XS
SM
MD
LG
14.11.2008 A. Daišević

Ribnica spremna za novi "derbi"

Posle četiri odigrana kola Viner Štediše Superlige odbojkaši Ribnice imaju polovičan učinak, po dve pobede i poraza. „Musketari“ su po jednu pobedu i poraz, ostvarili na domaćem odnosno gostujućem parketu i u takvom zbiru čekaju derbi 5.kola sa novosadskom Vojvodinom. Ribnica u meč sa „lalama“ ulazi posle poraza u Smederevu, koji su po sopstvenom priznanju zaslužili po prikazanom posle prvog seta. Na drugoj strani Vojvodina je prebrodila početnu krizu, skinula je Partizan sa trona i odradila kratko učešće u Čelndž Kupu.
Suvišno je bila šta pričati o renomiranom protivniku kakav je Vojvodina. To je klub koji će uvek ostati institucija srpske odbojkaške scene bez obzira na trenutne rezultate. I pre početka prvenstva sam tvrdio da Novosađani imaju odličan tim, da će biti kandidati za najviši plasman i to se sada potvrđuje. Prebrodili su početnu krizu uslovljenu personalnim problemima i sada su ponovo na pravom koloseku. Odigrali su i dva jaka evropska meča, ispali su iz Čelndž Kupa, ali sigurno je da iz ta dva poraza nose i pozitivna iskustva. Sada se okreću samo domaćim obavezama,a poznato je da je tada Vojvodina najopasnija. Ribnica mora da odigra najbolje što može da bi pobedila. To neće biti lako, ali siguran sam da je izvodljivo uz podršku sa tribina – sa izraženom dozom respekta o rivalu govori Boško Mačužić trener Ribnice.
Da se ovaj meč igra pre dve, ili tri nedelje Ribnica bi važila i za favorita, ovako...?
Ne slažem se. Nikada nismo bili favoriti u duelu sa Vojvodinom, pa nismo ni sada. Ribnica u ovaj meč ulazi sa svojim problemima koji su pre svega vezani za česte oscilacije u igri,a što je opet svojstveno mladim igračima. Ne treba smetnuti sa uma da na osetljivoj poziciji primača igraju 19.-godišnji Borovnjak i 15.-godišnji Kovačević, da su nam i oba tehničara jako mladi i neiskusni. Otuda posle dobre igre protiv Mladog Radnika, sledi pad i znatno lošija partija protiv Smedereva. Kada se sve to uzme u obzir nama ne pripada uloga favorita.
Ipak, u timu Ribnice su dva proverena i vrlo iskusna igrača što znatno diže „cenu“ kompletnoj ekipi?
Svaki bi klub bio srećan da u svojim redovima ima igrače poput Bateza i Đorđevića. Njihovo iskustvo je neprocenjivo za naš tim, ali treba biti realan. Vlada Đorđević je imao neugodnu povredu kolena, obavio atroskopiju, jako se brzo vratio u trening, ali potrebno je vreme da se vrati u formu. Na drugoj strani Batez je imao dugu pauzu, takođe zalečio povredu i tek dolaskom u Ribnicu se vratio u normalan trenažni proces. Njegove prave igre tek slede, ali njegovo prisustvo je jako bitno zbog dvojice mladih primača i atmosfere u samoj ekipi – zaključuje Mačužić.
Dok je strateg Ribnice oprezan i dok sprema taktiku za probuđenu Vojvodinu, među „musketarima“ vedra atmosfera i velika doza optimizma.
Spremni smo za Vojvodinu. Svesni smo težine zadatka, igramo protiv ekipe u kojoj je dosta mladih reprezentativaca, koja ima pobedničku crtu i koja nas je u prethodne dve sezone debelo zadužila. Taj dodatni motiv, kao i domaći teren iz nas treba da izvuku maksimum, da pružimo svoju najbolju partiju i siguran sam da ćemo u tom slučaju slaviti. Novosađani jesu jaki, ali i mi imamo svoje adute. Pzivam naše navijače da nam pomognu, da budu uz nas u punom broju i da zajedno pobedimo velikog rivala – poručuje najmlađi igrač u Viner Štediše Superligi, supertalentovani Uroš Kovačević.
U prethodne dve sezone Vojvodina i Ribnica su odigrali mnogo značajnih mečeva i više uspeha su imale „lale“. Prvo su Novosađani pobedili Ribnicu u dramatičnoj seriji finala plej ofa i stigli do svoje poslednje titule prvaka države. A prošle sezone Čupković i drugovi su u Kraljevu, u poslednjem kolu regularnog dela lige, pobedili 3-1 i obezbedili vizu za plej of i Evropu, dok je Ribnica morala u borbu za opstanak. Šta donosi prvi ovosezonski duel dva stara znanca i sportska prijatelja videće se u nedelju od 18 časova u kraljevačkoj "kutiji šibica".                              


14 .kolo Superliga
Radnički Credy Banka 3 : 2 Ribnica
Partizan 1 : 3 Crvena Zvezda
NIS Vojvodina 3 : 1 Borac Petrohemija
Smederevo 1 : 3 Mladi Radnik
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Por Bod
1 Crvena Zvezda 14 12 2 35
2 Radnički Credy Banka 14 11 3 31
3 NIS Vojvodina 14 8 6 24
4 Ribnica 14 6 8 21
5 Mladi Radnik 14 6 8 20
6 Partizan 14 5 9 15
7 Smederevo 14 4 10 14
8 Borac Petrohemija 14 4 10 8