XS
SM
MD
LG

Može li "romantika"protiv mladosti "optičara", u Vranju okršaj bivših prvoligaša, vodeća Sloga dočekuje imenjaka iz Požege, da li će OFK Bečej 1918 nastaviti seriju u Sakulama?

Već tradicionalno peto kolo otvaraju danas beogradski srpskoligaši sa dve utakmice u Velikim Crljenima (TEK Sloga - BASK) i kod Starog sajmišta (Brodarac - Leštane). Jednu od dva uvodna meča ispratiće kolega Dragan Vujanović i imaćete najsvežije informacije. U međuvremenu dok šaljem tekst utakmice su završene. Mlad sastav BASK-a trijumfalno se vratio iz Crljena (2:0), i bar do nedeje pretekao je lidera na tabeli. Brodarac je prema očekivanjima slavio protiv Leštana minimalnim tezultatom i trenutno predvode beogradski srpskoligaši karavan.

U subotu su na programu četiri utakmice, a pažnju privlači mečevi između vodećih romantičara i aktuelnog prvaka Teleoptika, odnosno Radnićkog sa Novog Beograda i Zemuna. U odnosu na mlad sastav "optičara". OFK Beograd ima iskusniji tim, dobro ukomponovan koji je pokazao snagu i kvalitet na startu prvenstva. Bez poraza su, igraju ofanzivno i pozadi su ćvrsti. Partizanova  filijala je ubedljivo najmlađa u ligi sa 20 bonusa. Uknjižili su prve bodove i trebaće vremena da se uigraju i odigraju u kontinuitetu. "Majstori" su doživeli nokaut kod "studenjaka" od novajlije iz Lazarevca, i pitanje je koliko su se oporavili od poraza. Ni mladi sastav Zemuna nije se proslavio i ubedljivo su poraženi u Surčinu. Ko se bude pre oporavio od debakla i povratio samopouzdanje biće bliži trijumfu. U Borču odlaze Surčinci osokoljeni prvom pobedom i sa novim trenerom Dušanom Jevrićem, sa kojim su iz dva susreta osvojilli četiri boda. Domaćin ima svoje adute u iskusnom Ahmetoviću i Svetličiću, i žele da nastave niz od tri vezane pobede. Derbi začelja odigraće se u Obrenovacu, gde gostuje Studentski grad. Radnički je u odnosu na prethodnu sezonu značajno oslabljen, imaju mlad tim, dobri su u polju ali im fali završnica. Studente" muči hronična neefikasnost, i videćemo može li novi kormilar Blaźo Bulatović popraviti stanje. U Lazarevcu će snage odmeriti dva ljuta rivala iz Zone. Ne mogu se pohvaliti uspešnim startom, i tek u poslednje vreme nagovestili da vrede više od trenutne pozicije na tabeli. Dobro se poznaju i duel mogu da odluče detalji i sitne greške.  Zvezdara jcee vidala rane posle debakla na Carevoj ćupriji i ugostiće poslednje Ušće. Bulke su izašle iz serije teških mečevs sa ekipama iz vrha. Gosti su sa novim trenerom Mikovićem osvojili prvi bod i nema sumnje da će biti na velikim iskušenjima na Bulbudercu. 

 

Na Istoku pažnju privlače dueli u Jagodini i u Vranju. Dinamo i Trayal su imali solidan start i kao bivši prvoligaši imaju pretenzije ka vrhu. Domaćin plaća stare dugove i od sedam oduzeto mu je šest bodova, tako da je tek u prošlom kolu izašao iz minusa. Dinamo kod kuće ima maksimalan učinak, ali će teško doći do novih bodova protiv ambicioznih Kruševljana. Reče trener GFK Dubočice, Slaviša Božičić, da svakog rivala respektuju pa i Pčinju koja je slabo startovala. Leskovčani su u šest dana odigrali tri utakmice, računajući i kup sa prvoligaše  IMT-om (1:0), i oseća se malo fizički zamor. U kombinaciji za sastav biće povratnici Gačić i Stanković. Jedinstvu se desio peh i dosta igrača je otišlo, u međuvremenu neki su se vratili i u Paraćinu je trenutno nejasna situacija. Novajliji iz Leskovca nikako da krene i još su bez bodova, tako da je domaćin bliži pobedi. Lokalni derbi igra se u Jagodini gde gostuje Radnički iz Svilajnca. Rivali se dobro poznaju i sva je prilika da će to biti kvalitetan i zanimljiv duel gde će nijanse da odluče. Preostala četiri meča odigraće se u nedelju. Lider iz Pirota odlazi u Knjaževac, i očekuje ga neugodni Timočanin. Domaćin na krilima pobede u gostima težiće da iznenadi kompaktan i kvalitetan sastav gostiju, koji je i dalje neporažen. Derbi začelja odigraće Rembas i Hajduk Veljko. Negotinci su pokazali blagi pomak u duelu sa Jagodincima, stigla su im pojačanja i domaćinu neće biti lako da dođu do planirane pobede. Popovčani su u vrhu, bez poraza su i primljenog gola. Meševo je više pokazalo u pripremnom periodu, stvaraju šanse, mada nisuimali dovoljno sportske sreće. Doduše sreću treba da zaslužiš. Brzi brod je bez dileme najprijatnije iznenađenje na startu prvenstva. Sedmi su sa isto toliko bodova, i dobre rezultate treba da potvrde protiv kvalitetnih gostiju iz Vlasotinca. Vlasina nije startovala kako su očekivali i znajući da su na strani izuzetno borbeni i srčani, nerešen rezultat je najrealnija opcija.

