XS
SM
MD
LG

Zanimljiva priča o trsteničaninu Raki maratoncu

Šetajući obalom Zapadne Morave u Trsteniku, ja i moj prijatelj Zoran, primetismo u jednom trenutku čoveka koji sa vezanim crvenim balonom nizvodno pliva i to jednom rukom. Morava mutna, brza i nabujala uz to i hladna voda, divili smo se njegovoj hrabrosti. Prolaznik koga smno tu sreli reče nam da je to trstenički moravski maratonac, skakač u vodu, kormilar čamca, alas Radisav Raka Pantović sa svojih 66 godina pliva jednom rukom. Sačekali smo da završi trening pozdravili se s njim i počeli razgovor, izašao nam je u susret iako je bio umoran od plivanja.

’’Evo treniram u okviru priprema drago mi je da ste me posetili, ne bih preporučio još nikome da ulazi u vodu nije još kupališna sezona’’, počinje svoju priču maratonac Raka. Treniraću po tri sata do kraja avgusta meseca ovde na Zapadnoj Moravi a posle prelazim na drugu reku gde ću trenirati četiri sata, posle toga planiram da oborim svoj lični doduše nezvaničan Ginisov rekord. Taj rekord da podsetim ostvario sam plivajući jednom rukom na reci Savi kod Šapca. Plivao sam tada 13 kilometara u vremenu od 3 sata i 36 minuta’’- kaže Raka.

On je prvi put preplivao Zapadnu Moravu s ocem i to pred polazak u osnovnu školu, zatim je plivanje nastavio do današnjih dana. Ovom plivačkom disciplinom malo se ko bavi u svetu, fantastična je i rizična, jer plivaču tada telo nije u balansu. Na jednoj strani radi samo jedna polovina tela i javljaju se problemi tokom plivanja, grčevi koje je nemoguće rešiti okretanjem na drugu stranu kao u slučaju plivanja sa obadve ruke.

’’Na reci Savi sam krenuo pre obaranja rekorda sa 10 kilometara pa onda sa 15 i posle na 20 kilometara, uh bilo je žestoko, tako sam preplivao tih 13 kilometara a mogao sam da plivam i više. Više puta se dešavalo da voda nije bila kako treba, duvao je i jak vetar, bili su verujte talasi kao na moru ali uspeo sam. Tako ću nastaviti i sada verujem da ću uspeti da oborim sopstveni rekord kako bi me Ginisova komisija i zvanično proglasila svetskim rekorderom u ovoj plivačkoj disciplini’’, kaže na kraju Radisav Raka Pantović junak ove zanimljive sportske priče. Pozdravismo se s njim, zahvalismo na razgovoru i poželesmo mu da uspe i da ostvari svoj san i tako se rastasmo na obali Zapadne Morave u Trsteniku.