XS
SM
MD
LG

Srbija pobedila

Mlada fudbalska reprezentacija Srbije pobedila je nacionalni tim Italije u kvalifikacionoj utakmici za Evropsko prvenstvo 2015 u Češkoj, a rezultat je bio 1:0. Jedini gol za "orliće" dao je Goran Čaušić u 60. minutu, a veliki doprinos dao je Aleksandar Mitrović koji je posle centaršuta sa leve strane zasmetao golmanu Italije. Pokušaj Mitrovića da šutne loptu zbunio je Frančeska Bardija koji je samo ispratio let lopte u mrežu. Trijumf na stadionu Metalca u Gornjem Milanovcu bio je odličan odgovor našeg tima na remi sa Belgijancima, odnosno na gol primljen u sudijskoj nadoknadi i koliko - toliko mirniji nastavak kvalifikacija. Posle ovog meča, Belgija je prva u grupi sa 13 bodova iz šest mečeva, dok Srbija ima deset posle pet utakmica. "Azuri" imaju devet poena nakon pet mečeva. U narednu fazu kvalifikacija (plej-of) proći će sve prvoplasirane ekipe iz deset grupa i četiri najbolje drugoplasirane. "Orliće" naredni mečevi u kvalifikacijama očekuju tek sledeće godine. U martu će igrati u Belgiji, a 5. septembra u Italiji. Samo četiri dana kasnije gostovaće u Severnoj Irskoj. Utakmica između mladih timova Srbije i Italije bila je veoma uzbudljiva, igralo se otvoreno, a više prilika imali su "orlići".  Jednu su na sreću i iskoristili. Na drugoj strani, ni tim Luiđija di Bjađa nije bio bez šansi, ali su Mitrović, Marković, Đuričić, Brašanac bili opasniji i konkretniji. Selektor "orlića", Radovan Ćurčić izveo je sledeću startnu postavu: Dmitrović, Petković, Spajić, Nastasić, Petrović, Brašanac, Čaušić, Jojić, Đuričić, Marković i Mitrović.

Mladi srpski reprezentativci bili su znatno bolji u drugom delu prvog poluvremena, kada su imali i izgledne prilike. Pre toga, Italijani su dva puta pripretili golmanu Srbije Marku Dmitroviću, udarcem sa 20-tak metara, a kasnije i pokušajem loba. Rozi je u 20. minutu u situaciji "jedan na jedan" lobovao srpskog golmana. U poslednjem trenutku, ispred gol linije loptu je pokupio Spajić. U nastavku meča, dobre prilike za pogodak su propustili Darko Brašanac i Lazar Marković. Napadač Benfike bio je veoma blizu postizanja gola pošto je u 37. minutu, sa protivnikom "na leđima" i golmanom Bardijem ispred sebe, iz neposredne blizine pogodio stativu. Do kraja deonice, uzvratili su i italijani, ali promene rezultata nije bilo. Ćurčić nije pravio izmene tokom pauze u poluvremenu, a golman Italije Frančesko Bardi odbranio je šut Mitrovića sa leve strane iskosa. Pre toga Marković je proigrao Filipa Đuričića koji je petom loptu vratio napadaču Anderlehta. Sve se dešavalo u 50. minutu. Trud se konačno isplatio u 60. minutu. Sa leve strane centrirao je Goran Čaušić, a lopta je završila u golu Italijana. Velike zasluge za postizanje gola idu na račun Mitrovića, pošto se u prvom trenutku činilo da je on strelac, odnosno da je okrznuo loptu. Ipak, Mitrović je samo zasmetao Bardiju. U 76. minutu, Mitrović je šutirao sa ivice kaznenog prostora, ali je Bardi odbranio. Samo dva minuta kasnije posle akcije Mitrovića i Markovića, završni pas Đuričića nije prošao. Prvu izmenu, Ćurčić je napravio u 85. minutu, kada je Andrija Živković ušao umesto Miloša Jojića. Zanimljivo je da je Živkoviću ovo bio debi u U21 timu, a da je već dobio šansu u A timu. Poslednje minute meča u Gornjem Milanovcu Srbija je igrala bez Markovića koji je dobio drugi žuti karton. U 90. minutu, iz slobodnog udarca pokušao je Čaušić, ali je Bardi odbranio. Šansu da zaigra u poslednja dva minuta dobio je i Filip Stojković, umesto Đuričića. I za Stojkovića je ovo bio debitantski meč u mladoj selekciji.

U drugom meču naše grupe Severna Irska je kao domaćin pobedila Kipar sa 1:0 i tako došla do prvih bodova. Srbija - Italija 1:0 Stadion: Metalca u Gornjem Milanovcu Gledalaca: 4.000 Sudija: Halis Ezkaja (Turska) Strelci: Čaušić 60. Žuti kartoni: Čaušić, Brašanac, Marković - Biragi, Antei, Bazeli, Vivijani, Fosati, Petinari Crveni karton: Marković

SRBIJA: Dmitrović, Petković, Spajić, Nastasić, Petrović,  Brašanac, Čaušić, Jojić (od 85. Živković), Marković, Đuričić (od 90. Stojković), Mitrović.

ITALIJA: Bardi, Zapakosta, Biragi, Bianketi, Antei, Baseli, Molina (72. Petinari), Viviani, Batokio (84. Fedati), Beloti, Rozi (56. Fosati). EP, kvalifikacije, Grupa 9: Srbija - Italija 1:0 (Čaušić 60.)