XS
SM
MD
LG

Derbi se igra u Milanovcu, dolaze raspoloženi "traktoristi", "želja" sa Tomislavom Sivićem stiže u sremsku ravnicu, "grafosi" u ulozi favorita protiv "gumara"

Foto: prvaliga.rs

Nalazimo se na polovini jesenje polusezone Mozzart bet Prve lige, mada će se ona produžiti na račun nekoliko kola drugog dela prvenstva, kako bi imalo prostora da se na kraju odigraju završnice, odnosno plej-of i plej-aut. U dosadašnjem delu prvenstva najviše su pokazali mladi “grafosi”, jedini neporaženi ligaš. Na bod zaostatka nalaze se “Traktoristi”, iza su pretendenti za vrh Železničar i Metalac, između njih najprijatnije iznenađenje OFK Vršac. Na dnu tabele vlada velika gužva, tri kluba imaju po šest bodova (dva Radnička i RFK Novi Sad1921), sledi čak pet klubova sa bodom više, tako da sve ide u prilog izjednačenosti lige.

Osmo kolo donosi dva derbija u Gornjem Milanovcu i Inđiji. Metalac u poslednje vreme nije na razini očekivanih rezultata, u tri kola osvojili su bod. Nalaze se u izvesnoj krizi, pre svega rezultata, i remi na Banjici govori da polako dolaze do daha i igre. U nezgodno vreme stiže odličan sastav IMT-a i biće to okršaj ekipa koje treba da donese visok nivo igre. Gosti o domaćinu imaju visoko mišljenje i tvrede da se radi o “superligašu” koji se takmiči među prvoligašima. Kad to kažu pre svega misle na organizaciju, uslove, infrastrukturu, igrački i trenerski kadar. Metalac je zadržao nekoliko iskusnih igrača iz prethodne sezone, pojačanja pristižu, poslednja su internacionalac Milinković i Maksimović iz Novog Pazara. Utakmica je na programu u nedelju, od 18:00.

Kolo se otvara u subotu, od 14:00 sati kod “Studenjaka”, između Radničkog i Zlatibora. Domaćin je na začelju, gosti u sredini, ali ih razdvaja tek dva boda. Radnički je dve pobede zabeležio na svom terenu zahvaljujući ofanzivnom pristupu i kvalitetima golmana Ristića, Trajkovića, Smiljanića. Imali su peh da se povredio mladi špic na pozajmici Stojisavljević. Protiv sebe imaće čvrst i stamen tim sa Zlatibora koji ne odstupaju od svog načina igre. Iz Lučana dobili su dva mlada igrača na pozajmicu Žunića i Milanovića, koji će pojačati konkurenciju u veznom redu.

Pored Save Radnički će ugostiti Rad. “Crveni” polako podižu formu, izgubili su u izjednačenoj utakmici u Loznici, sa šansama na obe strane. Imaju nešto iskusniji sastav od Beograđana, kvaliteti su i žale za propuštenim prilikama na ranijim susretima. U goste dolaze stabilizovani “Građevinari”, koji na četiri meča nemaju poraz. Mišljenja su da su zaslužili koji bod više, po šansama koje su imali u duelima sa Inđijom i Metalcem, sa kojim su odigrali nešto zatvoreniji meč, stvorili tri prilike, ali su u drugom poluvremenu mogli biti kažnjeni. Očekuje se tvrda egal utakmica sa malo golova.

Vodeći RFK Grafičar dočekuje Trayal u ulozi favorita. Iza južne tribine “Rajka Mitića” upisali su sve pobede, posle pet vezanih trijumfa, zaustavljeni su od Novosađana. Na klupi Trayala došlo je do smene trenera, Ivana Radivojevića nasledio je Milan Nikolić, kome će nadređeni biti šef stručnog štaba Miljojko Gašić. Kruševljani nisu bili slabi koliko su rezultati pokazali, imali su težak raspored, i pehove (primali golove u zaustavnom vremenu). Ostaje da se vidi da li će šok terapija i promena trenera doneti boljitak.

