XS
SM
MD
LG

Treneri protiv FSS

U Kragujevcu je održana treća sednica Koordinacionog tela za primenu Zakona o sportu RS u Fudbalskom savezu Srbije Udruženja fudbalskih trenera Aranđelovca, Valjeva, Čačka, Topole, Užica i Grada Kragujevca.

- Na istoj sednici su podneti izveštaji o vršenom inspekcijskom nadzoru Grupe za inspekcijski nadzor Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije na zahtev Koordinacionog tela za primenu ZOS-a u FSS-u pri čemu su tvrdnje ovog tela i njegovih članova (Udruženja fudbalskih trenera Aranđelovca, Valjeva, Čačka, Topole, Užica i Grada Kragujevca) o neustavnosti i nezakonitosti Statuta Fudbalskog saveza Srbije (donešenog 17.02.2012.godine) potvrđene od strane Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije. MOS je saglasno svojim zakonsim obavezama podneskom 14.11.2012.godine ukazao FSS-u na nezakonite odredbe Statuta FSS i dao rok od 60 dana da iste usaglase sa Ustavom i zakonima Republike Srbije, što je Fudbalski savez Srbije odbio da učini. Nakon toga MOS je postupajući u skladu sa svojim zakonskim obavezama 19.02.2013. godine podneo inicijativu Ustavnom sudu Republike Srbije za ispitivanje ustavnosti i zakonitosti Statuta FSS radi poništenja istog, počeo je priču za Media portal član Koordinacionog tela Slobodan Petrović.

Pored inicijative MOS-a i Koordinaciono telo za primenu ZOS-a u FSS-u podnelo je inicijativu Ustavnom sudu Republike Srbije na osnovu odluka donešenih na prvoj i drugoj sednici ovog tela, o kojoj je takođe podnet izveštaj.

- Rešenje ovog spora je sada na Ustavnom sudu Republike Srbije od koga se očekuje da se u što kraćem roku izjasni i donese rešenje po podnetim inicijativama, obzirom da je ovakav Statut FSS-a u pravnom prometu skoro godinu i po dana, a svakim danom nanosi sve veću štetu fudbalskom sportu utičući primenom svojih neustavnih i nezakonitih odredbi direktno na rad i razvoj fudbala, negativno se reflektujući, kao najmasovniji sport, na celokupni sport u Republici Srbiji, dodao je Petrović.

Direktne posledice ovih nezakonitih odredbi su i povrede Statuta FIFA-e i UEFA-e

O čemu se zapravo radi?

FSS je zabranio prijem u članstvo stručno sportskim udruženjima ukoliko su registrovana i samim tim stekla svojstvo pravnog lica kao ostala sportska udruženja (fudbalski klubovi, teritorijalni fudbalski savezi, ostali savezi u oblasti fudbala…) saglasno odredbama Zakonu o sportu Republike Srbije.

Suprotno odredbama ZOS-a, ova udruženja se prisiljavaju da budu samo ogranci koji nisu pravna lica u okviru FSS kao pravnog lica, a sve sa ciljem da se samo od strane FSS raspolaže i upravlja svim finansisjkim sredstvima i drugim prenadležnostima koja sleduju jednom takvom udruženju.

- Suština je da se ne dozvoli određeni stepen autonomije ovim stručnim sportskim udruženjima vezanim za angažovanje i rad istih u okviru svojih nadležnosti, kao i na taj način transparentnost raspodele, planiranja i utroška finansijskih sredstava za rad i razvoj ovih stručnih sportskih udruženja i njihovih članova (fudbalskih trenera i fudbalskih sudija), kao i učešće i zastupanje donetih stavova u organima i telima teritorijalnih fudbalskih saveza i FSS-a, a samim tim i uticaj na donošenje odluka po aktuelnim pitanjima – naročito pitanjima koja se odnose direktno na razvoj, edukaciju, školovanje, status i zaštitu trenera u klubovima, i fudbalskim savezima, učešće u izradi i implementaciji razvojnih projekata, ističe Petrović.

