XS
SM
MD
LG

Novobeogradski boćarski bum

Nemanja Petrović, čovek sa vizijom

 

Priča bez kraja

  Dominacija Novog Beograda u srpskom boćanju je apsolutna! U 2021. godini klub je osvojio Prvu ligu, Kup Beograda, Kup Srbije i Super kup, a više nego zapaženi su rezultati i na međunarodnoj sceni. Novi Beograd je krenuo putem, koji malo koji klub može da prati! Na nedavno organizovanom „završnom okupljanju“, pored prvotimaca, članova Upravnog odbora, i prijatelja kluba, prisustvovali su „specijalni gosti“ iz Hrvatske i Crne Gore, suosnivači Jadranske lige, koja bi trebalo da krene u 2022. godini. Dakle, idealna prilika da se „podvuče crta“, kako na 2021. godinu, koja polako ustiče, tako i na prethodnih, više nego uspešnih, 25 godina.

  Generalni sekretar Momčilo Popić je uvek dostupan za razgovor.

  - Pre četvrt veka krenuli smo bukvalno od nule – počinje Popić – Polako, ali sigurno, razvijali smo se u svakom pogledu. Trenutno u svojoj kolekciji imamo osam pehara za osvojena prvenstva Prve lige, kao i bezbroj trofeja za Kup i Super Kup…Sve je osvojeno zahvaljujući ogromnom trudu, ali i upravi kluba, na čelu s predsednikom Durbabom, koja ee uspevala da ih isprati  igrače u svakom pogledu. Zahvaljujući mladom Nemanji Petrović, koji se priključio klubu i kao igrač, ali i kao član Upravnog odbora, Novi Beograd je dobio „novu energiju“, ali i srpko boćanje u celini. To je mlad čovek, pun energije, koji odlično „kapira“ kako tgreba da se razvija ovaj naš sport. Ušli smo u velike projekte. Osniva se Ženski boćarski klub Beograd, koji od naredne godine ulazi u sistem takmičenja BS Srbije, kao drugoligaš. Svi se nadamo da će vrlo brzo doći do Prve lige i da će se takmičiti, ravnopravno s nama.  U 2022. godini trebalo bi da startuje Jadranska liga za muškarce, odn, Adriatik liga za žene. Vrlo brzo, za mesec – dva, biće gotova balon hala na Bežanijskoj kosi (Marka Čelebonovića 10), sa četiri staze za boćanje, dve za petanke i ss svim, potrebnim, pratećim objektima, što znači da ćemo od naredne sezone biti domaćini na „svojim terenima“. Postoje, realne mogućnosti, da krajem februara 2022. godine budemo domaćini kvalifikacionog turnira - C2 za Ligu šampiona. U novu takmičarsku godinu ulazimo sa starim igračkim kadrom za Prvu ligu. Što se tiče Jadranske lige, imamo pravo da se angažujemo tri nova igrača , ali samo za to takmičenje. Sve činimo da i tu mogućnost iskoristimo.

  Srpsko boćanje je bogatoije za ŽBK Beograd, koji se uključuje, kako je već rečeno, u zvanična takmičenja. Za početak, u Drugu ligu - Jug.

  - Uspeli smo da skupimo u jedan klub sve devojke, koje su bile angažovane po raznim  sredinama – kaže Milan Janković, trener – prvotimac u BK Novi Beograd – Boje Beograda „braniće“: Nataša Antonjak, Nikolina Kuzmić, Milica Kolundžija, Milica Popović, Aleksandra Kačavenda, Nevena Nestorović, Ivana Sajić, Dušica Orlović, Nevena Radović i Iva Mijailović. Sve su dobile kompletnu opremu. Uskoro će biti i balon hala, sa terenima za igru,  tako da će imate optimalne uslove za rad. Pored takmičenja u Drugog ligi, ŽBK Beograd biće i u Adriatik ligi, gde će konkurencija biti po dva kluba iz Slovenije i Hrvatske, a nadamo se da će i crnogorsko žensko boćanje imati svog predstavnika.

