XS
SM
MD
LG

Bojan Leontijević novi sportski direktor Voždovca

Veliko pojačanje za Voždovac, klub je danas ozvaničio saradnju sa gospodinom Bojanom Leontijevićem koji će u budućnosti obavljati ulogu sportskog direktora.

Arsenal je imao svog “Profesora” Vengera, a sada je Voždovac dobio svog, samo u malo drugačijoj ulozi. Zavidan portfolio doktora nauka Bojana Leontijevića u kom se može videti 16 godina rada na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Beogradu, isto toliko trenerskog iskustva, ali i pet godina na čelu sportskog sektora milanovačkog Metalca preporučilo ga je upravi beogradskog kluba.

Možda simbolično za novi početak, 1. septembra predstavljen je na Krovu, a generalni direktor iskoristio je priliku da mu poželi dobrodošlicu prilikom prestavljanja igračkom i stručnom kadru prvog tima.

Kao što znate, trudimo se da iz godine u godinu neprestano napredujemo, kako vi kao igrači i stručni štab tako i mi organizaciono i upravljački. Uspešno smo završili pregovore sa Bojanom Leontijevićem, čovekom koga dobro poznajete, neki kao sportskog direktora Metlca, neki kao trenera, neki kao profesora Fakulteta za sport. Poznajemo se dugi niz godina i neizmerno mi je drago što ćemo sarađivati. Verujem da će se uklopiti u našu filozofiju funkcionisanja i verujem da će biti od velike pomoći vama, stručnom štabu i nama kao upravi kluba. Sva sportska pitanja i pitanja struke moći ćete u buduće da adresirate ka njemu, a meni ostaje samo da mu poželim dobrodošlicu u klub i mnogo sreće u zajedničkom radu, zaključio je gospodin Miloš Mirković i prepustio reč novom sportskom direktoru.

Nema mnogo razloga za predstavljanjem, znamo se odlično sa terena. Veliko mi je zadovoljstvo što sam došao u klub koji mnogo cenim i sa kim delim iste vrednosti. Ne sumnjam da ćemo uspešno sarađivati i upoznati se još bolje. Čestitam na pobedi, lepo je bilo sedeti juče na tribinama! Međutim, sada nas čeka još ozbiljniji posao, jer kao i u fudbalskoj igri, najvažnija akcija je ona naredna. Drago mi je što sam došao u Voždovac i radujem se budućoj saradnji sa svima vama”, zaključio je obraćanje igračima gospodin Leontijević.

Kao što mu pozicija nalaže, svlačionicu i teren zamenio je potom svojom novom kancelarijom, a za klupski sajt govorio je o ličnoj povezanosti sa Voždovcem, iskustvu i ciljevima koje je pred sebe postavio.

Moje veze sa ovim klubom su višestruke. Pre 15-ak godina sam bio u ulozi trenera u stručnom štabu prvog tima, igrali smo tada drugu ligu, zabeležili potom i plasman u Super ligu. Pored toga, živim u neposrednoj blizini stadiona, moj sin trenira u mlađim kategorijama Voždovca već pet godina i na mnogo načina sam vezan za ovu sredinu, te je ova saradnja negde došla prirodno”, započeo je dr Leontijević a potom i napravio paralelu u svom prvom i sada novom mandatu u klubu iz Braće Jerković.

Ogromna je razlika, pre svega u infrastrukturi ali i sistemu koji je mnogo napredovao. Voždovac je je izgradio jasan imidž u poslednjih nekoliko godina, profilisao se kao klub koji ima razvojnu politiku, definisane odnose, jasnu upravljačku strukturu i zato smatram ovo odličnom sredinom za mene, ali i sve ljude u sistemu kluba. Moj CV i sve za šta se zalažem u stručnom pogledu je u skladu sa vrednostima koje neguje Voždovac!”

Kako mu ovo nije prvo iskustvo u predvođenju sportskog sektora, vrlo dobro je upoznat sa svojom ulogom i uticajem koji može imati na dalji napredak svih segmenata unutar istog.

Uloga sportskog direktora je da predvodi stručni sektor kluba, da bude spona između igrača, stručnog štaba i čelnika kluba i da na tom putu doprinese boljim rezultatima. Kada pogledamo tabelu i analiziramo prethodni period, možemo reći da je napravljen jedan veliki iskorak ali smatram da svojim znanjem i iskustvom mogu i tek kako da doprinesem da se sve unapredi. Moje dugogodišnje trenersko iskustvo je veoma važno za sagledavanje celokupne problematike u vezi sa radom struke i odnosa sa igračima, a upravljački deo posla odnosi se na putokaze koje pratimo kako bismo dugoročnu strategiju koja je postavljena mogli i da sprovodimo u delo.