Sutra se u Bajinoj Bašti igra derbi dve Sloge, vodećeg domaćina i prvaka iz Požege. Domaćin kao novajlija ima impresivan učinak, 10 bodova i još nisu poraženi. Gosti su startovali sa porazom i polako hvataju zamah, pobedili su u kupu ubedljivo Kabel,  i vrlo brzo će se naći na pozicijama gde smo navikli da ih gledamo. Ako bi trebalo da se bavimo prognozom, gosti su zbog iskustva bliži pobedi, mada je remi realna opcija. Ubiljani si na startu poraženi u Krupnju i zalihom od pet bodova ne mogu biti zadovoljni, mada su se iz Požege i Bogatića vratili neporaženi. Sa vedetama Radojičićem, Milanovićem, golmanom Jovanovićem.. dočekuju čvrst i kompletan tim Smedereva 1924. Budućnost iz Arilja je iznenadila pobedom u Kraljevu i trijumfom nad Realom potvrdila bi kontinuitet dobrih rezultata. Na drugoj strani, gost iz Podunavca ima kvalitetne pojedince i namučili su pojedine favorite, i videćemo ko će "'obrati maline". U nedelju drugoplasirana Mačva 1929 odlazi u Rabrovo za potvrdu dobrih rezultata. RSK sa bodom čvrsto je na začelju, promenili su, odnosno vratili trenera Vujičić kako bi pokrenuo ekipu.Teško će im to poći za nogom protiv odlićnog sastava iz Bogatića. U Krupnju stižu neprepoznatljivi Kraljevčani, bez bodova i jednim postignutim golom. Sloga je u međuvremenu dobila 4-5 pojačanja i vreme je da i njima krene. Sušica dočekuje bledu Trepču, koja je kao i Sloga, bez bodova, mada su imali za rivale nezgodne protivnike. Užice će biti poprište okršaja GFK Slobode i Mladog radnika. Dva velika kluba poravnati su na tabeli sa po sedam bodova. Domaćini se uzdaju u napadački tandem Janković - Gajić. Požarevljani imaju svoje adute, teško daju, ali su bez primljenog gola. Večernji termin, pod reflektorima, biće izazov za oba tima.

Peto kolo u Srpskoj ligi, Vojvodina, obeležiće derbi drugoplasiranog  Feniksa 1995 i OFK Vršca, koji bolje igra na strani i kod kuće su bez pobede. Domaćin je potvrdio kvalitet rezultatima u prva četiri kola. Vrščani su bez poraza, teško primaju golove, kao i rival, mada pred derbi imaju određenih kadrovskih problema. 1. maj u Rumi je domaćin Dinamu 1945, koji na strani igra sa manje pritiska, i imaju problema sa realizacijom. Domaćin je dugogodišnji srpskoligaš, ima iskusni ekipu i postižu dosta golova. Tekstilac je favorit protiv Radničkog iz Zrenjanina, jedne od najmlađih ekipa u ligi. Domaćin ima iskusan tim projektovan za visoke domete. Somborci se izgleda sporo bude, i vreme je da i njima krene, pogotovu što su pre prvenstva kovali visoke ciljeve. OFK Kikinda dočekuje Jedinstvo, koje je u prethodnom kolu neprijatno iznenadila favorizovani Borac iz Sakula, i potvrdili konstataciju da je liga izjednačena. Domaćin igra sa defanzivnim blokom, vezali su dve pobede, sada su kiksnuli u Šajkašu, i igraće za popravak utiska. Novajlija iz Šajkaša je prijatno iznenađenje i sa iskusnim Smiljanićem biće čvrst orah za rivale. Hajduk 1912 je poravnat na tabeli sa Borcem i zbog domaćeg terena bliži je pobedi. Omladinac je favorit protiv Starog grada, koji su promenili trenera, imaju šareni sastav, sačinjen uglavnom od bivših omladinaca. Ne treba ih potceniti pogotovu pose pobede nad Kikinđanima. Nedelja je ostavljena za veliki derbi u Sakulama, koje će ugostiti neprikosnovenog lidera iz Bečeja. Domaćin mora da vadi fleke od poraza u Staroj Pazovi, a lider želi da nastavi pobednički niz. I jedni i drugi postižu dosta golova. Sva je prilika da će treneri Stojadinović i Savić taktizirati i neće mnogo rizikovati. Da li će Savanović i drugovi nastaviti seriju ili će Borac prekinuti ostaje da se vidi.


Meševo 3 : 2 Timočanin
Rembas 2 : 1 Jedinstvo (P)
GFK Jagodina 2 : 0 OFK Brzi Brod
GFK Dubočica 2 : 1 Sloga (L)
Budućnost (P) 4 : 2 Radnički (P)
Pčinja 2 : 0 Hajduk Veljko
Trayal 2 : 1 Radnički (S)
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Trayal 28 20 8 0 68
2 Budućnost (P) 28 16 6 6 54
3 Radnički (S) 28 14 6 8 48
4 Radnički (P) 28 14 5 9 47
5 GFK Jagodina 28 12 7 9 43
6 GFK Dubočica 28 11 9 8 42
7 Timočanin 28 12 5 11 41
8 Vlasina 28 12 4 12 40
9 Pčinja 28 11 6 11 39
10 Jedinstvo (P) 28 8 10 10 34
11 Meševo 28 10 4 14 34
12 OFK Brzi Brod 28 9 5 14 32
13 Hajduk Veljko 28 9 4 15 31
14 Rembas 28 7 6 15 27
15 Sloga (L) 28 1 3 24 6