OFK Vršac je na visokom četvrtom mestu sa 13 bodova. Ispod Vršačkog brega su uspešni i upisali su četiri pobede. Imaju zadovoljstvo da igraju u lepom fudbalskom ambijentu, pred punim gledalištem. Ubljani, naredni protivnik, odigrao je buran meč u Kruševcu, vodili su i do boda stigli u zaustavnom vremenu. Umeđuvremenu konstantno se pojačavaju I trebalo bi da registruju dva Afrikanca. Sević se razboleo i neće biti u kombinaciji za sastav. Ulogu favorita prepuštaju domaćinu i pokušaće da ostanu neporaženi i dodaju još jedan remi.

GFK Sloboda je na Zlatiboru odigrala veoma čudnu utakmicu. Statistika kaže da su uputili prema protivniku 24 udarca (rival šest), imali skor u kornerima 14:0, stvorili brojne prilike i na kraju ostali praznih šaka. Uzalud su imali inicijativu, posed, šanse, kad lopta nije htela u gol. Za propuste su bili kažnjeni od domaćin koji je svaki propust znao da kazni. Užičani na pobedu čekaju od drugog kola i specijalizovali su se za remije. U rotaciji nemaju dovoljno kvalitetnih igrača, oseća se mali umor i to se odrazilo na rezultate. Na stadion “Radomir Antić” dolazi RFK Novi Sad 1921, koji je uspeo da “otkine” bod lideru. Podižu formu, u prethodna tri kola osvojili su pet bodova. Predvođeni braćom Balabanović, Kokirom i ostalima mogu biti tvrd orah za svakog rivala.

U Šapcu se igra Mačvansko-podrinjski derbi, između Mačve i Loznice. Oba protivnika u poslednje vreme igraju dobro, domaćin ima tri pobede i sve bodove osvojili su pored Save. U prethodnom kolu slavili su protiv Vrščana, zahvaljujući kontroli lopte, ispoljenoj energiji i taktičkim zamislima trenera Kurtušića. Znajući za rivalitet ova dva tima, očekuje se neizvesna, tvrda utakmica sa malo golova. Loznica “juri” formu, polako se psiho-fizički podižu, vezala su dve pobede i pomerili se za začelja.

Vojvođanski derbi igra se u ponedeljak između Inđije i Železničara. Prvoligaš iz sremske ravnice odoleo je motivisanim “Traktoristima” i uglavnom utakmice završavaju nerešenim rezultatom. Stabilizovali su formu, imaju iskusan tim, nisu puno menjali, oslonili su se na sastav iz prošle sezone i sve su bliže “gornjem domu”. Za rivala će imati Pančevce, jednog od pretendenta za prva dva mesta. Od juče imaju novog trenera Tomislava Sivića, koji zastupa ofanzivni pristup, igrajući na gol više, i očekuje nas zanimljiv i neizvestan duel.


OFK Vršac 1 : 1 Železničar
IMT 1 : 0 Zlatibor
Rad 0 : 0 RFK Novi Sad 1921
Loznica 1 : 1 Trayal
Mačva 1 : 1 Jedinstvo (Ub)
Radnički (SM) 3 : 1 RFK Grafičar
Metalac 4 : 3 GFK Sloboda
Inđija Toyo Tires 3 : 0 Radnički (NB)
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 IMT 30 18 7 5 61
2 Železničar 30 17 6 7 57
3 RFK Grafičar 30 15 5 10 50
4 Radnički (SM) 30 11 12 7 45
5 Jedinstvo (Ub) 30 12 8 10 44
6 RFK Novi Sad 1921 30 12 7 11 43
7 Inđija Toyo Tires 30 10 13 7 43
8 Radnički (NB) 30 12 4 14 40
9 GFK Sloboda 30 7 16 7 37
10 OFK Vršac 30 10 7 13 37
11 Mačva 30 8 13 9 37
12 Metalac 30 9 8 13 35
13 Trayal 30 9 8 13 35
14 Loznica 30 7 10 13 31
15 Rad 30 5 13 12 28
16 Zlatibor 30 4 11 15 23