Prethodnih pet godina baš ovi principi rada pomogli su mu da sa uspehom obavlja funkciju sportskog direktora u Metalcu iz Gorenjeg Milanovca, klubu u kom je ostavio duboki trag ali sa kojim nije bilo lako rastati se.

Dolazim iz uređenog kluba u kom sam proveo pet godina, klub koji mi je omogućio slobodu u radu a shodno tome i odgovornost. Mislim da smo mnogo toga pozitivnog uradili, zahvalan sam Metalcu na veoma vrednom iskustvu. Jedan deo mene ostaje tamo jer smo napravili čvrste i neraskidive veze, pre svega ljudske za ovih pet godina. Ipak, vreme je za novi početak i radujem se što je to baš u Voždovcu, klubu u kome mogu da nastavim da rastem kao profesionalac i pomeram granice svojih mogućnosti i dostignuća.”

Pored svih sportskih uspeha, gospodin Leontijević može se pohvaliti i titulom doktora nauka i sa ponosom nositi skraćenicu dr ispred svog imena. Mnogi treneri iz omladinske škole Voždovca bili su upravo njegovi studenti, ali i najiskusniji igrač među Zmajevima, Stefan Hajdin.

Već 16 godina sam zaposlen na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja, sada u zvanju vanrednog profesor i sa svojim kolegama radim na predmetu Fudbal. Sve je uvezano i taj deo edukacije trenera je jedan od mojih fokusa. Drago mi je što mnoge svoje studente vidim na terenima širom Srbije, a sa nekima ću ovde i sarađivati. Svi ti segmenti u koje sam uključen pomažu mi da razumem problematiku rada i upravljanja, administracije, menadžmenta i naravno trenerskog posla. S obzirom na to da smo klub sa razvojnom politikom, to takođe važi i za trenere. Mladi sručnjaci koji su na svom putu afirmacije i koji imaju izraženu ambiziciju su ono što pokušavamo da privučemu, a moj posao će bit da im na tom putu pomažem i usmeravam ih.

Klub ima definisanu strategiju na koji način žei da funkcioniše i to je bitna polazna osnova i redak primer u našem sportu, a u fudbalu posebno. Na putu te strategije mi moramo da pronađemo svoje mesto. Ciljevi su jako visoki i naravno da ih im, jer bez ciljeva je jako teško napraviti rezultat. Nisu bitni samo bodovi i pogled na tabelu, posebno je lepo kada je vidimo danas, ali cilj je da što više mladih fudbalera afirmišemo, da se kroz rad pozicioniramo u reprezentativnim selekcijama, da budemo prepoznatljivi po načinu i modelu igre koji će nas opisivati a ujedno biti u skladu sa razvojem mladih igrača. Takođe, da budemo konkurentni, da ne dolazimo u situaciju da se strepi za opstanak, da budemo stabilni i da svakim danom napredujemo, tako da taj napredak ne bude oscilatoran već konstantan”, zaključio je gospodin Leontijević.


Radnički (N) 1 : 0 Javor Matis
Čukarički 1 : 0 Partizan
Voždovac 1 : 3 TSC
Vojvodina 2 : 0 Novi Pazar
Radnik 1 : 0 Napredak
Mladost (L) 0 : 0 Mladost GAT
Kolubara 2 : 1 Spartak ŽK
Crvena zvezda 2 : 0 Radnički 1923
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Crvena zvezda 30 26 4 0 82
2 TSC 30 18 8 4 62
3 Čukarički 30 19 5 6 62
4 Partizan 30 17 6 7 57
5 Vojvodina 30 14 12 4 54
6 Novi Pazar 30 15 5 10 50
7 Voždovac 30 11 6 13 39
8 Radnički 1923 30 10 7 13 37
9 Kolubara 30 10 7 13 37
10 Napredak 30 8 7 15 31
11 Radnički (N) 30 7 8 15 29
12 Javor Matis 30 7 8 15 29
13 Spartak ŽK 30 5 10 15 25
14 Mladost (L) 30 4 11 15 23
15 Radnik 30 5 8 17 23
16 Mladost GAT 30 4 8 18 20