XS
SM
MD
LG

Počinje EP u rukometu: Rnić brani beogradsko srebro

Dve godine nakon osvajanja srebrne medalje, rukometna reprezentacija Srbije u zemlji aktuelnog šampiona Starog kontinenta, Danske, brani medalju osvojenu u Beogradu. Jedanaesto po redu, Prvenstvo Evrope za rukometaše igraće se naredne dve nedelje, od 12. do 26. januara, a domaćini su četiri danska grada: Alborg, Arhus, Herning i Kopenhagen.

Momir Rnic zrenjanin rukomet

Na kontinentalnom šampionatu učestvuje 16 nacionalnih timova, podeljenih u četiri grupe, a u drugi krug idu tri najbolje reprezentacije iz svake grupe. U drugi krug tri selekcije iz svake grupe preneće bodove osvojene u međusobnim duelima.

Grupe A i B formiraće Grupu 1, a Grupe C i D novu Grupu 2. Po dve prvoplasirane selekcije iz drugog kruga plasiraće se u polufinale, a ostali će se razigravati za plasman od petog do 12. mesta.

Srbija, koju predvodi novi selektor Vladan Matić, u prvoj fazi EP igraće u Arhusu, u grupi C, sa selekcijama Poljske, Rusije i Francuske.

Selekcija Makedonije se nalazi u grupi A, u kojoj se osim nosioca grupe, domaćina Danske, nalaze i selekcije Češke i Austrije.

Španija predvodi grupu B u kojoj su još selekcije Mađarske, Norveške i Islanda.

U grupi D se nalaze dve reprezentacije iz bivše Jugoslavije, nosilac grupe i jedan od favorita prvenstva – Hrvatska i Crna Gor. Pored njih u grupi se nalaze i Švedska i Belorusija.

Reprezentacija Srbije će takmičenje početi u ponedeljak, 13. januara u 18.00 časova protiv Poljske. Pred “orlovima” nije nimalo lak zadatak. Poljska, Rusija i Francuska nikako nisu naivne reprezentacije, a na našim momcima je da pokažu da su vredni medalje koju su osvojili na prethodnom prvenstvu održanom u našoj zemlji i posle srebrnih rukometnih dama nastave stazom uspeha.

Selektor Srbije Vladan Matić naglasio je da srebrna medalja sa Evropskog prvenstva pre dve godine obavezuje njegov tim.

- Ono prvo što nas obavezuje je srebro koje smo osvojili na našem terenu 2012. godine. Lestvica je postavljena veoma visoko i ne treba je obarati već želimo da je držimo veoma visoko. Izuzetno verujem u svoje igrače i timski duh i uveren sam da će ovo biti lepo i prijatno prvenstvo za nas na kojem želimo da pokažemo da nismo ekipa samo za domaći teren – rekao je Matić.

Matić je u Dansku poveo 18 igrača, među kojima je i Zrenjaninac Momir Rnić junior. Najveći favorit za osvajanje titule je, naravno, domaćin šampionata, selekcija Danske, koja ujedno i brani evropski tron osvojen pre dve godine u Srbiji. Najveći konkurenti u borbi za najsjajnije odličje biće joj aktuelni svetski šampion Španija, aktuelni olimpijski šampion Francuska, zatim Hrvatska, selekcija koja je na tri poslednja velika takmičenja stigla do bronze, kao i vicešampion Evrope Srbija, ali i selekcije koje bi mogle daleko da doguraju na ovom prvenstvu poput Islanda, Švedske, Poljske, Rusije i Mađarske.

Veliki broj reprezentacija ima problema sa povredama igrača uoči početka Evropskog prvenstva. Posle Nikolaja Markusena, Rasmusa Laugea Šmita (obojica iz Danske), spisku povređenih igrača u reprezentaciji domaćina priključili su se levo i desno krilo Anders Egert i Hans Lindberg. Na EP neće biti ni Naumčeta Mojsovskog (Makedonija), Kima Andersona (Švedska), Nenada Vučkovića i Žarka Šešuma (Srbija), a reprezentacija Mađarske biće žestoko oslabljena neigranjem jednog od najboljih igrača sveta – Lasla Nađa (32). Španci bi na kontinentalnom šampionatu mogli da budu lišeni usluga startnog pivota Hulena Aginagaldea zbog povrede primicača, dok jedan od najboljih i najiskusnijih hrvatskih rukometaša, Blaženko Lacković (33), propušta šampionat zbog povrede kolena.

Programom takmičenja predviđeno je da se ceremonija otvaranja Evropskog prvenstva, kao i prva utakmica održi u nedelju, dok je finalna utakmica i ceremonija proglašenja pobednika predviđena takođe za nedelju 26. januara.

Sastavi grupa na EP 2014. u Danskoj:

Grupa A: Danska, Češka, Makedonija, Austrija.

Grupa B: Španija, Island, Mađarska, Norveška.

Grupa C: Srbija, Francuska, Poljska, Rusija.

Grupa D: Hrvatska, Švedska, Belorusija, Crna Gora.

Program takmičenja:

12. – 17. januar – Takmičenje po grupama (I faza)

18. – 22. januar – Takmičenje po grupama (II faza)

24. januar – Polufinale

26. januar – Utakmica za treće mesto

26. januar – Finale