XS
SM
MD
LG
20.09.2022 Nebojša Jakovljević

Objavljena nova knjiga Dragana Stojića: ''Između nekog i nesreće''

Foto: izdavač knjige

U moru istih, više puta ponovljenih informacija, pojavila se kap koja sve preliva na drugu obalu - onu na koju nas usmerava Dragan Stojić svojom knjigom ''Između nekog i nesreće'', sastavljenom od dva poglavlja. Prvom u kom je autor na istinit a duhovit način opisao utakmice engleskih klubova u prošlosti, biografije nekadašnjih članova košarkaške NBA lige i drugom popunjenom pričama o ne baš duhovitih tema, u kojima možete saznati mnogo toga što javnosti ostali autori i mediji ne nude. Dragan vam, kako je to sjajno objašnjeno u komentaru na jednoj društvenoj mreži, nudi publicistički i tematski ''švedski sto''. Smeh i suze, najkraće rečeno.

Kao vrsni poznavalac istorije sporta poslednje dekade prošlog veka, Stojić, sjajan i nezasluženo potcenjeni istraživač i pisac, ne bez razloga saradnik i  našeg portala, na jedinstven i pomalo romantičarski način već na početnim stranicama knjige povezuje utakmicu Mančester Junajteda sa Ivicom Dačićem, u nastavku objašnjava koji se trener osećao manjim od sopstvenog prezimena zbog loše igre tima koji je predvodio ili kako je kasir iz samoposluge možda uticao na promašaj čuvenog napadača Arsenala.

Sklon samo njemu svojstvenim "trilerima", autor knjige, van svake sumnje, uspeva u naumu naznačenom u predgovoru izdanja, da zadrži čitaočevu pažnju do kraja rečenicama sledećeg tipa : "Popularni Ubica dečjeg lica je možda milosrdan  prema upecanim ribama, pijanom komšiji koji u pet ujutru ’’do daske’’ odvrne Ganse ili Mileta Kitića, ali se prema golmanima odnosio kao da su mu ukrali kavijar iz frižidera, a to je demonstrirao i ovom prilikom (u nastavku teksta u knjizi je opis postignutog gola)".

Dragan Stojić (foto: lična arhiva)

Tački na fudbalske priče dodaje još dve nastavljajući košarkaškim.

Ostajući veran svom stilu, kroz karijere dvojice igrača nas vodi u nama toliko bitni Dejton, deli strah sa onima koji su igrali protiv ''medveda'', upoznaje vas sa čovekom kojem je obruč ličio na savijenu granu jabuke, o tome ko je demontirao instrumente košarkašima Juta Džez i zašto bi tadašnji igrači pre birali da prepešače Transibirsku železnicu nego da igraju utakmicu protiv Majkla Džordana i njegovog Čikaga i tome slično.

U zaključnom poglavlju autor demonstrira svoju upućenost u društveno-politički život iz prošlosti Ukrajine, Rusije, Srbije. Za razliku od mase novokomponovanih stručnjaka za ''ukrajinsko pitanje'', koji se njime do juče nisu ni bavili i za koje ovaj  problem ne postoji pre 2014, Dragan Stojić je dvodecenijski istraživač ove problematike, a objavljene delove članaka o tome stalno dopunjuje malo poznatim podacima, što čini i u ovoj knjizi.

Osim pomenutog, suze će vam se slivati niz obraze dok budete čitali dirljivu ali poučnu priču o vernosti dva psa prema ljudima i obratno, dok ćete posebno poštovanje iskazati prema mnogim srpskim ženama nakon čitanja o njihovom požrtvovanju tokom okupacije.

I još mnogo toga zanimljivog i poučnog pronaći ćete kroz štivo naslovljeno sa  ''Između nekog i nesreće''.

Odlično delo objavljeno od strane  izdavačkog sektora portala  exyufudbal iz Subotice možete besplatno pročitati klikom na link : https://www.exyufudbal.in.rs/biblioteka/dragan-stojic-nin#knjiga

Autor: Nebojša Jakovljević