- FSS ide i korak dalje pa na osnovu osporenog stava 4. člana 20. (“Stručno-strukovne organizacije nemaju svojstvo pravnog lica“) donosi Pravilnike stručno-strukovnog ogranka pod nazivom Organizacija fudbalskih trenera FSS (u daljem tekstu OFT FSS), iz koga se može jasno prepoznati (prema nazivu, ciljevima, strukturi, sastavu i sl.) da je to stručno sportsko udruženje, odnosno savez istih, koji ima sve organe i tela propisana zakonom za sportsko udruženje, kojim se na taj način vrši niz najtežih povreda zakona. Isti Pravilnik OFT FSS-a, u članu 14. stav 2. obavezuje svakog trenera koji radi u fudbalu da mora da bude “član“ ogranka “Organizacije fudbalskih trenera“ matičnog fudbalskog saveza (opštinskog-gradskog) sa uplaćenom članarinom za tekuću godinu. U istom Pravilniku stoji: “Trener ne može biti član druge organizacije u okviru svog matičnog (opštinskog-gradskog) fudbalskog saveza“, dok sa druge strane u stavu 5. istog člana stoji da ukoliko trener, pored ostalog ne poštuje odredbe navedenog Pravilnika OFT FSS protiv njega se može pokrenuti disciplinski postupak i primeniti sankcija po kojoj mu može biti oduzeta dozvola za rad-licenca, dodaje Petrović.

- Na ovaj način FSS kršeći Ustav i zakone vrši otvorenu diskriminaciju sportskih sručnjaka pod pretnjom zabrane rada u fudbalskom sportu u kome kao Granski sportski savez ima dominantan položaj i faktički monopol. Ovako se fudbalskim trenerima jasno stavlja do znanja da ukoliko se udruže u stručno-sportsko udruženje fudbalskih trenera sa statusom pravnog lica saglasno članu 106, 63 i 99. ZOS-a RS neće moći da rade u fudbalskim klubovima i fudbalskim savezima na teritoriji Republike Srbije, kaže Petrović.

Takođe, na ovaj način FSS je obesmislio postojanje i registraciju 274 stručno sportskih udruženja (ili saveza istih) fudbalskih sudija i fudbalskih trenera saglasno svom Statutu. Fudbalski savez Srbije nezakonitim odredbama svog Statuta direktno zadire u prava i slobode građana Republike Srbije koje se odnose na slobodu udruživanja i ostvarivanja određenih prava koja iz tog udruživanja proizilaze, stavljajući se tako u monopolistički položaj u odnosu na sve one koji se žele udružiti mimo ovakvih odredaba Statuta Fudbalskog saveza Srbije, a saglasno Ustavu i zakonima RS i kao takvi potpuno legitimno i slobodno delovati kako u Srbiji tako i u inostranstvu i srodnim međunarodnim organizacijama. Ovako donetim propisima od strane Fudbalskog saveza Srbije stavlja se mogućnost pojedincima u tom savezu da diskreciono odlučuju o tome ko će biti član FSS, a ko ne, pri čemu niko ni na koji način ne snosi odgovornost i obavezu da takve odluke obrazloži. Ovako stvorena situacija pretstavlja prostor za diskriminaciju onih udruženja i lica koja bi kao članovi saveza bili ujedno i članovi određenih tela i organa tog saveza, pa svojim stavovima koji su u suprotnosti sa stavovima rukovodstva FSS mogu uticati na njegove odluke koje se odnose na rad FSS i raspolaganje finasijskim sredstvima, što je u osnovi razlog za nastojanje pojedinaca da se ovakav Statut održi u pravnom sabraćaju. Opstanak na snazi spornih odredaba neposredno ugrožava pravnu sigurnost kod sprovođenja prvenstveno odrebi Zakona o sportu i prava pretstavnika struke u oblasti fudbala, jer se od strane FSS nesporno vrši cenzura i selekcija kadra na način na koji to odgovara samo pojedincima iz tog saveza. Koordinaciono telo je jednoglasno na istoj sednici donelo odluku o odrađivanju potrebnih pravnih i organizacionih radnji vezanih za pripremu Osnivačke skupštine Saveza fudbalskih trenera regiona zapadne Srbije čija je sednica planirana za Septembar 2013. godine. Takođe, su predstavljeni osnovni principi i načela vezani za ustrojstvo i rad trenerskog esnafa u Srbiji koji će biti osnova za izradu predloga Statuta i ostalih potrebnih akata kojima će se definisati okviri i rešenja vezanih za delovanje i rad trenerskog esnafa u budućnosti. Poseban akcenat je stavljen na zaštitu fudbalskih trenera u klubovima i savezima pri čemu je konstatovano da su fudbalskim trenerima jasno samo definisane obaveze, a da svoja prava ili nikako ili vrlo teško mogu da ostvare. Posebna kritika je upućena Fudbalskom savezu Srbije koji već šest godina (Odluka doneta 2007.godine) izbegava da formira Arbitražni sud FSS-a i poslove suda obavlja Arbitražna komisije što je nedopustivo, zaključuje Slobodan Petrović.