XS
SM
MD
LG

Od bonusa (ne)boli glava

Odluka FSS da svojevremeno uvede bonus pravilo kada su u pitanju utakmice Super lige, i dalje je diskutabilna, da li je ispravna ili ne. Jedni tvrde da je donela izvesan boljitak, dok drugi misle da ne treba na silu ubacivati mlade fudbalere, oni sa kvalitetom, bez pravilnika, moraju isplivati na površinu. Još je pokojni Miljan Miljanić, pre 40 godina, uveo takvo pravilo kao razvojni program koji je iznedrio čuvene "Čileance". Neki ne spoje ni 10 utakmica u prvom timu i odu preko granice kao poluproizvod. Super liga, a pogotovu Prva liga moraju biti poligon na kojem će se talenti razvijati, a ne transfer pijaci radi brze prodaje i lake zarade pojedinaca. Cilj pravila je da se klub više osloni na sopstvene resurse. Naša liga treba da bude razvojna sa što više mladih igrača.

Ima klubova koji muku muče da obezbede dovoljan broj bonusa, traže ih po celoj Srbiji. Cena dojučerašnjim omladincima vrtoglavo raste. Danas za manje pare možeš da dovedeš nekog iskusnog stranca nego domaćeg bonusa.

Pravac kojim treba da se kreće naš fudbal kad je u pitanju razvoj talentovanih igrača je poučan primer Čukaričkog, koji je svoje utakmice započinjao sa 4-5 bonusa. U klub su stigla iskusnija pojačanja, ali i dalje imaju veliki broj mladih fudbalera. Kompletan jedan tim su bonusi koji se ozbiljno nameću treneru Dušanu Kerkezu. Da pomenemo najiskusnijeg golmana Mićovića, Rogana, Trezgića, 17-godišnjeg Serafimovića, Gaševića, Belića, Lukića, Čolića... Podsetimo da su “Brđani” svojevremeno imali unosne transfere sa Tedićem, Mićinom, Mašovićem… Trener Kerkez tvrdi da talenat ništa ne vredi i igrači moraju na terenu da pokažu da zaslužuju da igraju.

Drugi primer dolazi nam iz Partizana, čija je akademija bila nepresušni izvor talenata. Problemi su nastali kada nastane oseka u stvaranju talenata, i kada zbog povrede ostaneš bez prvih rešenja. Primer je povreda napadača Jovića koji je stavio na iskušenja trenera Stolicu, tako da je neizvesno koji će mladi igrač započeti utakmicu u Ivanjici. Terzić, Šehović i Marković su prevazišli kategoriju bonusa. U navedenoj situaciji trener mora da u tim stavi igrača koji nema dovoljno minuta u prvom timu. Kao privremena rešenja nameću se napadač Milovanović koji se nalazi na izlaznim vratima, 17-godišnji Petković, Bazdar, ili da ekspresna kupovina mladog “Zmaja” Pantovića. Bivši trener Aleksandar Stanojević je smatrao da su bonus igrači glupost. - Mladi igrači treba da zasluže da igraju, glupo je da se na silu šalju na teren. Ako je kvalitet, poručuje poznati stručnjak, igraće i bez tog pravila.

Za razliku od večitog rivala, Zvezda nema tih problema. Pored standardnog Erakovića, o čijem se transferu u Zenit uveliko priča, Stanković na raspolaganju ima golmana Gordića, Stanića, Motiku, Đurića, Stankovića… U jednom intervju Zvezdan Terzić, direktor crveno-belih, se zalagao da Super liga bude razvojna i da se ne smanjuje broj bonusa. Po njemu to se nameće kao strateško pitanje. Fokus se mora baciti, velikaže, na mlađe kategorije, trenerski kadar, jer nema dovoljno stručnjaka, niti zadovoljavajuće infrastrukture.

Zanimljivo je istaći da je u protekloj sezoni šampion imao najstariji tim sa prosekom od 27,3 godine, odmah do njih je Kolubara, Partizan 26,5, dok je najmlađi tim imao bivši superligaš Metalac (21,9) i Čukarički (22,6).

Na početku prvenstva videćemo 16 bonusa u startnim postavama naših superligaša i bar još toliko čeka priliku da zameni startere. Prema propozicijama takmičenja, pod bonuse u nastupajućoj sezoni spadaju igrači rođeni posle 1. januara 2001. godine.


Radnik : Radnički (N)
Vojvodina : Mladost (L)
Voždovac : Kolubara
Čukarički : Crvena zvezda
Javor Matis : Radnički 1923
Partizan : Spartak ŽK
TSC : Mladost GAT
Novi Pazar : Napredak
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Crvena zvezda 5 5 0 0 15
2 Čukarički 6 4 1 1 13
3 Vojvodina 5 3 2 0 11
4 Javor Matis 6 3 2 1 11
5 TSC 6 2 3 1 9
6 Spartak ŽK 6 2 3 1 9
7 Novi Pazar 6 3 0 3 9
8 Kolubara 6 2 3 1 9
9 Partizan 5 2 2 1 8
10 Voždovac 6 2 2 2 8
11 Radnički 1923 6 1 3 2 6
12 Mladost (L) 6 1 2 3 5
13 Mladost GAT 6 1 1 4 4
14 Napredak 5 0 2 3 2
15 Radnički (N) 6 0 2 4 2
16 Radnik 6 0 2 4 2