21 4 8 9 20
15 OFK Beograd 21 5 3 13 18
16 Rad 21 4 3 14 15