  Na svečanoj večeri, odn. završnom okupljanju, među brojnim gostima, bio je i Dejan Maslovar, predsednik Boćarskog saveza Crne Gore. Malo starijim igračima i ljubiteljima boćanja iz ovih krajeva dobro poznato ime, ali kao aktivni igrač i svojevremeno prvotimac BK Dalmatinac iz Rume.

  - Pre dve decenije, sezonu i po, bio sam član kluba iz Rume – evocira uspomene Dejan Maslovar – Sjajna je bila atomosfera.Tada. Izuzetno jaka ekipa, ali, na žalost, nismo uspeli da osvojimo prvenstvo.

  S obzirom na trenutnu funkciju našeg sagovornika,  nameće se tema za razgovor „sama po sebi“ -  crnogorsko boćanje danasI?

  - U posledenje četiri godine, od kako sam došao na ovo mesto, napravljen je veliki pomak u boćanju – ističe Maslovar - To na najbolji način dokazuju rezultati., kako u radu s mladim igračima, tako sa ženama. S ponosom ističemo da smo ove godine, po prvi put, imali i žensku ekipu u sistemu takmičenja. Trenutno, ligaška takmičenja su organizovana kroz Prvu, Drugu i Treću ligu, u kojima je po šest klubova. Na završnom takmičenju Prve lige, fajnal foru, imali smo posetioce i iz Slovenije, Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine…Nikad jača liga, u kojima je bilo 11-12 igrača iz inostranstva, što je dalo posebnu draž. I ovom prilikom ističem da je pokretanju Jadranske lige sjajna priča, što će biti ogroman korak u popularisanju boćanja. Možda će biti teško u početku, no, vreme će vrlo brzo dokazati ispravnost svega ovog.

  Boćarima je dobro znano da je BK Zrinjevac iz Zagreba u samom vrhu hrvatskog boćanja. Svi veruju da će se i ovaj klub uskoro priljučiti osnivačima Jadranske lige: BK Meljine i BK Valu iz Herceg Novog (Crna Gora), BK Metković (Hrvatska) i BK Novi Beograd. BK Zrinjevac na proslavi Novog Beograda „predstavljao“ je Tomislav Kolobarić, jedan od najboljih hrvatskih boćara.

  - Uvek mi je predstavljalo zadovoljstvo doći kod velikih prijatelja, kako sportskih tako i privatno – kaže Kolobarić – Inače, član sam Zrinjevca 18 godina i iza sebe imam mnogo takmičenja sa takmičenja najvišeg ranga. Reprezentativac Hrvatske sam od 2006. godine. Između ostalog, u štafetnom izbijanju bio sam dva puta drugi na svetu i osvajač 7-8 bronzanih medalja u kruguovima, paru, štafetnom i brzinskom izbijanju. Boćanje u Hrvatkoj dobija sve bolji status, pogotovo u poslednjih 3-4 godine. Ligaška takmičenja su sjajno organizovana. Pored kadetske, juniorske i ženske lige, imamo Prvu, Drugu i Treću, županijske i opštinske lige. Imamo i lige za rafa boćanje i petanku, tako da smo na najbolji način „zaokružili priču“. Zadovoljni smo i sa infratrukturom koja prati ovaj sport. Prvoligaši imaju svoje dvorane, čak i 90 % drugoligaša. Genreralno gledano, pokretanje Jadranske i Adrioatik lige doprineće ogromnom razvoju boćanja i njegovom popularisanju i privlaćenju mladih.

  Dakle, ogromni su izazovi pred Boćarskim klubom Novi Beograd, odn. srpskIm boćanje. Kako se ističe, put je trnovit. Ali, krenulo se i povratka nema!

 

 

Momčilo Popić i Dejan Maslovar

Momčilo Popić i Tomislav Kolobarić