XS
SM
MD
LG

Derbi jeseni na Bulbudercu, "Romantičari" favoriti protiv "studenata", derbi začelja u Lazarevcu, "orlovi" testiraju Zemunce

Pre nego što najavimo derbi jeseni Srpske lige, Beograd, na Bulbudercu, osvrnućemo se na prethodno 13. kolo. Obeleženo je sa četiri remija, po dve pobede domaćih i gostujućih ekipa. Torlak je iskoristio prvi poraz Zvezdare da se izjednače na vrhu tabele. “Sokolovi” su odoleli Zemuncima u Gornjoj varoši, u Surčinu je odigran borbeni remi. Dobanovčani su ušli u formu i vezali drugu pobedu na Novom Beogradu. “Orlovi” su sa Vašarišta odneli samo bod, dok se Torlak namučio sa Lazarevčanima.

Zvezdara i Torlak su dva najprijatnija iznenađenja, naročito to važi za novajliju u ligi, i nisu slučajno na vodećim pozicijama. Mnogi su očekivali da uspešne serije neće trajati tako dugo, ali su rezultatima razuverili “neverne Tome”. Za Zvezdaru je meč sa Torlakom više od derbija i, kako nam rekoše, igraju najznačajniju utakmicu u zadnje 2-3 sezone. Debelo su premašili očekivani učinak i na kraju došli u poziciju da sami kroje vrh tabele. Domaćin je značajno podmladio sastav, dobro odradio pripremni ciklus, došli su rezultati kao plod dugog i mukotrpnog rada. Na Starom sajmištu su bili na korak da izbegnu prvi poraz, ali je po “bulke” bila kobna “bela tačka”.

Rival iz Kumodraža pritisak prebacuje na drugu stranu i ulogu favorita prepušta domaćinu. Trener Enes Malići dobro poznaje vodeće ljude kluba sa Bulbuderca, sa kojima je ranije sarađivao. Izražava veliko zadovoljstvo postignutim rezultatima, sa svakim su odigrali egal, uspeh nije došao preko noći nego je plod velikog požrtvovanja i dobre hemije u ekipi. Smatraju da derbi mogu odlučiti sitnice, mali propusti, motiv i veća želja za pobedom. Predvođeni Šarićem, prvim strelcem lige, Kumodražani su najuspešniji gost (pet pobeda), a na drugoj strani za rivala će imati najuspešnijeg domaćina (bez poraza).

U petak kod hipodroma sastaju se BASK i Jedinstvo u neizvesnom duelu. Domaćin se dobro snalazi na svom “veštaku” i ukoliko uspe da nametne svoj način igre mogu biti nezgodni za svakog gosta. Nanizali su tri pobede i remi u Gornjoj varoši protiv favorizovanog Zemuna. Surčinci igraju promenljivo i protiv “Romantičara” su odigrali borbeno I nadahnuto. Skup su dobrih pojedinaca i učinak će zavisiti od trenutka nadahnuća i čvrstine zadnjeg reda, jednog od najpouzdanijih u ligi.

Bledi Ušćani će pored hale “Ranko Žeravica” ugostiti iskusni sastav “hemičara”. U prethodnom kolu su poklekli na svom bunjištu i neće dozvoliti da ponovo kiksnu, jer im je svaki bod preko potreban. Činjenica je da igrački više vrede od trenutne pozicije na tabeli, ali rezultata nema. Baričani imaju iskusan sastav koji zna šta hoće i rezultat je uvek prioritet.

Pored derbija na Bulbudercu, u nedelju pažnju privlače dueli na Dušanovcu i Zemunelu. Sinđelić se, koliko-toliko, stablizovao i po uspešnosti kao domaćini treći su na tabeli. Sa novim trenerom Krmpotićem igraju čvrsto, sa malo golova. Rival iz Gornje varoši u poslednje vreme igra sve bolje i u prethodne četiri utakmice osvojili su osam bodova. Drugi su u ligi po uspešnosti van Zemuna i svaki bod im je neophodan u trci za naslov prvaka.

Dve mlade ekipe, Teleoptika i Brodarca odmeriće snage I pokazati koliko mladost obećava. Sa iskusnim komandatom zadnjeg reda Ostojićem i Čermeljom najuspešniji su domaćin u ligi(bez poraza). Brodarac je u naletu i prvi su naneli poraz lideru. Junak susreta bio je mladi golman Genta (na pozajmici) Lijeskić, sa odbranjenim jedanaestercom u 89. minutu. Rezultati im nisu u prvom planu već afirmacija mladih igrača. Protiv Zvezdare startovali su sa pet a zaršili sa osam bonusa. Pored talentovanog golmana Lijeskića ističu se Tanasijević (2005), Pepić, Milošević... Mladost im nije smetala da budu uspešni sa tri pobede u nizu.

OFK Beograd je favorit protiv promenljiovih “studenata”. “Romantičari” su upisali osam remija i odavno se nisu radovali pobedi, koja im je neophodna da se još više približe vodećima. Karaburma im se nije posrećila (jedna pobeda), više bodova su osvojili na gostovanjima. Studentski grad je upisao dva neuspeha (osam poraza), nalaze se u krizi rezultata, i poslednji kiks napravili su protiv mladog sastava iz Borče.

Sve bolja Budućnost, sa tri pobede, dva remija (pet utakmica), polako se penju na tabeli. Sa bočnim napadačima Kukoljem i Zoricom predstavljaju jedan od najkvalitetnijih sastava u ligi. Iskusan domaćin suočiće se sa mladošću BSK Borče, koja je neugodno iznenadila “studente”. Podjednako su (ne)uspešni na svom stadionu i na strani, tako da u Dobanovcima nemaju šta da izgube protiv favorizovanog domaćina.

Derbi začelja igra se u Lazarevcu gde dolazi “fenjeraš” iz Obrenovca. Borac je nanizao pet poraza, ali su protiv Torlaka pružili žestok otpor. Statistika im ne ide u prilog kao ni Radničkom. Pored osam poraza primili su najviše golova (30) i kod kuće su osvojili skromnih pet bodova. Obrenovčani su bez pobede, što je nezabeležen rezultat u novijoj istoriji srpskoligaša sa Kolubare. U prethodnom kolu odoleli su “orlovima” na Vašarištu. Sa gostovanja imaju jedan bod, u Lazarevcu domaćin ima priliku da se najzad trgne i upiše treću pobedu.


Budućnost 6 : 0 Prva iskra
Ušće Novi Beograd 0 : 1 Brodarac
Teleoptik 3 : 0 Torlak
Zvezdara 2 : 5 Radnički (O)
Borac 0 : 1 Zemun
Sinđelić 1 : 1 Jedinstvo
BASK TEK 1 : 3 Studentski grad
OFK Beograd 3 : 0 BSK Borča
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 OFK Beograd 30 19 10 1 67
2 Zemun 30 21 4 5 67
3 Teleoptik 30 15 7 8 52
4 Zvezdara 30 12 8 10 44
5 Brodarac 30 12 8 10 44
6 Budućnost 30 10 10 10 40
7 Jedinstvo (-4) 30 10 12 8 38
8 BASK TEK (-4) 30 10 10 10 36
9 Prva iskra 30 9 9 12 36
10 Torlak 30 11 3 16 36
11 Radnički (O) 30 10 6 14 36
12 Studentski grad 30 11 3 16 36
13 Ušće Novi Beograd 30 9 8 13 35
14 Sinđelić (-4) 30 9 11 10 34
15 BSK Borča (-9) 30 6 14 10 23
16 Borac 30 3 3 24 12