XS
SM
MD
LG
26.02.2022 Nebojša Mandrapa

Atletika jeste kraljica svih sportova, a ženski fudbal je "oluja koja dolazi i najlepša igra na svetu"!

Jovana Damnjanović - foto: Fudbalski savez Srbije

Za muškarce je decenijama unazad "najbitnija sporedna stvar na svetu", a za žene sve više otvara mogućnost da brišu stereotipe i pišu istoriju. Popularnost ženskog fudbala poslednjih godina rapidno raste, a fudbalerke pokazuju da su, koliko i muškarci, vešte, spretne, talentovane, borbene i zaljubljene u najpopularniji sport na planeti.

Reprezentativke naše zemlje, Jovana Damnjanović, Nevena Damjanović, Jelena Čanković i Milica Stanković, pravi su primer toga, a osim fudbala, shvatile su da imaju još jednu zajedničku stvar - atletiku. Njihov talenat za sport, naime, otkriven je još u osnovnoj školi kada su se takmičile na krosevima. Kako se bliži Svetsko dvoransko prvenstvo u atletici, koje će ove godine biti održano u Beogradu, od 18. do 20. marta, naše uspešne sportistkinje poželele su da objasne da su "igrači pre svega vrhunske atlete, pa tek onda fudbaleri", kao i da je izraz "atletika je kraljica svih sportova" apsolutno tačan.

Srpska fudbalerka i prvotimka slavnog Bajerna iz Minhena, Jovana Damnjanović, kaže da je zavolela atletiku tako što je redovno učestvovala na školskim takmičenjima i da joj je to pomoglo da kasnije bude bolja u svom sportu.

"Najčešće sam trčala trke na 400 i 600 metara. Zauvek ću pamtiti prvo trčanje na atletskoj stazi Marakane kad sam bila sedmi razred. Bilo je to zaista nezaboravno iskustvo i već tada sam znala da je sport moj životni poziv", rekla je Damnjanović.

Jovana, da li i koliko je atletika važna za fudbal?

"Atletika je od velikog značaja, posebno kad je reč o modernom fudbalu kada su igrači pre svega vrhunske atlete, pa tek onda fudbaleri. Dokaz za to je činjenica da su različite dinamičke vežbe sastavni deo naših svakodnevnih treninga. Takođe, vežbamo i brzinu, a radimo i na poboljšavanju maksimalne snage. Recimo, moja brzina na 30 metara je 4.35 sekundi."

S obzirom na to da se za atletiku kaže da je kraljica sportova, pitali smo Jovanu koji epitet bismo mogli da damo ženskom fudbalu. Nasmejana, Damnjanović je kratko i jasno odgovorila - "Nadolazeća oluja ili svetla budućnost". 

Stižete li danas da pratite atletiku i najveća sportska dešavanja u ovom sportu? 

"Pratim atletiku. Pogotovo kad je reč o najvećim sportskim dešavanjima. Discipline skok udalj, skok uvis i, naravno, sprinterske deonice su moje omiljene. Tokom školovanja sam imala priliku da upoznam dosta atletičara koji su se ozbiljno bavili ovim sportom i uvek sam im se divila i pružala sam podršku. Daću sve od sebe, koliko mi mogućnosti budu dozvoljavale, da navijam za naše reprezentativce kako bi ostvarili što bolje rezultate na Svetskom prvenstvu u atletici koje će se održati u Srbiji."

Jovanina suigračica, Nevena Damjanović igračicaje koja je debitovala 2008. godine za kadetsku reprezentaciju Srbije protiv selekcije Nemačke, a danas je jedan od nosilaca igre našeg seniorskog sastava.

"Nažalost, nisam nikad trenirala atletiku, ali sam imala priliku da učestvujem u raznim školskim krosevima. Uvek sam želela da budem deo tih takmičenja i za taj period me vežu jako lepe uspomene", izjavila je Damjanović.

