XS
SM
MD
LG

Mačevanje: Živanovićeva iz podruma do pobede u Evropskom kupu

KOPENHAGENA, 10. DECVEMBAR (Info centar).- Mlada srpska mačevalka Jovana Živanović (15 godina), reprezentativka kluba Silni iz Beograda, osvojila je prvo mesto na kadetskom Evropskom kupu u Kopenhagenu u disciplini mač, dok je druga srpska predstavnica Ana Sel (Omladinac, Zrenjanin) zauzela 15. mesto.

Na takmičenju su učestvovale 124 devojke iz 23 zemlje. Do prvog mesta, Jovana Živanović je imala šest borbi u grupi i čak 10 direktnih eliminacija (na olimpijskim igrama do finala su najčešće potrebne samo četiri). 

Ovo takmičenje je jedno od osam u toku godine koje prethodi Evropskom prvenstvu u Jerusalimu u martu 2014.

Jovana Živanović je osma a Ana Sel 29. na evropskoj rang listi od 600 najboljih mačevalki.

- Zahvaljujemo se Olimpijskom komitetu Srbije koji je finansirao, u okviru razvojnog programa, odlazak u Kopenhagen – kaže Danilo Perović koji je bio u stručnom štabu sa Petrom Medarevićem.- Uz JovanuŽivanović i Anu Sel, učestvovali su i telenti Silnog Jana Grijak, Marta Grijak i Kosta Nikolić. Planirano je da boravimo u klubu iz Kopenhagena čije smo mačevaoce ugostili u toku Evropskog kupa u Zrenjninu. Avio karte smo mnogo ranije kupli, a obezbedili smo i prevoz od Malmea do Kopenhagena. Međutim, nije sve teklo kako smo želeli…

Prvo su stigle vesti da se let otkazuje zbog nevremena. Ipak, avion je poleteo za Malme, ali po dolasku nije bilo kombija za prevoz, a vozačev telefon bio je nedostupan:

- Primetio sam, kada smo već počeli da gubimo nadu, jedan kombi na kome je pisalo Kopenhagen i ukrcali smo se, ali nevoljama nije bio kraj – nastavio je priču Danilo Perović- Nevreme je besnelo a na mostu Oresund vetrovi su distigli orkansku jačinu i objavljeno je da se most zatvara. Na sreću, uspeli smo nekako da pređemo, bili smo poslednje vozilo koje je prošlo. I taman smo pomislili da su maleri za nama, kada je Medarević dobio poziv od ljudi iz danskog kluba gde je bilo planirano da se smestimo, da je more poplavilo salu gde klub trenira kao i sve sobe za sportiste. Kompleks je ostao bez struje, vode i grejanja!

Odiseja je, ipak, imala srećan kraj:

- Nismo imali novac, a hoteli u Danskoj su papreno skupi i našli smo se u veoma teškoj situaciji. Porodica Berg, čija deca mačuju, ponudila nam je za smeštaj u svom podrumu i neizmerno im se zahvaljujemo na gostoprimstvu. Da nije bilo njih ne znam kako bismo se snašli - dodao je Perović.- Samo takmičenje, posle svih nevalja je bilo lakši deo, svi su prošli veoma teške grupe. Nizale su se direktne eliminacije, svi su prošli prvi krug, ušli među 64. Nakon toga zaustavljeni su Nikolić i sestre Grijak dok su prognoze bile da Sel i Živanović mogu i među osam ako žreb bude naklonjen. Shodno tome planiran je iste večeri i povratak za Beograd.

Dve mlade dame su pokvarile plan, prvo su ušle među 16, gde je na nesreću Ana Sel izgubila od Britanke Stanier i zauzela 15. mesto u finalnom plasmanu. Jovana je nastavila. Ušla je među osam a potom i u polufinale. U pauzi pred finale, stručni štab je bio na mukama:

- Avion je poletao opasno blizu završetka finala, a put do aerodroma je sat vremena – priča Perović.- Da li ostati, boriti se i rizikovati ostanak u Kopenhagenu po nevremenu i bez novca, prevoza i smeštaja ili predati borbu i otići kući sa bronzom. Nije bilo dileme: odlučeno je da ostatak tima krene na aerodrom, jer bi ako bi svi ostali zaglavljeni u Kopenhagenu bilo bi mnogo teže bez novca. Ostao sam ja sa Jovanom koja je polufinale dobila rutinski protiv Ruskinje Protasove. U finalu je bilo još lakše, savladala je Lindu Asa iz Švedske 15:11.

Tek tada počinje bitka sa vremenom, jer su imali samo sat da stignu na let za Beograd. Uzeli su, sa ono malo novca koji su im ostavili ostali takmičari, taksi i bilo je dovoljno da se dovezu na aerodrom i uhvate avion... Sve se dobro završilo u olujnoj danskoj noći...