Za izraz "atletika je kraljica svih sportova" Nevena kaže da je u potpunosti tačan:

"Koordinacija, pravilan način trčanja i disanjabitna su za razvoj dece što svakako kasnije pomaže u daljem bavljenju sportom. Takođe, ovi elementi nisu samo osnova atletike, već preduslov za uspešno bavljenje bilo kojim drugim sportom", ističe Damjanović.

Nevena voli atletiku, prati dešavanja u ovom sportu i uživa u tome. Kako kaže, Olimpijske igresu jedno od njenih omiljenih takmičenja. Tada obavezno isprati atletičare jer je fascinantno gledati kako prevazilaze granice i postižu neverovatne rezultate. Omiljene discipline su joj trčanje na 100, 200 i 800, 1.500 metara, kao i skok udalj i skok motkom, a da se bavi ovim sportom, to bi bile njene discipline.Ipak, kaže da je, po njenom mišljenju, fudbal najlepša igra na svetu.

"U fudbalskom treningu koristimo loptu, a pored individualnih tehničkih zadataka, dosta pažnje posvećujemo i onim timskim i osmišljavanju taktike. Osim što se fudbalom bavi veliki broj ljudi, ovaj sport ima i mnogo fanova. To je još jedna stvar koju volim kod njega", kaže Damjanović.

Za razliku od Jovane i Nevene, zvanično najbolja fudbalerka Srbije u protekloj godini, Jelena Čanković, smatra da bi trčala duge stazeda se bavi atletikom jer joj je izdržljivost jača strana.

"Atletika je važna za fudbal jer tehnika trčanja može da popravi brzinu igrača što je veoma bitno. Zato na treninzima radimo vežbe sa fokusom na razvijanju maksimalne brzine, kao i vežbe agilnosti, a kroz rad u teretani radimo i na eksplozivnoj snazi", kaže Čanković.

Iako je za nju fudbal najzanimljiviji sport, Jelena u slobodno vreme voli da gleda atletiku, pogotovo kada je reč o velikim takmičenjima.

"Najviše volim da pratim sprinterske discipline, skok uvis i skok udalj. Moram da istaknem da se radujem što će se Svetsko prvenstvo u atletici održati baš u Beogradu. Navijaću za naše atletičare i atletičarke", izjavila je Čanković.

Milica Stanković, osim što je reprezentativka i kapiten Mašinca, uspela je da spoji dve stvari koje najviše voli - kao diplomirana pedagoškinja učestvuje u "UEFA Playmakers" edukaciji s ciljem da animira devojčice uzrasta od pet do osam godina da počnu da treniraju fudbal.

Po Miličinom mišljenju, ženski fudbal i dalje nije dovoljno u centru pažnje iako je u ekspanziji. Zato bi mu pripisala epitet "svet mogućnosti" jer devojkama i devojčicama pruža mogućnost da one budu donosioci promena, odnosno uspešne fudbalerke zbog kojih će popularnost ovog sporta biti još veća.

"Nisam imala prilike da treniram atletiku, iako su profesori i treneri u osnovnoj školi videli talenat u meni. Dominantna želja za fudbalom je preovladala. Ipak, znam da je atletika izuzetno važna za sport kojim se bavim, prvenstveno zbog pravilnog trčanja koje je bitno za postizanje najboljih rezultata. Takođe, pravilno disanje igra značajnu ulogu zbog korišćenja odgovarajuće količine kiseonika."

Da li možete da uporedite fudbalski i atletski trening?

"Razlika je prvenstveno u samom konceptu treninga. Na fudbalskim imamo česte promene pravca kretanja sa dosta zaustavljanja, okreta i promene ritma. Sa druge strane, u atletskom treningu najčešće se koristi pravolinijski način kretanja i trčanja."

Ova fudbalerka prati atletiku onoliko koliko joj obaveze dozvoljavaju. Najviše voli da gleda sprint na 100 metara, a da je atletičarka to bi bila njena disciplina. Do sada nije imala prilike da upozna atletičare, ali podržava reprezentativce koji će se takmičiti na Svetskom prvenstvu u atletici u Srbiji i navijaće za njih. Ko zna? Možda to bude bila prilika i da ih upozna.